Fındık ve Toprak Mahsulleri Ofisi
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer AKBAŞLI' nın basın açıklaması
Fındık ve Toprak Mahsulleri
Ofisi
Hayal kırıklığı
.. !
Toprak Mahsulleri Ofisi
elinde bulunan 2008 mahsulü 3 yılını doldurmuş ve nasıl bir fındık olduğu piyasa
tarafından çok çok iyi bilinen eski fındıkların kilosunu 6.50.-TL ye satışa
çıkartı.
Bu karara çiftçiler
olarak tepkiliyiz. Tepkilerimiz;
- Toprak Mahsulleri Ofisi, 2012 yılı yeni fındıkların ne olacağının belirlenmesine 15 gün kala elindeki fındığın 16 Ocak 2012 tarihinde satacağını açıklaması manidardır. Neden 16 Şubat değil de 16 Ocak. Kaldı ki, 16 Şubat 2012 tarihinde yeni mahsul fındığın karanfil sayımı ile gerçekleştirilen tahmini rekoltesinin durumu üç aşağı beş yukarı belli olacaktı. Yangından mal mı kaçırılıyor.! Anlamakta zorlanıyoruz.
- Toprak Mahsulleri Ofisi bu güne kadar söylemlerinde, “ biz elimizdeki fındığı satacak olduğumuzda, serbest piyasa fiyatlarını baz alacağız demişti.” Bu gün itibarı ile serbest piyasada 7.30.-TL ye fındıklar alınıp satılırken, çıkıyor 6.50.-TL den satış fiyatı açıklıyor. Yangından mal mı kaçırılıyor.! Anlamakta zorlanıyoruz.
- Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçi dostu bir kuruluş olmasına rağmen, çiftçinin ne kadar dostu olduğunu, aldığı son karar ile ortaya koymuştur. Halen Türk fındık çiftçisi köylünün elinde 100 bin ton un üzerinde fındık varken, çiftçinin fındığının bitmesini beklememiştir. Nedir bu acelecilik. Yangından mal mı kaçırılıyor.! Anlamakta zorlanıyoruz.
Toprak Mahsulleri Ofisi maalesef çok kötü bir final yapmıştır. Gerek çiftçiyi beklememe, gererse de tarih ve fiyat açısından kendisine yakışmadığını düşündüğümüz bir karar almıştır. Son üç yıldır uyguladığı politikaların tam tersi bir durum ortaya koymasına bir türlü anlam veremiyoruz. Ne diyelim. Hayırlı uğurlu olsun.
Fakat şu çok çok iyi bilinmelidir ki, TMO nun bu gün piyasaya satacağım dediği fındık 3 yıllık eski fındık dır. Bu fındıkları alanların, alacakların ne yapacağını merakla beklemekteyiz. Dönüp dolaşılıp gelinileceği yer kürkçü dükkânıdır.
Çiftçilerimizin panik içersinde olmamalarını, bir müddet beklemelerini istiyoruz. TMO nın satışa çıkarttığı 3 yıllık eski fındıkların, ne sanayicinin ne de çikolatacıların yüzünü güldüreceğine inanmıyoruz. Kaldı ki, bu fındıklardan olacak şeyler belli. Fakat işin tuhaf yanı, Türk fındığının imajını bozar, bu fındıklar mutlaka yağ sıkılmalı diyen ihracatçılarımız, şimdi ne diyecekler merakla bekliyoruz.
Tek yapacağımız şey 1-
1,5 ay beklemek. Ak koyun, kara koyun ortaya çıkar. Nihayetinde bu gün itibarı
ile satılığa çıkartılan fındık 3 yıllık eski fındıktır. Bu fındıkları insanlar
tüketecektir. Bu fındıklar bir gıda maddesidir. Maden değil
ki.!
Kamuoyunun bilgilerine
saygı ile sunulur.
Özer AKBAŞLI
Giresun Ziraat Odası Başkanı
Benzer Haberler
GZO Başkanı AKBAŞLI Yeniden seçildi.
Giresun Ziraat Odası' nın Olağan Genel Kurulu Ticaret Odası Toplantı Salonunda yapıldı.Akbaşlı...
ZİRAAT ODASI BAŞKANI; ''FINDIĞIN 200 YIL SONRASINI...
Aydındere haber sitesi olarak Giresun Ziraat Odası Başkanı Sayın Özer Akbaşlı ile bir röportaj...
Fındık Gerçek Değerine Yaklaşıyor
Ordu Ziraat Odası ile Giresun Ziraat Odasının ortak basın açıklaması
Gundem Haberleri
TümüTİRDEF' den Basın Açıklaması
Tirebolu Dernekler federasyonundan son günlerdeki Maden hakkında açıklama geldi. Tirdef Genel...
Bedriye ve Ziya Sevim’in Mutlu Günü
Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama Programına Dikkat...
PKU Aile Derneği’nden 20. Yılında Anlamlı Ziyaret: Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama...
TÜGVA Bulancak'tan Kızılay’a Destek
BAŞKAN KÖSE’DEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
12. Tirebolu Kültür ve Sanat Festivali
Duygusal zekâ iletişimde başarıyı artırıyor
54 Şehirden Biri de Giresun
Küçük yaşta büyük farkındalık İklim değişikliği
İklim değişikliği, bütün dünyayı benzeri görülmemiş bir hızla olumsuz etkilemektedir.
FERRERO, YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
FERRERO, SÜRDÜRÜLEBİLİR FINDIK İÇİN KAYDETTİĞİ GÜÇLÜ İLERLEMEYİ VE YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI





