Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7418 kez okundu. | Kategori : Duyurular
Haberin Tarihi :   26 Temmuz 2012 - 21:01

Yıkımlarla İlgili Basın Açıklaması

Büyüt
Küçült
Yıkımlarla İlgili Basın
Son günlerde bazı basın- yayın organlarında, yaylalarda kaçak olarak yapılan binaların yıktırılmasıyla ilgili yer alan haberler üzerine aşağıdaki açıklama gerekli görülmüştür;

YIKIMLARLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

 

            Son günlerde bazı basın- yayın organlarında, yaylalarda kaçak olarak yapılan binaların yıktırılmasıyla ilgili yer alan haberler üzerine aşağıdaki açıklama gerekli görülmüştür;

 

            İlimiz yaylalarında, yürürlükte bulunan Mera Kanunu ve İmar Kanunu kapsamında ruhsata bağlanması mümkün olmayan toplam 23 adet bina ve inşaatın yıktırılması işlemi 18-20 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

 

            Yıkılan bina ve inşaatlar, 17 Ağustos 2011 tarihinden sonra yapılan veya temelleri bu tarihten önce atılan daha sonra da devam eden inşaatları kapsamaktadır. Bunların içerisinde eşya bulunan ve iskan edilmiş hiçbir bina bulunmamaktadır. Bu husus tutanak ve ekte sunulan fotoğraflarla tek tek tespit edilmiştir.

 

            4342 Sayılı Mera Kanunu’na göre; mera, yaylak ve kışlaklarda kalıcı konut yapılması mümkün değil iken,  17.08.2011 tarih ve 28028 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 648 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 23. Maddesi ile 3194 Sayılı İmar Kanununa ek 4. madde getirilmiş ve mera, yaylak ve kışlakların geçici iskan bölgesi olarak uygun görülen yerlerinde yöresel mimariye uygun olarak yöresel malzeme kullanmak suretiyle imar planı, vaziyet planı yapılaşma şartlarına uyularak inşaata başlanabileceği hüküm altına alınmıştır. Bu doğrultuda yıl içersinde 40 kadar yaylanın imar ve yerleşim planları ile parselasyon planlarının tamamlanarak, vatandaşlarımızın bina yapmalarına müsaade edilecektir.

 

            Yasanın bu hükmüne rağmen son günlerde yaylalarımız çevirgeler ve inşaat yapmak suretiyle yoğun bir şekilde işgal edilmeye başlanılmıştır. Valiliğimizce yayımlanan genelgelere, köy muhtarlarına yazılan talimatnamelere ve köy camii ile köy kahvehanelerinde yayınlanan duyuru afişlerine rağmen kaçak yapılaşmanın devam ettiği tespit edildiğinden bu inşaatların yıkımına gidilmiştir. Kaçak yapılaşma ile en etkin mücadelenin de yıkım işlemi olduğu bilinmelidir.

 

            Kaçak ve ruhsatsız yapılaşma çevre sorunlarına yol açacağı gibi yayla turizmini de olumsuz etkileyeceği bir gerçektir. Çevrenin korunmasını ve kanunların uygulanmasını sağlamak Valinin asli görevleri arasındadır.  Bunu engellemeye çalışmak ise yasalarımıza göre suçtur.

 

            5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10. Maddesinde, İl Genel Meclisinin görevleri tek tek belirlenmiş olup, Meclis Özel İdarenin karar organıdır. Dolayısıyla icra ile ilgili bir yetki ve sorumluluğu yoktur. Kanunlarımız gereği bu tip yıkımlarda İl Genel Meclisinin onayı gerekli değildir. Bu görev Valinin görevidir.

 

            3194 sayılı İmar Kanununun ek 4. Maddesinin uygulama yönetmeliğinin çıkmamış olması, kanunsuz yapılan yapılaşmaya mani değildir. Mevzuat hiyerarşisinde; anayasadan sonra kanunların, kanunlardan sonra tüzüklerin, daha sonra ise yönetmeliklerin uygulanması gelir. Gelişigüzel yıkım tabiri halka şirin gözükmekten ibaret olup kanunsuz işlem yapanları da cesaretlendirmeden öteye gidecek bir ifade değildir.

 

            Kamuoyunun bilgisine sunulur.

 

                                                                            

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir