BORSA
BIST 100 13.938,48 %1,42
Altın 6.277,08 ₺/gr %0,31
Bitcoin $63.723 %0,00
Dolar 46,29 ₺ %0,15
Euro 53,60 ₺ %0,16
Sterlin 62,15 ₺ %0,10
Gümüş 101,24 ₺/gr %1,17
Ethereum $1.673,36 %0,37
İsviçre Frangı 58,08 ₺ %0,12
Kanada Doları 33,08 ₺ %0,03
Avustralya Doları 32,61 ₺ %0,10
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,33 ₺ %0,28
BAE Dirhemi 12,60 ₺ %0,14
Rus Rublesi 0,64 ₺ %0,18
Çin Yuanı 6,84 ₺ %0,14
GİRESUN 20°C 6.277,08 ₺/gr 46,29 ₺ 53,60 ₺
Anasayfa Makaledetay
Eyüphan Eyüphan Kaya
17.12.2022 22:28 · 2

Aileye sıkıntı oluşturan yasaların bir an evvel ıslahı lazım

Yorumlar
Aileye sıkıntı oluşturan yasaların bir an evvel ıslahı lazım

İnsan Hakları Cemiyetinden İLKE Haber ajansına bir ziyaret gerçekleşti.

Ziyarete Genel Başkan Eyüphan Kaya, Başkan Yardımcı Kemal Yılmaz ve Genel Sekreter Cevat  Meygil katıldı.

İLKHA Genel Müdürü Mesut Gözlü ve yardımcısı İhsan Baran tarafından cemiyetin heyeti ağırlandı. Samimi bir hava içinde gerçekleşen ziyarette Cemiyet adına konuşan Kaya şunları dile getirdi.

Desteğimizi başta İslam hukuku olmak üzere meşru sözleşmelerden alıyoruz.

“İnsan Hakları Cemiyeti İslam Hukukundan, uluslararası ve ulusal hukuk normlarından, meşru sözleşmelerden desteğini alır.

Bizim iki sloganımız var “Hakkın hatırı alidir hiçbir hatıra feda edilmez” bir de “Heq navê Xudaye” dolayısıyla mazlumun kimliğini sormadan yanındayız, zalimin de kimliğini sormadan karşısındayız.

İLKHA ekibine teşekkür ederiz.

İLKHAnın çalışma tarzını takdir ediyoruz, insanlığın yararına olan her etkiliğin peşinde koşması ve haberleştirmesi takdire şayandır. Hemen hemen tüm etkinliklerimizde bulunuyor bundan dolayı da müteşekkiriz şahsınızda tüm çalışanlarınıza şükranlarımızı arz ediyoruz.

İnsan Hakları Cemiyeti olarak dile getirebileceğimiz çok sorun var, ancak bu gün aileye sıkıntı çıkaran sözleşme ve o sözleşmelerin gereği çıkan yasaları dile getirmek isteriz.

Aile yapımızı hedef alan uluslararası sözleşmelerden şikayetşmiz var.

CEDAW, LAZANROTE ve redd edilen İstanbul Sözleşmesinden yakınmak isteriz.

Malum sürekli nafaka sorunu CEDAWdan kalma bir musibettir ve bir an evvel buna bir çare çözüm getirmek lazım. Bir hafta dahi evli kalan bir bayan boşandığı takdirde resmi bir evlilik yapmadığı sürece kocadan nafaka alıyor, hatta bundan dolayı gayri ahlaki beraberlikler dahi yaşanıyor.

LAZANROTE  sözde çocuk istismarı ve çocuk haklarından has ediyor, ama dandik sebeplerle çocuğu aileden alabiliyor, yetmiyor çocuk üzerinde bir çok denemeler yapıp istediği şekile sokuyor, yani anne babanın nasihatı ilgisi sıkıntı ama bir yabancının yönlendirmesinde beis yok.

İstanbul Sözleşmesine gelince bir niyet beyanı olarak Reis-i Cumhur reddetti ama ona dayanarak çıkan yasalar halen duruyor.

Aile yapısını ilgilendiren çarpık yasalar bir an evvel ıslah edilmelidir.

6284 numaralı yasada “kadının beyanı esastır” ifadesi yüzünden nice aileler dağıldı, cinnet ve cinayetler yaşandı.

Bu yasanın bir an evvel ıslah olması lazımdır diye düşünüyoruz.

1-Kadın ifade verirken mukaddesatı üzerine yemin etmeli,

2-Öyle aylarca uzaklaştırma cezaları vermek yerine maksimum 3-7 günlük bir uzaklaştırma ve süre içinde kocanın ifadesi alınmalı,

3-Erkek isterse kalacağı bir yer ona tahsis edilmelidir.

Dikkat edilirse söz konusu olan sözleşmelerin üçü de aile yapımıza saldırıyor. Aslında değerlerimize, inanç ve kültürümüze ters düşen bu tür uluslararası Alafıranga sözleşmeleri red ermek lazımdır diye düşünüyoruz.

Hem Külliyeye hem de Meclise sesleniyoruz, bir an evvel bu sözleşmelerden imzanızı çekin ve gerekli yasal düzenlemeyi yapın diyoruz.

Bu güruh milyonda bir vüku bulan bu hadise üzerinden İslama hucum ediyorlar.

Bu ara bir de 6 yaş evliliği iftirası ile ortalığı galeyana getiren bir güruh var, halbuki kız galiba 14-15 belki de 16 yaşında evlendirilmiştir, bununla birlikte tasvip edilen bir evlilik tarzı değildir.

Acaba bu kadar gürültü çıkaranlar

-Kadın erkek tuvaletleri aynı olmalı,

-Yurtlara kız erkek aynı odada yatabilmeli deyince,

Ya da İstanbul sözleşmesi gibi Din ve Namus kavramını tanımayan sözleşmeler karşı bir duruş sergiledi mi?

Ama ne hikmetse bu son hadise üzerinde Tarikat ve Cemaatlere yükleniyorlar, bunların dertleri başka olduğu anlaşıyor.

Bir müslüman hata yaparsa suçu İslama yüklemek akıl karı değildir.

Aile yapımızı korumak için çok yönlü çalışmalar yapmalıyız.

Ayrıca Aile kurmayı, evliliği, cazip hale getirmemiz lazım, evlenen çiftlere devlet  pozitif ayrımcılık yapmalı, destek vermeli, aile kursalrıyla aile fertleri şuurlu birer vatandaş durumuna getirmelidir.”dedi.



Bu Yazıyı Puanla

0/5 (0 oy)

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu