Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 12784 kez okundu. | Kategori : Duyurular
Haberin Tarihi :   23 Ağustos 2013 - 18:35

TEGDER Fındık Üreticilerini Uyardı.

Büyüt
Küçült
TEGDER Fındık Üreticilerini
Giresun Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği (TEGDER) Fındık Üreticilerini Uyardı.

Giresun Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği (TEGDER) Fındık Üreticilerini Uyardı.

Denekten yapılan açıklama şöyle” Bilindiği gibi bu yıl hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmiş, bazı bölgelerde fındıkta yanma olmuş ve fındık rekoltesi geçen yıla göre azalmıştır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin bu yılki rekolte tahmini 484 bin 268 tondur. Geçen yıl 654 bin 776 ton üretim gerçekleştiği dikkate alındığında rekoltede %26’lık bir düşüş söz konusudur.

İlimizde yapılan tespitlere göre rekoltenin yarısına yakını Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında piyasaya inmektedir. Fındığın pazara erken indirilmesi fiyatları olumsuz etkilemekte ve üreticimiz emeğinin karşılığını alamamaktadır. Bu yıl rekoltenin azlığı da dikkate alındığında fındık fiyatının yükselişe geçeceği tahmin edilmektedir. Şu andaki fındık fiyatının seyri de fiyatın artacağını göstermektedir. Bu yıl 5,5-6,0 kg/TL’den başlayan fiyatlar 6,30-6,50 kg/TL’ ye kadar çıkmıştır.

Bu itibarla üreticilerimizin emeklerinin tam karşılığını alabilmesi için aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır.

*Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında pazara ihtiyaç fazlası ürün indirilmemeli ve emanete kesinlikle fındık verilmemelidir.

*Ürünün toplanmasından sonraki 5-10 günlük süre mutlaka iyi değerlendirilmelidir. Bölgemiz bol yağış aldığından kurutma esnasında dikkatli davranılmalıdır. Ürünün üzerine az miktarda yağmur yağdığında naylon serilmemelidir. Çünkü bu naylon uygulaması örtü altında ter yaparak üründe çürümelere yol açmaktadır.

*Kurutma esnasında yağışlardan korunmak için kullanılan plastik örtüler doğrudan doğruya fındık üzerine serilmemeli, fındıktan en az 30 – 40 cm yükseklikte çardak yapılmak sureti ile kullanılmalıdır. Plastik örtü ile fındık arasında kesinlikle hava akımı olmalıdır.

* Fındıklar çuvallara doldurulurken sabah veya akşam serinlikleri seçilmelidir.

 

*Çuvallama koşullarına dikkat edilmeli, naylon çuval yerine havalanmayı sağlayan jüt çuvallar kullanılmalıdır.. Her yıl naylon çuvallamadan dolayı % 2-3 oranında çürümeye bağlı kayıp yaşanmaktadır..




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir