Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 10993 kez okundu. | Kategori : KARADENİZ
Haberin Tarihi :   10 Ağustos 2012 - 04:26

Çıra Uğruna Çam Katliamı

Büyüt
Küçült
Çıra Uğruna Çam
Karadeniz'in çam ormanlarındaki yontma taş devrinden kalma manzaralar, görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

Karadeniz’in çam ormanlarındaki yontma taş devrinden kalma manzaralar, görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

Özellikle turizm değeri olan mekanların güzergahları  üzerinde sıklıkla fark edilen çam ağaçlarındaki yontular, yoldan gelip geçenlerin dikkatini çekiyor. Derin yontuların bulunduğu çam ağaçları, sırf çıra temini için uğradığı tahribatın ardından hem kuruyor, hem de kuruyan kabuklar arasındaki zararlı böcekler, zarar gören ağacın etrafındaki diğer ağaçların da kurumasına sebep olan süreci başlatıyor. 

    

 Yoldan geçen vatandaşların yoğun tepkisine neden olan tahrip edilmiş çam ağaçları, özellikle bölge turizmi adına oluşturduğu çirkin görüntüyle tepkileri üzerine çekiyor. Oksijen fabrikası çam ağaçlarının uğradığı tahribat karşısında hayretlerini dile getiren vatandaşlar, çam ağaçlarının; yasak olduğu bilinmesine rağmen sırf bir kaç çıra uğruna katledilmesinin vicdanla izah edilebilir bir şey olmadığını söyleyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

 

Çıra temini için çam ağaçlarının hunharca tahrip edilmesinin önüne geçmenin, özellikle vicdanları harekete geçirmekle olacağını belirten Giresun Orman Bölge Müdürü Ali Kaya, “Bir gün gelip de gölgesine muhtaç olacağımız ağaçlarımızı böylesine insaf sınırlarını zorlayan bir vaziyette görmekten son derece huzursuzuz. Zarar gören ağaçlarımızın yaralarını özel solisyonla kapatıp pansumanlarını yaptık. Hiç olmazsa sargılı görüntüsüyle bir şeyler anlatacağını düşünüyoruz. Böylesine münferit hareketlerin toplum vicdanını derinden sarstığını görmekteyiz. Vatandaşlarımızdan bu gibi manzaralar karşısında duyarlı davranıp durumu ihbar etmelerini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

100 senelik bir çam ağacının 1 mangallık çıraya heba edilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Giresun Orman Bölge Müdür Yardımcısı Erdem Karaağaç ise, turizm adına canlılığın yaşandığı ve bu konuda ciddi bir performansın hayata geçtiği hengamda çam ağaçlarının maruz kaldığı bu muamelenin izahının çok güç olduğunu belirterek, “Bir ağacı kesmekle, bu şekilde tahrip etmek arasında hiçbir fark yok. Ağaçların kabukları altında, ağacın yaprakları ile kökleri arasındaki besin alışverişini sağlayan kanalcıklar var. Ağaca temas eden kesici her alet bu can damarlarına kastetmek anlamına geliyor. Ardından da ağacın ölümü yavaş yavaş başlıyor. Yalnız bizim gördüğümüz manzara, basit kesik ve oyuklardan çok daha vahim, insanlık dışı bir manzara olarak karşımıza çıktı. Zarar, zannedildiği gibi tek bir ağaca değil, zincirleme olarak bir ormana zarar veriyor. Zayıflayan ağaçlar bünyesinde zararlı böceklerin çoğalmasına elverişli hale geliyor. Bu da zamanla diğer ağaçlara bulaşıyor. Dolayısıyla bir tek ağaca zarar verilmiş gibi zannedilen zarar zamanla bir katliama dönüşüyor.” diye konuştu.

HORONAGA




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir