Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 481 kez okundu.
Yazının Tarihi :   21 Ekim 2024 - 08:28:39

Dil, İnanç ve Kültürümüze sahip çıkmamız lazım

Büyüt
Küçült
Dil, İnanç ve Kültürümüze sahip çıkmamız lazım

Eyüphan Kaya

KAF Başkanı Aslan:“Dil, İnanç ve Kültürümüze sahip çıkmamız lazım” dedi.

18 Ekim günü Kadim Aşiretler Federasyonu(KAF) Diyarbakır Sur Ziraat Odası toplantı salonunda bir istişare toplantısı yaptı.

Federasyonun Diyarbakır İl temsilcisi Sait Gülçerin hoş geldiniz selamlama konuşmasıyla başlayan toplantı Genel Başkan Rasim Aslanın konuşmasıyla devam etti.

 

Aslan özetle şunları söyledi;

“2016 yılında bir kaç Aşiret Reisi Van ilimizde bir araya gelerek, tabir yerindeyse dertleştik; “halkımızın durumu iyiye doğru gitmiyor, halkı temsilen ön plana çıkan ağası, şeyhi, kanaat insanı genelde çakma kimselerdir, dolayısıyla ağalar da, şeyhler de, alimler de artık değerden düştüler. O zaman varlığımızı hissetmek durumundayız” dedik.

23 aşiret ile Van ilimizde bir Kadim Aşiretler Federasyonu(KAF)ı kurduk, bir yılda bu sayı 54 aşirete çıktı, şu anda alimlerimiz ve kanaat insanlarımızı da katarak 400 kişilik bir oluşum haline gelmişiz. Son toplantımızı 1300 kişilik bir katılımla yapmıştık.

Malumunuz anne babamızı seçme imkanı olmadığı gibi, ırkınızı da, aşiretinizi de seçme imkanınız yoktur. 

 

KADİM AŞİRETLER FEDERASYONU(KAF) SİYASET ÜSTÜ ÖZZELLİĞE SAHİPTİR.

 

Kürt halkının dil, inanç ve kültürü göz göre göre erozyona uğrayınca kolları sıvadık il il, bölge bölge gezerek istişareler yapıyoruz, Federasyonumuz siyaset üstü bir oluşumdur, her partiye mensup üyelerimiz var ancak Federasyon adına ortak düşüncemiz şudur;Kürt halkı için, Bölgemiz için, Ülkemizin huzur ve selameti için ne yapabiliriz sorusunun, sorularının cevaplarını arıyoruz.

 

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ

 

Ben birçok sivil toplum kuruluşlarına başkanlık yaptım, siyasi partilerde yöneticilik yaptım, ama hep aklımda bu vardı; “ya Rebbi bir gün aşiret reislerine hitap etmeyi bana nasip et” diyerek dua ediyordum ve bunu bana nasip etti de elhemdilillah.

Kardeşlerim;

İnanç ve Kültürümüz kayboluyor,

Dilimiz kayboluyor,

Hikâyelerimiz gidiyor, gelenek göreneğimiz kayboluyor,

Giyim kuşamımız gidiyor, oyunlarımız gidiyor, annelerimizin ninnileri gidiyor… buna karşı tedbirler almalıyız, aslında bu açıdan Federasyonumuza Kültür Federasyonu da denilebilir.

Biz ırkçılık yapmak istemiyoruz, ama biz de bir halkız, Kürt halkı İslama önemli hizmetler yapmış, bu inanç ve kültür ecdadımızdan bize kadar geldi, ama bizim de bunu yaşatmamız lazım yoksa bu mesuliyetin hesabını Allaha veremeyiz.

Çocuklarımız aslını kaybetmek üzereler, bizim değerlerimizi gelecek nesle aktarmak için köprü olmamız lazım, bunun için yollardayız. Her türlü sıkıntı ve zorluğa rağmen değerlerimize sahip çıkmakla yükümlüyüz.

Babam anlatırdı, aşiretlerin medreseleri vardı ve çocuklarımızın şahsiyeti orada şekilleniyordu.

 

FEDERASYON BİZİM İÇİN BİR FIRSAT OLUŞTURUYOR

 

Bu Federasyon bizim için bir fırsattır,  bunun aracılığıyla bir araya gelelim insanlık adına ne yapabilir? sorusuna cevap arayalım ve gereğini yapalım bu halk mazlum bir halktır,  kökü üzerinde yaşadıkça özgüveni olur, hem kendine hem başkasına faydalı olur, ama kültür ve inancını kaybederse başkalarının peşinde koşar, dünyası da ahreti de harap olur.

 

BAZI YANLIŞ TÖRELERİ KALDIRDIK

 

Bakın aşiret olarak evliliği kolaylaştırdık,

Berdel usulü evliliği yasakladık,

Başlık parasını kaldırdık,

Zinet eşyasında hafiflemeye gittik,

Kızın rızası  olmadan evlendirmeyi yasakladık.

İyilikte yardımlaşmayı teşvik, yanlışta dayanışmayı ortadan kaldırmak için çaba sarf ediyoruz.

Katılımlarınızdan ve katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim, toplantının akışı içinde sorularınız olursa cevaplarım tabi.” Dedi.

*Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir