Dokuzoğul Bahar Şenliği Yapılacak
Bulancak Eriklik köyü “Dokuzoğul Hıdırellez ve Bahar Şenliği” kutlamaları, bu yıl 12 Mayıs Pazar günü, gerçekleştirilecek. Kaybolmakta olan kültürel değerlerimizi hayatın bir parçası haline getirmek, geleneksel …
Bulancak Eriklik köyü “Dokuzoğul Hıdırellez ve Bahar Şenliği” kutlamaları, bu yıl 12 Mayıs Pazar günü, gerçekleştirilecek.
Kaybolmakta olan kültürel değerlerimizi hayatın bir parçası haline getirmek, geleneksel şekliyle yaşatmak, gelecek nesillere intikalini sağlamak amacıyla bu yıl; Bulancak Kaymakamlığı, Bulancak Belediyesi ve Eriklik Köyü Muhtarlığı tarafından yapılacak organizasyonla kutlanacak Dokuzoğul Şenlikleri, bu yıl yapılacak kutlamalarla resmileşerek her yıl Mayıs ayının ilk Pazar günü geleneksel hale getirilecek.
11 Mayıs Cumartesi akşamı Eriklik Köyü Dokuzoğul Şenlik alanında, Şenlik Atesi yakılması ve Havai fişek gösterisi başlayacak Şenlik etkinlikleri, 12 Mayıs Pazar günü saat 11.00’de de Mehter Gösterisi ile start alacak. Program; Açılışı konuşmaları, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün yıl boyunca açmış olduğu kurslarda üretilen ürünlerin sergi açılışı, Halk oyunları gösterisi, Türk Halk Müziği korosu konseri ve mahalli sanatçılar Ayşe Karaçam, Hüseyin Karaduman ve Sefer Akbulut konseri ile devam edecek. Şenlik alanında pancar çorbası ve mısır ekmeği ikramı yapılacak ve Şenliğe katılmak isteyenler için sabah saatlerinden itibaren Şemsettin Boğazı Köy dolmuşları durağından ücretsiz araç kaldırılacaktır.
Program haricinde, halk tarafından Dokuzoğul kutlamalarına özgü Dokuzoğul Türbesi ziyareti, dua ve adakların adanması gibi Hıdırellez ritüelleri yerine getirilecektir.
“Dokuzoğul Hıdırellez ve Bahar Şenliği” kutlamalarımıza tüm halkımız davetlidir.
ERİKLİK KÖYÜ DOKUZOĞUL EFSANESİ
Bulancak, Eriklik köyünde “Dokuzoğul Türbesi” olarak bilinen bir mezar bulunmaktadır. Efsanelere konu olan, yatanı ve tarihi hakkında belgesel bir bilgi bulunmayan mezar bu çevrede pek görülmeyen lahit formundadır. Her yıl, mezar başında ve aynı adla anılan mesire alanında, Mayıs ayının ilk Pazar günü, dini ve inanç ritüelleri yerine getirilir. Bu ritüeller, Eriklik köyünün tarihsel ve kültürel dokusunda yer edinen ve Dokuzoğul efsanesi olarak günümüze uzanan bir gelenek haline gelmiştir.
HORASAN ERENİ VE DOKUZOĞUL
Efsaneye göre; Eriklik köyüne yerleşen ve Horasan Erenlerinden biri olduğu kabul edilen Allah dostu bir zat burada yıllarca ibadet etmiştir. Bu zat çevresine huzur ve bilgelik saçmış ve Hz. Hızır'ın manevi rehberliğinde yaşamıştır. Allah dostu zat, köyün dışında, sık sık ziyaret ettiği bir meşe ağacının altında (şimdiki mezarın olduğu yer), Hz. Hızır ile buluşur, bu buluşmalarda Hz. Hızır ona insanların acılarını ve dileklerini nasıl hafifleteceğini öğretirdi. Rivayet odur ki; bu zatın duasıyla dokuz çocuksuz çifte evlat müjdesi verilir ve bu çocuklar "Dokuzoğul" olarak bilinir. Bu dokuz çocuk, köydeki her ailenin umudu haline gelir. Ancak bir gün büyük bir talihsizlik yaşanır, çocuklar genç yaşta salgın hastalıktan dolayı vefat ederler. Hz. Hızır'ın öğretileri doğrultusunda, çocukları köyün çevresindeki dokuz ayrı tepeye defnettiren Allah dostu, her bir tepenin kutsal bir ziyaret yeri olmasını sağlar. Köy halkını büyük üzüntüye boğan bu hadise yıllara yayılan bir yas haline gelerek ritüelleşir. Köy sakinleri, bu ziyaret yerlerine adaklar adayıp, dualar ederken, Horasan ereni de Hz. Hızır'la son buluşmasında kendisine verilen bilgilerle köyü koruma altına alır. Ölümünden sonra, Hz. Hızır’la buluştuğu rivayet edilen büyük meşe ağacının altına defnedilen zatın kabri de köy halkı tarafından kutsal yer kabul edilir. Dokuz ayrı tepede gömülü bulunan dokuz oğulun anısına “Dokuzoğul Türbesi” adını alan kabir zamanla adakların ve duaların merkezi haline dönüşür.
