34 Yıllık Yazışma Tarihe Geçti
1978 yılında Dönemin Giresun Valisi Kadir Aydoğan zamanında yola çıkan evrak aradan geçen otuz dört senelik zamana karşılık henüz yerine ulaşamadı.
Eski Eserler Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 09.02.1979 yılında korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenen Tirebolu Kalesi ile ilgili yazışma halen sürüyor. Belki de Türkiye’nin en uzun süren yazışması olarak tarihe geçen yazıda ki söz konusu proje Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından da henüz işleme de alınmamış durumda.
Son olarak Giresun Valiliği tarafından 13.08.2012 tarihinde tazelenen ve Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne B.16.0.KVM.4.28.00-169-465 sayı numarası ile yollanan yazıda, 1. Derecede arkeolojik sit alanı ilan edilen Tarihi Tirebolu Kalesi ile ilgili evrakta, Trabzon Bölge Müdürlüğünün istemiş olduğu kale içinde bulunan, Hamam mahallesi ve Dumlupınar Okulu kazılarından 30 yıl önce sökülen tarihi Osmanlı mezar taşlarının düzenlemesi, kalede bulunan görüntü kirliliğine neden olan Tv ve radyo vericilerinin sökülmesi, iç düzenleme projesinin yapılmasından sonra bu çalışmanın tamamlanması istenmekte.
Tarihi Tirebolu Kalesi içinde yer alanOsmanlı Mezar Taşlarının Giresun Müze Müdürlüğü tarafından, projenin bitmesi beklenilmeden çalışmalara başlanmış, mezar taşları tasnif edilerek envanter haline getirilmiş olmasına rağmen günümüzde bu taşların başlık kısımları kırılarak ayrı yerlerde gelişigüzel atılmış ve inşaat dolgusu olarak kullanıldığı görülmekte.
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğünün 28.09.2009 yılında 138-2793 sayılı vermiş olduğu Müdür Vekili Serpil Yüksel ve Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ali Özbilen tarafından imzalanan kararla başta kalede yer alan ‘’Yusuf’un Yeri’’ diye anılan barakanın, TV vericilerinin ve bulunan ruhsatsız binaların yıkılmasına karar verilmiş olmasına rağmen Tirebolu Belediyesinin bu konuda yapılması istenilen imar değişikliği konusunda yavaş hareket etmesi sürecin bu zamana kadar uzamasına neden olmuş durumda.
Giresun Müze Müdürü yetkilileri yapmış olduğu açıklamada, kendilerinin üzerlerine düşen görevi yaptıklarını söyleyerek, 2007-2008 yıllarında mezar taşlarının tek tek onarılarak tasnif edildiğini, Giresun Üniversitesi bünyesinde Eğitim Fakültesinden Yard. Doç. Dr. Gazenfer İltar tarafından da kitap haline getirildiğinin altını çizdi. Eski mezar taşlarının Giresun’da müzede sergilenmek istemiş olmalarına rağmen hem Tirebolu Belediyesinin, hem de Trabzon bölge müdürlüğünün buna karşı gelmesi bugün yaşanılan sahipsizliğin ana nedeni olarak görülüyor.
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü yetkilileri ise henüz Tirebolu Belediyesinin Kale ile ilgili olarak bir proje sunmadıklarını belirterek, kendilerinin de bir an önce burayı turizm açısından daha potansiyel hale getirecek bir proje olmasını istediklerini söyleyerek, projenin en kısa zamanda kendilerine ulaştırılmasını bekliyorlar.
Tirebolu Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri ise Tarihi Tirebolu Kalesi ile ilgili olarak yapılacak projenin 2012 yılında hazır olduğunu belirtmesine karşılık, henüz imar planlarında istenilen değişikliklerin hazır olmadığının altını çiziyorlar.. Söz konusu imar değişikliklerinin ne zaman gerçekleşeceği konusunda ise Tirebolu Belediyesi henüz somut bir tarih belirlememiş bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının 26.05.2005 gün ve 237 sayılı 25.12.2009-2482 kararı ile daha önce 2005 yılında verilmiş olan kaledeki söz konusu TV antenleri ve barakaların acilen yıkılması ile ilgili kararın halen geçerli olduğu 2010 yılında bir yazıyla Tirebolu Belediyesine tebliğ edilmiş bulunmakta.
Günümüze kadar 23 vali eskiten, Giresun için çok önemli bir projenin 34 yıllık yazışma süresinin, yetkililerin anlatmış oldukları beyanlara göre daha uzun süre devam edeceğe benzemekle beraber, Tirebolu’yu bir turizm beldesi yapmayı hedefleyen, yapmış olduğu başarılı çalışmalarla da bunu kısmen de olsa başaran Belediye Başkanı Sayın Burhan Takır’ın gelecek süreçle ilgili açıklaması ise merakla bekleniyor.
Haber ve Resim Şaban KUTLU