Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 58113 kez okundu. | Kategori : Duyurular
Haberin Tarihi :   15 Åžubat 2018 - 11:01

Şap Aşılama Kampanyası Düzenleniyor

Büyüt
Küçült
Şap Aşılama Kampanyası

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Åžap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamında;  Giresun ili genelinde 15 Åžubat-30 Nisan 2018 tarihleri arasında büyükbaÅŸ hayvanlara yönelik olarak “Åžap Aşılama Kampanyası” düzenlenecektir.

 

Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Åžap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı çerçevesinde; 2020 yılında ilimiz dahil bütün Anadolu ‘aşılı hastalıktan ari bölge’ 2023 yılında ise Anadolu’nun tamamına ‘aşısız arilik’ statüsü kazandırılması hedeflenmektedir. Åžap Hastalığı Aşılı Arilik Genelgesi gereÄŸince 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren hayvan sevklerine deÄŸiÅŸik özel kurallar getirilmiÅŸtir. YetiÅŸtiricilerimizin maÄŸdur olmaması için hayvanlarını sevk etmeden önce yapacağı iÅŸlemler ve dikkat edeceÄŸi hususlar aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir.

 

A-Ä°ller arasında Besilik ve Damızlık KüçükbaÅŸ ve BüyükbaÅŸ Hayvan Sevkleri ile ilgili Özel Åžartlar

1-Hayvanlarda sevk günü ÅŸap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.

2-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış iÅŸletmesi ÅŸap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.

3-Sevk yapılacak büyükbaÅŸ hayvanlarda son bir yılda iki kez ÅŸap aşısı ile aşılanmış olmalı ve ikinci ÅŸap aşısını son 6 (altı) ay içinde yapılmış olmalıdır.

4-Ä°lk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlar, rapel ÅŸap aşısı ile aşılama  yapılmasından   21 gün sonra sevk edilecektir.

5-Sığır cinsi hayvanların son aşılama tarihinden  sonra 21 gün geçmesi koÅŸulunu saÄŸlayan hayvanların sevklerine izin verilecek, aşısız büyükbaÅŸ hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.

B-Ä°ller Arasında DoÄŸrudan Kesimhaneye sevk edilecek KüçükbaÅŸ ve BüyükbaÅŸ Hayvan Sevkleri ile Ä°lgili Özel Åžartlar

1-Hayvanlarda sevk günü ÅŸap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.

2-Kesimhanelere gidecek olan büyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ  hayvanlarda ÅŸap aşısı ÅŸartı aranmayacaktır.

3-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış iÅŸletmesi, ÅŸap hastalığından dolayı karantina altına alınmış, koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.

           

Halk arasında ‘Dabak’ olarakta bilinen ÅŸap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluÅŸturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereÄŸince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düÅŸeceklerdir.

 

Hayvan yetiÅŸtiricilerine önemle duyurulur.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DÄ°ÄžER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VÄ°TRÄ°NÄ°
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LÄ°G PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir