Camilerin tip projesinde kadınların namaz kılma yeri şart koşulmalıdır.
Her ne kadar camiler günümüz şartlarında sadece namaz kılma yeri olarak bilinse de; aslında sulh ve selamet yeri, soysal yardımlaşma ve dayanışma yeri, talim terbiye yerleri, manevi feyiz kaynaklarıdır.
Camiler Beytüllahın birer şubesi, kültürümüzün diliyle Allahın evleridir.
Camide Kul ile Allah arasında bir manevi bağ oluşur. Dolayısıyla hem erkeğin, hem kadının, hem de çocukların faydalanması gereken mukaddes yerlerdir. İslam medeniyetinin yaşadığı topraklara bakın hemen hemen hepsinde tarihi eser olarak camiler dikkatimizi çeker.
Malum camilerde ruhlarımızın rabbıyla bağ kurduğu önemli yerler, bu tür yerler çocuklardan ve kadınlardan esirgenebilir mi? Hatta fıkıhta saf düzeni bile belli, ön saflarda erkekler, ondan sonra çocuklar ve arka safta da kadınlar yer alırlar. Yani kadına camiye gelmede bir engel yok, belki gelip gelmemede bir serbestiyet var, mecburiyet yok.
Kimilerinin dediği gibi, güya fitne çıkar ihtimaliyle kadınlarımızı camilerden uzak tuttuk ne yazık ki fitnenin ortasında sahipsiz bıraktık, başkası elimizden aldı alacak, uyanık olmalıyız.
Şöyle bir düşünelim acaba Cuma günü verilen vaaz ve hutbeyi kadınlarımız da dinlerse daha iyi olmaz mı? Cuma namazının Erkeklere farz, kadınlara sünnet oluşu gayet isabetli bir durumdur, kadın annedir çocuğuyla ilgilenir, bazı halleri olur camiye gelemez, evinde işi gücü var uğraşır durur, bütün bunları alt alta koyunca Cuma namazının farz olması kadının işini zorlaştırmış olurdu. Ama bu sünneti yerine getirmemeleri için biz hala elinden geleni yapıyoruz, neredeyse kadınlar camiye gelmesin diretiyoruz.
Peygamberimiz (SAV) “kadının mescidi evidir” demiş ama bu kadına manevi bir moral olsun diye demiştir ve kadına bu ayırımcılık da yakışır, camiye gelmesin diye değil her halde. Öyle olsaydı Cuma namazı sünnet olur muydu?
Camide kadınların namaz kılma yeri var deniliyor, bakıyorsunuz ikinci katta kuytu bir yerde kadınlara yer verilmiş. Abdest alma kolaylığı sağlanmamış. Malum bayanlar açık alanda abdest alamazlar. Peki ne yapalım o zaman, camimizi yaparken müteahhitlere cami tip projesi verilmeli ve bundan sonra bütün camilerimizde bayanların namaz kılma yeri olduğu gibi, abdest almaya yerleri de olmalıdır.Bu tip proje ile annenin camiye gelmesini kolaylaştırmış olacağız, hem de bir sünnetin saha yaşamanın önünü açacağız.
Hemen girişte mahreme kapalı abdest alma yeri cami tip projesine alınmalıdır. İsteyen bayan rahatlıkla orada abdest alabilmeli, namazını kılmalı.
Bazı, insan tipli feminist şeytanların kadınların camilere gitmesi yasaktır demelerinin altında pis düşünceler var, niye karışık değil, niye kadın ön safta da olmasın, niye imam-hatip olamıyor … v.b konuları gündeme taşıyarak. karga kargaşa çıkarmaktır.
Camilerimizin gerçek fonksiyonlarını yerine getirmesini görmek dileğiyle.
Birkaç yıl önce “hayat üçgeni” başlıklı bir yazı yazmıştım ev, iş yeri ve cami üçgeninden bahsetmiştim.
“Cennetin yolu camiden geçer” başlıklı yazımda da bir müminin hayatında caminin yeri ve önemini anlatmıştım.
Kalın sağlıcakla.