Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8249 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   01 Ocak 2012 - 11:05

81 Yaşındaki Mucit, Tarımda Üreticilere Yarayacak İcatlar Peşinde

Büyüt
Küçült
81 Yaşındaki Mucit, Tarımda Üreticilere Yarayacak İcatlar
Giresunlu mucit Ali Naci Sarımehmetoğlu, 38 yıldır tarımda üreticilerin işlerini kolaylaştıracak icatlar üretiyor.

Giresunlu mucit Ali Naci Sarımehmetoğlu, 38 yıldır tarımda üreticilerin işlerini kolaylaştıracak icatlar üretiyor.

 

Cumhuriyetin ilk sanat enstitüsü mezunlarından Ali Naci Sarımehmetoğlu, fındık patosuyla başlayan icat serüvenine, yurdun değişik bölgelerindeki tarım faaliyetlerini kolaylaştıracak icatlarıyla devam ediyor.

 

İlk olarak 1973 yılında, Karadeniz Bölgesinin en önemli tarım faaliyeti olan fındık tarımında, çiftçilerin işlerini kolaylaştırabilecek bir alet arayışının neticesi olarak 'fındık patosunu' icat eden Sarımehmetoğlu, bugün atölyesinde, son derece kıt imkanlarla, her türlü kuruyemişin temizlenmesi, ayıklanması, kırılması ve kurutulması işlemlerini yapabilen makineler üretiyor. 81 yaşındaki mucidin Karadenizli çiftçilerin ihtiyaçları ile başlayan icatları zamanla bölge sınırlarını hatta ülke sınırlarını da aşarak hız kazanmış. Özelikle fıstık ve badem hasadında tercih edilen icatları, pratik donanımıyla ve oldukça küçük ebatlarıyla Güneydoğu illerinden yoğun talep görüyor. Bugüne kadar Romanya, Gürcistan ve Azerbaycan’dan da ilgi gören alet ve makinelerin, gerekli resmi prosedürleri tamamlanamadığı için ülke dışında satışı ise henüz gerçekleşemiyor.

 

Faaliyete geçeli uzun yıllar olmasına rağmen, hala daha kazançlarının %70’e yakınının araştırma çalışmalarına gittiğini belirten Sarımehmetoğlu, “Buradaki tüm alet ve makineler kendi icat ve buluşlarımız. Bunlar donanımı ve ebatlarıyla benzerleri olsa da alternatifi olmayan alet ve makineler. Ve sadece Karadenizlinin değil, Anadolu çiftçisinin zirai faaliyetlerinde ihtiyaç duyabileceği son derece pratik aletler. İcatlarımızın projelendirilmesinden çizimlerine kadar tüm safhaları bize ait. Şimdi ise sırada yine bölge insanımızın çok ihtiyacını görecek fındık kurutma makinesi projemiz var. Bitmek üzere olan bu projemiz tamamlandığında 10 liralık bir elektrik sarfiyatıyla 6 saatte 500 kilo fındık kurutulabilecek” şeklinde konuştu.

 

HORONAGA





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir