HES' te Yürütmeyi Durdurma Kararı
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada
GİRESUN`DA İLK KEZ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI
“HES`lere karşı açılan dava sayısı 83`e ulaştı. Bugüne kadar sonuçlanan 41 davadan 39`unda ‘yürütmeyi durdurma’ veya ‘iptal’ kararı verildi. Açılan davalar sonucunda mahkemeler, HES projelerinin doğal yaşam alanlarına, koruma öncelikli doğal alanlara geri dönüşümsüz zararlar verdiği, ÇED kararlarının hukuka ve mevzuata uymadığı yönünde kararlar verdi. Son olarak Rize ve Artvin`de yapımı planlanan HES projeleri için verilen iptal kararının ardından şimdi de `Giresun`da ilk kez` bir HES projesi için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bugüne kadar Giresun ve ilçelerinde toplan 94 HES projesi geliştirilmesine karşın HES`lere karşı önemli bir tepki gelişmemişti. Bu vadilerdeki köylülerimiz ve duyarlı yurttaşlarımızın girişimleri ile Derelerin Kardeşliği Platformu öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucu hukuksal adımlar atıldı.
Giresun`da inşaat çalışması devam eden 12 HES projesi ile yapılması planlanan diğer projeler için de dava hazırlıklarımız devam ediyor. Yaşamın temel kaynağı olan su, hiçbir zaman boşa akmamıştır ve akmayacaktır. Ne bu tür laflar, ne de milyon dolarlık şirketlerin rant hesapları çerçevesindeki rüşvet protokolleri, siyasi baskı ve tehditler, buralarda yaşayan insanlar olarak bizleri kandırmaya, yıldırmaya ve mücadelemizden vazgeçmeye yetecektir. Birlik ve bütünlük içerisinde anayasal ve demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanarak, hukuka ve mevzuata uyarlılık göstermeyen bütün HES projelerine karşı demokratik ve hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Davanın avukatı Remzi Kazmaz da aynı açıklamada, özellikle Doğu Karadeniz bölgesini adeta sarmal altına alan HES projelerinin gelişigüzel üretildiğini, yörenin uluslararası koruma öncelikli hiçbir özelliğinin dikkate alınmadığını ileri sürdü.
Mahkemelerin verdiği kararlarda bütün bunların yanında masa başında üretilen bu projelerin aynı zamanda hukuka ve yönetmeliklere de uyarlılık göstermediğinin ortaya konulduğunu savunan Kazmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Giresun Valiliği ile Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı birimler, kendi hazırlamış oldukları raporlardaki bu özellikleri görmezden gelerek, `ÇED gerekli değildir` kararları verebiliyor veya ÇED raporlarını onaylayabiliyor. Bu proje kapsamında söz konusu kararın öncelikli olarak yürütmesinin durdurulmasını, ardından da iptalini istemiştik. Neredeyse Giresun`un bütün dereleri HES`lerle kuşatılmış durumda. HES`lere karşı demokratik mücadelenin yanında hukuk mücadelesinde başta Rize ve Artvin olmak üzere diğer bölgelerimizde de alınan sonuçlar, bu mücadeledeki haklılığımızı kanıtlıyor. Bu nedenle bu projelere izin veren bütün ilgilileri bir kez daha düşünmeye, ivedilikle yargı kararlarını uygulamaya ve bu projelerden vazgeçmeye çağırıyoruz.”
Benzer Haberler
ÇANAKÇI DERESİNE 5.HES PROJESİ
TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Çanakçı deresi üzerine...
Hes lerle ilgili Yargı Kararları uygulanmıyor
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu dün Meclis Genel Kurulunda...
CHP’Lİ TIĞLI’DAN ÇANAKÇI DERESİNDEKİ HES’LERE TEPKİ
ÇANAKÇI DERESİ HES’LERE DAYANAMAZ CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Çanakçı deresine yapımı...
Karadeniz Haberleri
TümüDenizlerde Genel Av Yasakları 15 Nisan’da Başlıyor
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
Birlik Üyeleri İftar Yemeğinde Bir Araya Geldiler
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Üyeleri İftar Yemeğinde Bir Araya Geldi
Depreme Karşı Bilim ve Akıl Öncelik Olmalı
Cumhuriyet Halk Partisi Yomra İlçe Başkanı Erol Pekşen: "Depreme Karşı Bilim ve Akıl Öncelik...
ÇAMBAŞI YAYLASI DOLDU TAŞTI
ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN YARIYIL TATİLİNDE ÜCRETSİZ ULAŞIMINDAN 3 BİN KİŞİ YARARLANDI Ordu...
Giresun’da “12. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Sergisi”...
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
18-24 Mart Yaşlılar Haftası dolayısıyla şehir meydanında...
Deva Partisi Giresun İl Teşkilatı 18-24 Mart Yaşlılar Haftası dolayısıyla şehir meydanında stand...
TÜGVA Bulancak’tan Şehit Eren’in kabrine ziyaret
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Bulancak İlçe Temsilciliği gençleri Trabzon’un Maçka ilçesinde,...
SOKAK ORTASINDA ÖLDÜRÜLDÜ
Ordu Altınordu Karşıyaka Mahallesinde 48 yaşındaki Erol Ünlü, sokak ortasında bacağından...
Ordu Belediyesi’nden, Azerbaycan’a Destek
Ermenistan’ın, Azerbaycan’a haksız saldırılarının ardından Azerbaycan’ın başlattığı askeri...
Su ürünleri denetim çalışmaları aralıksız devam ediyor
İl Müdürlüğümüz, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ve İlçe Müdürlüklerimiz su ürünleri kontrol...
Karadeniz Bölgesinin İlk Atıcılık Poligonu Samsun’da...
Atıcılık sporlarının en sevilen ve olimpik branşlarından olan TRAP-SKEET atıcılığı, hiçbir alt...
Uçak ve Otobüs Bilet Fiyatları El Yakıyor
Koronavirüs salgını sebebiyle şehirler arası seyhat kısıtlaması 04 Haziran tarihinden itibaren...