Bir diğer efsaneye göre de; büyük bir meşe ağacının yanında çocuksuz bir aile yaşarmış. Bunlar, yıllarca çocuklarının olması için bu meşe ağacının altında Allah’a yalvarmışlardır. Sonunda duaları Allah tarafından kabul edilir ve dokuz erkek evlatları olur. Bu dokuz çocuk burada büyürler. Bir gün Hz. Hızır, aksakallı bir ihtiyar görünümünde bu ailenin yanına gelerek, odun taşımasına yardım etmesi için çocuklardan birini ister. Baba çocuklarına kıyamadığından onları gönderemeyeceğini fakat kendisinin yardım edebileceğini söyler. İhtiyar hiçbir cevap vermeden oradan ayrılır. Bir süre sonra ise Dokuz çocuk bilinmeyen bir sebepten dolayı hastalanarak ölürler. Adam dokuz çocuğunu da, Allah’tan dilediği Ulu meşe ağacının altına gömer. Zamanla bir ziyaret yeri haline gelen yere halk “Dokuzoğul Yatırı” adını vererek kutsallaştırır.
Bugün Eriklik köyü, bu efsanelere ev sahipliği yapmaya devam etmekte ve köyün her köşesi, geçmişin izlerini taşımaktadır. Her yıl düzenlenen Hıdırellez şenlikleri, bu kutsal yerlerde, köyün ve ziyaretçilerin dualarının kabul olmasına vesile olmaktadır.
Derleyenler: Recep HIDIR - Zafer ÇAMALTI


Benzer Haberler
Dokuzoğul Türbesi’nde, ‘Bahar Şenliği’ Hazırlığı
Giresun’un Bulancak İlçesi’ne bağlı Eriklik Köyü’nde bulunan Dokuzoğul Türbesi’nde Bulancak...
Eriklik köyü Dokuzoğul Şenliği yapıldı
Bulancak, Eriklik Köyü Geleneksel Dokuzoğul Hıdırellez ve Bahar Şenliği, 12 Mayıs Pazar günü,...
Bulancak Belediyesinden Bahar Şenliğine Davet
Bulancak Belediyesinin katkılarıyla 6 Mayıs Cumartesi günü Eriklik Köyü Dokuzoğul mevkiinde...
Giresun Ilceleri Haberleri
TümüGelinliğe sarılı naaşı gözyaşlarıyla uğurlandı
Çarşamba günü beyin ölümü gerçekleşerek organları bağışlanan 23 yaşındaki Burcu Memiş, tabutuna...
Giresun Offroad Yarışı, Bulancak'ta Yapıldı
2025 PETLAS Türkiye Offroad Şampiyonası’nın 3. ayağı, Giresun Offroad Spor Kulübü tarafından...
Kovanlık'ta Geleneksel Futbol Heyecanı Başlıyor!
Kovanlık Belediyesi ile Bulancak Kovanlık Beldesi Çevre Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği...
TÜGVA Dereli Söyleşilerle Gençlerle Buluştu
TÜGVA Dereli Söyleşilerle Gençlerle Buluştu Sosyolog-Yazar Göktekin Dereli Gençliği ile buluştu
TÜGVA Bulancak Yaz Okulu İçin Eğitmen Alımları Başladı
TÜGVA Bulancak Temsilciliği, her yıl yoğun ilgi gören ve yüzlerce öğrencinin katıldığı Yaz Okulu...
Dr. Enes Eminoğlu TÜGVA Bulancak’ı Ziyaret Etti
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu TÜGVA Bulancak’ı Ziyaret Etti
TÖMBELEKÇİLER YARIŞIYOR!
TÜGVA BULANCAK’TAN RAMAZAN COŞKUSU: TÖMBELEKÇİLER YARIŞIYOR!
Hayvancılığa Destek Projesi Toplantısı Düzenlendi
Dereli İlçesinde Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi Toplantısı Düzenlendi
Alucra Demirözü Köyü’nden, Baz İstasyonu Talebi
Giresun’un Alucra İlçesi Demirözü Köyü’nde cep...
Yeni Hayvancılık Destekleme Modeli toplantısı yapıldı
Dereli’de Muhtarlara “Yeni Hayvancılık Destekleme Modeli” Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
40. Dönem Mezuniyet Buluşması Gerçekleşti
Şebinkarahisar İmam Hatip Ortaokulu 40. Dönem Mezuniyet Buluşması Gerçekleşti
Kurdoğlu Hacı Hafız Kabri Başında ve Adının Verildiği...
Milli Mücadele Kahramanı, 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alayları Müftüsü Kurdoğlu Hacı Hafız Mustafa...





