Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7481 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   24 Şubat 2014 - 10:46

Üniversiteden Anlamlı Konferans

Büyüt
Küçült
Üniversiteden Anlamlı
Giresun Üniversitesi tarafından düzenlenen” Doğumunun 150. Yılında Ali Bey Hüseyinzade” konulu konferans Üniversitenin Güre Yerleşkesi Salonunda gerçekleşti.

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili  Ganire Paşeyeva  tarafından verilen konferansa Vali Hasan Karahan, Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, Rektör Prof.Dr. Aygün Attar,  İl Emniyet Müdürü Hikmet Bulak, Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt , Üniversitenin akademik ve idari personeli , bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri  ve öğrenciler katıldı.



 

Konferans öncesi  kısa bir konuşma yapan Rektör Attar, Giresun’un fahri hemşehrisi  milletvekili Paşeyeva’yı 5. Kez Giresun’da ağırlamaktan mutlu olduğunu belirterek, Milletvekilinin Hüseyinzade ile ilgili önemli çalışmaları olduğunu kaydetti.

 

Ali Bey Hüseyinzade’nin Türk Dünyasının bağımsızlığı ve Türk Birliği için yoğun çabası olduğuna dikkat çeken Rektör Attar şöyle konuştu. “Ölümünün düzenlenecek yıl dönümünde Ali Bey Hüseyinzade’yi hiç şüphesiz ki anlatabilecek çok kıymetli ilim insanları var. Ali Bey Hüseyin zade Turan, edebiyete intikal ettiği coğrafya olan Türkiye‘de İstanbul’da, Türkiye’nin dört bir tarafında ismi gayet iyi bilinen bir mefkûre sahibi, bir ihya sahibi. Kıymetli bir Türk Ali Bey Hüseyinzade. Ama Ali Bey Hüseyinzade’nin bundan 100 küsur sene önce dünyaya gelen kıymetli  mümtaz şahsiyetin yaptıklarını 21.yüzyılda yapmaya gayret eden ve onu yaşamıyla bizzat ortaya koyan ve bunu başaran,  Ganire Paşeyeva’dan   ben özellikle rica ettim ki Ali Bey Hüseyinzade’yi bir de ondan dinleyelim. Çünkü o günden bu güne bize edilen emanetlerinde böylece itibarlı ellerde olduğunu gerçeğiyle yüzleşmiş olalım. Tarih boyunca faaliyet gösteren, Türk-İslam coğrafyasının gelişmesinde düşüncelerini, kalemini ve bütün şahsiyetini ortaya koyarak mücadele eden o büyük insanlar  o engin ruhlar karşısında saygıyla eğilerek bugünün kıymetini bilmemiz gerekiyor. “

 

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili  Ganire Paşeyeva’da Ali Bey Hüseyinzade’nin Türk dünyasının, Türk milletinin en büyük aydınlarından, fikir adamlarından biri olduğunu belirterek  şunları söyledi, “Ali Bey Hüseyinzade’nin 150. Yıldönümü Şubat ayının 24. de olacak. Bunu Giresun üniversitesinde gençlerimizle beraber anma törenini bu toplantıda gerçekleştiriyoruz. Ben Giresun’da olmaktan çok memnunum. Dün Giresun’un fahri hemşerisi oldum. Beni buna layık gören tüm Giresunlulara çok teşekkür ediyorum. Bugüne kadar gönüllü Giresunluydum bundan sonra da Resmi bir Giresunlu olarak da Giresun için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışacağım. Ali Bey Hüseyinzadeler bize bunu öğretti.

 

Neden Ali Bey Hüseyinzade’yi 150 yıl sonra bile anarız. Ali Bey Hüseyinzade aslında ölmedi. Büyük fikir adamları, milletin sevdalıları ve bütün hayatını millete feda eden onlar için çalışan büyük insanlar hiçbir zaman ölmezler. Onlar her zaman bizim aramızda yaşıyorlar. Fikirleriyle yaşıyorlar, emelleriyle yaşıyorlar. Ali Bey Hüseyinzade  büyük üstatlardan idi. Yine milletin gurur kaynağı olan dâhilerden biriydi. Ali Bey Hüseyinzade’ yi öğrenip okumalıyız ki ben naçizane onun hakkında Ali Bey Hüseyinzade Turan kitabını yazmıştım. Türkiye’de ilk defa Turan soyadını kabul eden bir insandı. Hayatını Türk milletine ve Türklüğe adamıştı.

 

Milletvekiline plaket takdimi için sahneye çıkan Vali Karahan’da duygularını şöyle dile getirdi. “Sayın Vekilimize teşekkür ediyoruz. Kendisi tarihi bir şahsiyeti, milletimizin yetiştirdiği büyük evlatlardan birisini bize hatırlattı. Kendisinin vesilesiyle O büyük şahsiyeti  öğrenmiş bulunuyorum. Hüseyinzade Ali Turan beyi bu vesileyle andık. Ama böyle pek çok unutulmuş evlatlar bu milletleri millet yapıyor. Onların huzurunda rahmetle, minnetle eğiliyoruz.  Çok güzel bir konferans oldu. Kendilerine bu güzel Türkçeleriyle kulaklarımızı dinlendirdiği için teşekkür ediyoruz. Başka vesilelerle inşallah kendilerini ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Teşekkür ediyoruz.”

 

Konferans sonrasında Vali Karahan ve Rektör Attar Milletvekili Paşeyeva’ya teşekkür ederek plaket ve ili tanıtıcı hediyeler verdiler.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir