Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8347 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   21 Temmuz 2022 - 08:51

YAYLALARIMIZA ELEKTRİK İSTİYORUZ

Büyüt
Küçült
YAYLALARIMIZA ELEKTRİK

Tepeköy Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Dernek Başkanı Kesim Kırkaya ve beraberinde Sarıyakup Köyü Doğal Güzellikleri Koruma ve Yaşatma Derneği Dernek Başkanı Hebib Yılmaz, Kızıltaş Köyü Turizm Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Dernek Başkanı Metin Çoban Giresun AKSA Elektrik önünde basın açıklaması yaptı.

“ŞEHİR MERKEZİNDEN YAKLAŞIK 80 KİLOMETRE UZAKTA BULUNAN BAYBAHAN YAYLASI, AŞLAMA (SAĞRAKGÖL) YAYLASI VE SARIÇİÇEK YAYLALARI BUGÜN HALEN ELEKTRİKSİZDİR”

Kırkaya, yaptığı açıklamada, yaylalardaki elektrik mağduriyetlerini net ifadelerle dile getirerek, “Dereli İlçemize bağlı Tepeköy, Kızıltaş ve Sarıyakup Köyleri olarak yaylalarımıza yıllardır beklediğimiz enerji hatlarının gelmemesi ve yıllardır oluşan bu mağduriyetin ortadan kalkmaması nedeniyle bu basın açıklamasını yapmak zorunda kaldık.

Tepeköy Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği, Kızıltaş Köyü Turizm Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği, Sarıyakup Köyü Doğal Güzellikleri Koruma ve Yaşatma Derneği’nin ortak basın bildirisini kamuoyuyla paylaşmak için sizlerin karşısındayız. Şehir merkezinden yaklaşık 80 kilometre uzakta bulunan Baybahan Yaylası, Aşlama (Sağrakgöl) Yaylası ve Sarıçiçek Yaylaları bugün halen elektriksizdir. Kış mevsiminde köylerde bulunan vatandaşlarımız, yaz mevsimi geldiğinde tamamen yaylalara taşınarak yaklaşık 4-5 ay boyunca yaşamlarını burada devam ettiriyorlar. Kimi hayvancılık yapıyor, kimi ise tarla işleri ile uğraşıp hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.” dedi.

“İLETİŞİM İÇİN OLMAZSA OLMAZLARDAN BİRİSİ OLAN TELEFONLARINI BİLE ŞARJ EDEMİYORLAR”

“Yayla ve köylerimizde mevcut ikamet edenlerin yanı sıra yaz mevsimi geldiğinde gurbetçiler ile nüfus ta artışlar meydana geliyor. Yaylalarımızın elektriksiz olmasından dolayı da birçok sorun ve sıkıntılarda beraberinde geliyor.” diyen Kırkaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Her geçen gün büyüyen ve gelişen ülkemizde bugün halen yaylacılık yapan bir vatandaş gece ilkel gaz lambaları ile evini aydınlatıyor. Buzdolabı kullanamadığı için gerekli yiyecek ve erzaklarını günübirlik tüketecek kadar almak zorunda kalıyor. Akşam televizyonunu açıp ta haberleri izleyemiyor. En kötüsü de artık hayatın vazgeçilmez bir parçası olan ve iletişim için olmazsa olmazlardan birisi olan telefonlarını bile şarj edemiyorlar. Bir nebze durumu iyi olan vatandaşımız iyi kötü bir güneş enerjisi veya da jeneratör alıp kuruyor, azda olsa ihtiyacını gideriyor. İmkanı olmayan vatandaşımız ne yapmalı bu durum karşısında.” diye konuştu.

“BİZLER YETKİLİLERDEN ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ”

AKSA elektriğin artık bir çalışması yapması gerektiğini kaydeden Kırkaya, “Ayrıca belirtmek isterim ki unutulmaması adına söylüyorum; Daha geçen yıl yaylamızda jeneratörden çıkan karbon monoksit gazından iki çocuğu ile beraber zehirlenen aileyi mi unutalım. Yoksa telefonunu şarj edemeyip ve yakınlarını arayamayan bir gün boyunca evinde ölü olarak kalan 90 yaşındaki amcamızın ailesine mi üzülelim. Bizler yetkililerden çok şey istemiyoruz. Öyle afaki istek ve taleplerimizde yok zaten. İsteğimiz 2022 yılında halan yaylalarımızda elektriğin olmadığını ve siyasilerin verdikleri sözleri tutarak elektriğin yaylalarımıza gelmesi için gerekli çalışmaları yapmalarıdır.” ifadelerini kullandı.

“HES’LERE GİDEN ENERJİ NAKİL HATLARI BİZİM YAYLALARIMIZDAN, OBALARIMIZIN ORTASINDAN KISACASI GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDEN GEÇERKEN BİZLERİN BUNDAN YARARLANAMAMASI OLDUKÇA TRAJİKOMİK BİR DURUM”

Kırkaya, “Özellikle bölgemizde çok sayıda HES santrallerinin bulunmasına rağmen, yaylalarımızda halen elektriksiz bir yaşamın devam ettiğini ve bunun da üzücü bir durum olduğunun altını çizmek istiyorum. Bölgemizde bulunan HES santralleri yaylalarımızdan sadece 3-5 km uzaklıkta. Elektrik bizim yaylalarımızdan ve köylerimizden akan derelerden üretilirken, biz neden yararlanamıyoruz. HES’lere giden enerji nakil hatları bizim yaylalarımızdan, obalarımızın ortasından kısacası gözümüzün önünden geçerken bizlerin bundan yararlanamaması oldukça trajikomik bir durum. AKSA’ya yıllardır bu haklı talebimizi bildirmemize ve ilgili yerlere gerekli dilekçelerimizi vermemize rağmen sesimizi duyuramıyoruz. Ancak ilimizin birçok yaylasında elektrik olduğunu da gözlemliyoruz ve bizim yaylalarımız da ne için elektrik olmadığının da cevabını yetkililerden bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Dernek Başkanı Kırkaya açıklamalarına şöyle devam etti; “Diğer bir konuya da değinecek olursak; Köylerimize ilk elektrik 1986 yılında geldi. Elektrik direkleri, enerji hatları ve trafoların bazıları eski. Bunlar artık tehlike saçar hale geldi. Alt yapının yetersiz olmasından dolayı da sıkça kesintiler meydana geliyor. Bunların da biran önce çözüme kavuşmasını cani gönülden istiyoruz.

“YAYLA FESTİVALİ KARANLIKTA YAPILACAK”

Son olarak bölgemizin kültür ve turizmi için büyük katkı ve emek verilerek yapılan ve bu yılda 24 Temmuz 2022 Pazar günü 22.si düzenlenecek olan Sağrakgöl Yayla Festivali ilk başladığı günden bu yana elektriksiz ve karanlıkta yapıldı. Ve bugünde gelinen noktada yine bir festival elektriksiz bir şekilde karanlıkta yapılmaya devam edecek. Biz burada elektrik sorunu yaşayan birçok yaylanın da sesi olduğumuza inanıyoruz ve sorunumuzun çözülmesi için devlet büyüklerimizden, siyasilerimizden, bürokrasimizden ve ilgili elektrik şirketinden müjdeli haberler bekliyoruz.”

 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir