14. KUŞDİLİ FESTİVALİ YAPILDI
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kuş Dili Festivali'nin 14.’sü Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de yapıldı.
Festivale Vali Dursun Ali Şahin, Milletvekili ve AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli,Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, Çanakçı Belediye Başkanı Sebahattin Şenel, Karabörk Belediye Başkanı Ömer Karaman. Bazı belediye başkanları ve daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Festivalde konuşan Vali Şahin, Kuşdili Festivali'nin yalnızca yörede değil Türkiye sınırlarını aşması yönünde çalışmaların başlatıldığını ifade ederek,"Giresun yaylaları, doğal güzellikleri ve kültür varlıklarıyla eşsiz güzelliklere sahip bir ilimiz. Festivaller de bu güzellikleri olgunlaştıran insanları birleştirip kaynaştıran bir toplumsal olgudur. Bu olgulardan bir tanesi de bugün gerçekleştirdiğimiz Kuşdili Festivalidir. Kuşdili Festivali yalnızca yöremizde değil, Türkiye'nin sınırları dışında ve hatta dünyada tanınan bilinen bir festival olması için UNESCO nezdinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Kuşdilinin Somut Olmayan Kültürel Miraslar içerisine alınmasını sağlayacağız" diye konuştu.
Vali Şahin, Festival alanının genişletilmesi amacıyla 20 Bin TL kaynak aktaracağını belirterek, Belediye Başkanı Karaman’a alanın biran önce genişletilmesi yönünde çalışmalara başlaması talimatını verdi.
Milletvekili Nurettin Canikli’de, Kuşdili Festivali’nin ilimizi en iyi şekilde tanıttığını belirterek, Uluslar arası seviyeye geldiğini söyledi.Festivallerin birlik ve kaynaşmayı sağladığını, gurbetçilerin hasretlerini gidermelerine vesile olduğunu da belirten Milletvekili Canikli, Festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Festivalin açılış konuşmasını yapan, Kuş Dilini Yaşatma Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Köçek ise, Kuşdilinin Türkiye için kaybedilmemesi gereken bir kültür olduğunu söyledi. Köçek ''Bu kültürü gelecek nesillere aktarmak yöre insanları olarak öncelikle bizim olduğu kadar herkesin görevidir. Bizim için çok önemli ve özel bir etkinliği yaşatmak adına düzenlediğimiz bu festivalin uzun yıllar devam etmesi için ne gerekiyorsa yapacağız'' dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Kuşdili ile haberleşme yarışması düzenlendi. Yarışmada erkeklerde Erol Civelek-Kadir Civelek, Kadınlarda ise Nazmiye Çakır-Fatma Köçek ikilisi birinci oldu. Dereceye giren yarışmacılar, çeyrek altınla ödüllendirildi.
Yapılan açık artırmada 10 Bin TL ile en fazla parayı veren Milletvekili Canikli festival ağası seçildi. Kürsüye çıkan Canikli bu miktarı 15 Bin TL’ye çıkardığını açıkladı.
Festivalde Vali Şahin, Protokol üyeleri ve vatandaşlar hep birlikte horon oynadılar.Festival, halk oyunları gösterileri ve mahalli sanatçıların konseriyle sona erdi.
KUŞ DİLİ NEDİR?
Kuş dili, Karadeniz insanının, bölgenin sarp ve engebeli coğrafi yapısıyla mücadele etmek için icat ettiği ve yüzyıllardır kullandığı bir haberleşme şekli. Yöre halkı arasında 'ıslıkla haberleşme' olarak da adlandırılıyor.
Derin vadilerin bulunduğu yörede, ıslığın sesten daha uzak yerlere kadar ulaşması nedeniyle yöre insanı, vadinin bir yamacından diğer yamacına, tepeden tepeye günlük sohbetlerini, düğün ve cenaze haberlerini ıslıkla yapıyor. Bu dille 2 kilometre uzaklıkta dahi, iki insan yan yanaymış gibi, uzun cümleler kurarak rahatça konuşup anlaşabiliyor. Kuş dilinin, telefonun yaygınlaşmasından sonra yavaş yavaş unutulması ve yöre insanının bu geleneği terk etmesi üzerine, bu geleneği yaşatmak için her yıl geleneksel olarak Kuş Dili Festivali düzenleniyor.