Günümüzde gelişen teknolojik olanaklara erişimin kolaylaştırılması için farklı kablo teknolojilerine ihtiyaç duyulur. Bu kapsamda fiber optik kabloların yaygın bir kullanım alanına sahip olmaya başladığı görülebilir. Uzun ömürlü ve dayanıklı olan, veriyi kesintisiz bir şekilde son süratle iletebilen bir teknoloji olan fiber optik kablolar teknoloji çağının olmazsa olmaz unsurlarından birisidir. Yaygın bir kullanıma sahip olan fiber optik kablolar güvenlik sistemleri alt yapısında da yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştırözel kutular ile sonlandırılmak durumundadır. Bu işleme için de fiber optik sonlandırma tabiri kullanılır.
Fiber Optik Nedir?
İçerisinde bulunduğumuz bilgi ve teknoloji çağının bir gereği olarak veri aktarımı hayati bir önem taşımaktadır. Aktarılması gereken verinin boyutları arttıkça bu veriyi ileten kabloların da değişime uğraması bir zorunluluktur. Bu kapsamda artık eskisi kadar yeterli gelemeyen bakır kabloların yerini fiber optik kablolara bıraktığı açıkça görülebilir.
Fiber ışık kaynağından elde edilen sinyallerin hedef kaynağa iletilmesine verilen isimdir. Cam yüzey üzerinde ışık sinyaline dönüştürülmüş bilgilerin aktarılması suretinde veri iletimi yerine getirilir. Fiber optik kabloların yüzeyi ışığı taşıyan nitelikle bir cam ile kaplıdır. Bir insanın saç teli ile benzer kalınlıkta üretilen fiber optik kablolar oldukça dayanıklıdır. Herhangi bir fiziksel müdahale olmazsa kırılabilmesi söz konusu değildir. Manyetik alandan etkilenmediği için parazitin olmadığı ve sinyal kaybının yaşanmadığı fiber optik kablolar sıkça tercih edilir.
Fiber optik kablolarda ışık veri taşıyıcısı olarak kullanılır. Bu nedenle de zorlu iklim ve doğa şartlarının olduğu, nemli yerlerde ve elektriksel yönden parazitlenmenin çok olduğu bölgelerde kesintisiz veri aktarımı sağlayan fiber optik kablo teknolojisi tercih edilir.
Fiber Optik Sonlandırma Nedir?
Yüksek teknoloji ürünü olan fiber optik kabloların özel kutular kullanılarak sonladırılması gerekir. Bunun nedeni ise fiber optik kabloların tek başına olacak şekilde kullanıma elverişli olmamasıdır. Kabinet ve duvar tipi kutular sayesinde fiber optik sonlandırma işlemi gerçekleştirilir. Fiber optik teknolojisinin kullanıldığı bir projede kablolar sonlandırma kutularına kadar ulaştırılır. Bunun ardından coupler denen dış adaptörler kullanılarak fiber patch kablolar cihazlar ile bağlanır. Böylece fiber sonlandırma işlemi tamamlanmış olur.
Fiber Optik Sonlandırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Mekanik sonlandırma (epoxy) ve fusion splice sonlandırma olmak üzere iki farklı şekilde fiber optik ek yapılabilir. Fusion splice adı verilen sonlandırma yöntemi daha uzun ömürlü ve daha profesyonel bir yöntem olduğu için daha çok tercih edilir. Bu yöntem sayesinde fiber optik kablolardan mümkün olan en yüksek verimlilik alınabilir. Her fiber optik ekten sonra kesinlikle OTDR test cıhazı ile sinyal kaybı ölçülmelidir.
• Mekanik Sonlandırma (epoxy sonlandırma): Fiber optik kabloların tam hizaya oturtulması ve bunun bozulmadan aynı şekilde kalması için mekanik fiber sonlandırma işleminin yapılması gerekir. Kılcal borular ile oluk temelli cihazlar mekanik sonlandırma işlemin en çok kullanılan araç gereçler olarak bilinir. Hassas kılcal boruların içerisine fiber kablonun uçları sokularak hizalama gerçekleştirilir. Burada kullanılan kılcal borular çoğunlukla cam ya da seramik malzemeden üretilir.
• Fusion Splice Sonlandırma: Füzyon eki adı verilen bir teknik sayesinde yapılan fiber sonlandırma işlemidir. Fusion splice sonlandırma işleminde birbirine eklenmesi gereken iki adet fiber uç eriyene kadar ısıtılır. Sonrasında da basınçla birlikte lehimlenerek sabitlenir. Böylece hiçbir kesinti ve parazit meydana gelmeyecek şekilde fiber ek yapılmış olur. Fiber uçların lehimlenmesi aşamasında karbondioksit lazer ve mikro alev kullanılır.
Fiber Optik Teknolojinin Sağladığı Avantajlı Yönler Nelerdir?
• Fiber optik kablolar sayesinde daha yüklü miktarda veri aktarımı daha kısa sürede yerine getirilebilir.
• Fiber optik kablo teknolojisi yüksek hız ve bant genişliği sağlar. Bu nedenle benzerlerine kıyasla daha çok tercih edilir.
• Diğer kablolara kıyasla sinyal kaybı oldukça düşüktür. Bu sayede mümkün olan en hızlı şekilde, uzun menzilli olacak şekilde daha büyük miktarlı veriler kesintiye uğramadan karşı tarafa aktarılabilir.
• Fiber optik kablolar sayesinde repeater kullanmaya gerek olmadan 75 kilometrelik bir mesafeye kadar bilgi kolayca aktarılabilir.
• Fiber optik teknolojisi elektromanyetik alanlardan etkilenmez. Bunun nedeni ise fiber optik kablolardan ışığın aktarılmasıdır.
• Fiber optik kablolar sıvı veya gaza maruz kalma durumunda hasar görmez. Oldukça kuvvetli bir izolasyon malzemesiyle kaplı olan fiber optik kablolar uzun ömürlüdür.
• Diğer kablolara kıyaslandığında fiber optik kablolar daha az yer kaplar ve daha düşük maliyetler karşılığında nakliyesi tamamlanır.
• Fiber optik kablo üretimin ham madde olarak toprak kullanıldığı için hiçbir zaman ham madde sıkıntısı çekilmez.
• Metalik kablolara göre çok daha hafiftir.
• Fiber optik kablo sistemleri etrafa enerji yaymadığı için çevredeki diğer iletim sistemleri ile etkileşime girmez ve parazitlenme oluşmaz.
• Fiber optik kablolar ile 10/100/155/1000 Mbps boyutunda veri aktarımı gerçekleştirilebilir.
• Fiber optik kablolar ani ısı değişimlerine, çetin hava koşullarına ve diğer çevresel etmenlere karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle uzun ömürlüdür, kolay kolay arızalanmaz.
• Fiber optik kablolar beton içinde, nemli ortamlarda ve su altında bile uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Fiber optik sonlandırma ve OTDR test konusunda Gazi teknolojinin uzman ekibinden destek alabilirsiniz.