Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 6601 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   04 Nisan 2011 - 11:09

Özer Akbaşlı' nın Fındık Değerlendirmesi

Büyüt
Küçült
Özer Akbaşlı nın Fındık
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı fındığı değerlendirdi.

2010 yılı  mahsulü fındık ihracatımız, 01 Nisan itibarı ile toplam 196 bin ton iç fındık, 400 bin ton kabuklu fındık olarak gerçekleşmiştir. Son bir ay içersinde ise 19 bin ton fındık satılmıştır. Önümüzde ihracat sezonunun kapanmasına 5 aylık bir süre vardır. Ağustos ayını çıktığımızda, 19 bin ton’u 4 ay ile çarparsak, 76 bin ton iç fındık, yani 150 bin ton daha kabuklu fındık bu yıl ihraç edilecek demektir.  

Sezon başından bu güne kadar satılan 400 bin ton +  satılacak 150 bin ton = 550 bin ton toplam ihracat rakamına ulaşacağız. Bunun üzerine 140 bin ton da iç piyasa tüketimini koyduğumuzda, 2010 – 2011 sezonun da toplam 690 bin ton fındığın satılmış olacağı ortaya çıkmaktadır.  

2010 yılı tahmini rekolte rakamlarını, Tarım Bakanlığı 650 bin ton, Ulusal Fındık Konseyi 601 bin ton açıklamıştı. Türk sanayicileri bu iki rekoltenin ortalamasını INC de 630 bin ton olarak açıkladılar.  

Ortalama açıklanan rakam üzerinden gidildiğine, bu yıl 60 bin ton fındığa ihtiyaç olacağı ortaya çıkmaktadır. Bazı sektör temsilcileri, bu açık olacak rakamı 30 bin ton, bazı sektör temsilcileri de 15-20 bin ton olarak dile getirseler de, ortaya çıkan tek gerçek, bu yıl fındık da açık yaşanacağı gerçeğidir.  

Kaldı  ki, 2011 yılı yeni fındığın işaretleri maalesef iyi görünmüyor. Bu gün 4 Nisan olmasına rağmen, halen bahçeler açmadı. Fındık bitkisi kendi içinde bir ölüm kalım mücadelesi veriyor. Daha fındığın toplanıp pazara gelmesine 6 ay var.  

Bu yıl, Toprak Mahsulleri Ofisinin elinde bulunan fındıklara ihtiyaç olacağını daha öncede dile getirmiştim. Toprak Mahsulleri Ofisinden yapılan açıklamada, piyasaların takip edildiği ve piyasalarda fındık bitmeden satış yapılmayacağının söylenmesi, Toprak Mahsulleri Ofisinin işini son derece titizlikle yaptığını ve bu konudaki istikrarını koruduğunu gösteriyor. 

Tüm üreticilerimiz adına Toprak Mahsulleri Ofisine teşekkürlerimizi ve Şükranlarımızı  sunuyoruz. 

Kamuoyuna saygı  ile duyurulur. 

    Özer AKBAŞLI

Giresun Ziraat Odası Başkanı    

 

        

 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir