Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7197 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   01 Ekim 2013 - 00:45

Yağlıdere'de Hacı Abdullah Halife Anıldı

Büyüt
Küçült
Yağlıderede Hacı Abdullah Halife
Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında rol oynadığı belirtilen ve Yavuz Sultan Selim'in Trabzon'da Sancak Beyi iken hocası olduğu ileri sürülen Hacı Abdullah Halife yaşadığı Yağlıdere'nin Tuğlacık ve Tekke köylerinde törenle anıldı.


Yağlıdere Tuğlacık Köyü Kültür Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği ile Tekke Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği'nce ilçenin Tuğlacık ve Tekke köylerinde düzenlenen törende konuşan Yağlıdere Müftüsü Orhan Bal, Durmuş olduğumuz bu topraklar çok mübarek ve bereketli topraklar olduğunu söyledi.

Bal, Anadolu muz’un her tarafını gezdiğimiz zaman her bir karış toprağı ya şehit kanıyla sulanmış yâda bir karış toprağın bir köşesinde Allah dostlarının mezarlarıyla dolu olduğunu görüyoruz. Mevlana Hazretleri, Yunus Emre Hazretleri, Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayram Veli gibi Allah dostları Anadolu’da İslamiyet’in yayılması için çabalar sarf etmişler. Büyük roller oynamışlardır. Şu anda ise kendisini anmakla şeref bulduğumuz Hacı Abdullah Halife Hazretleri de bu veliler zinciri halkasını teşrif etmektedir. Bu Allah dostu İslama büyük hizmetler etmiş Doğu Karadeniz’in Mevlana’sı olarak tanınan Hacı Abdullah Halifeyi burada yat etmek için bulunuyoruz. Bizler bu günün nesli olarak kendisine çok şeyler borçluyuz. Burada yapmış olduğu cami, ibadethane, medrese ve türbesi, değirmen ile bir taraftan insanlara hizmet ederken bir taraftan ise gelip geçenlere hizmette bulunmuş ve burada yetiştirmiş olduğu talebeleri değişik mekânlara göndererek vesile olmuştur dedi.

Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu tören, Hacı Abdullah Halifenin Tuğlacık köyündeki türbesinin, Tekke köyündeki tekkesi ve camisinin asasını bir kayaya vurarak su çıkardığı rivayet edilen su kaynağı, halen çalışmakta olan un değirmeni, dönemin padişahları tarafından yazılan fermanlar, beratlar, kendi yazdığı el yazmaları, kullandığı eşyaların ziyaret edilmesiyle sona erdi.

FATİH  AYTEKİN ÖZDEMİR



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir