Giresun’un Tarihi Değeri Bendehor Kalesi
Hizmete açılması bekleniyor
Giresun’un Piraziz İlçesinin Kaleyanı mahallesinde bulunan tarihi alan ve
çevresinin mesire yeri olarak halkın kullanımına açılması yönünde çalışmaların
sürdürüldüğü daha önce belirtilmiş ve Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını
Koruma Bölge Kurulunun 29.04.2011 tarih ve 3392 sayılı kararıyla; Piraziz
Kaleyanı Mahallesi, 10 pafta, 321 parseldeki Bendehor Kalesi’nin, koruma altına
alınmıştı.
Bu kapsamda Giresun CHP İl Genel Meclis
ve İçişleri Komisyonu Üyesi Köksal ÖZDEMİR’in BENDEHOR KALESİ VE TAŞIDIĞI
POTANSİYEL hakkında yaptığı açıklamada buranın değerinin Giresun ve Piraziz
için yüksek olduğunu bir kez daha gözler önüne sergiledi.
Kösak ÖZDEMİR ;Bendehor Kalesi, Giresun ilimizin şirin
ve güzel Piraziz’in Kaleyanı Mahallesi’nde, sahil yoluna 3,5 Km. mesafedeki yüksek
bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Yakın zamana kadar burası sadece hazine
avcılarının uğradığı metruk bir yer idi. Ancak iki yıl önce İl Genel
Meclisimizin yapmış olduğu bir inceleme sonrasında yaptığı girişimlerle ortaya
çıkmış Kültür Varlığı olarak tescillenmeye değer bulunmuş, sonra da ilçe
kaymakamlığının da çabalarıyla İl Özel İdaresinde tahsis edilmiştir.
Kalenin kimin tarafından ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Ancak, Müslüman Türklerin fetih ve göç hareketlerinden önce buranın var olduğu ve Karadeniz sahillerinde koloni ticaretiyle meşgul olan denizci kavimler tarafından inşa edilmiş olabileceği kuvvetli ihtimal olarak görülüyor. Bu konuyu araştıran uzmanların verdiği bilgilere göre, 1,5 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan yapı içinde ilk tespitlere göre sarnıçlar, bir şapel ve sur kalıntıları mevcuttur.
Piraziz ilçemizin Karadeniz’e bakan yayvan arazisi içinde ani yükselişi ile bu tarihi yapı güneyde Çaldağı, doğuda Sis dağı, batıda Vona’ya kadar olan coğrafyayı ve kuzeyde de Karadeniz’in uçsuz bucaksız maviliklerini doyasıya izleme imkânı vermektedir. Bu yönüyle Bendehor Kalesi, Ordu Boztepe ile Giresun Kalesi arasında seyir terası olabilecek ve halkımızın kısa süreli mesire ihtiyacını karşılayabilecek potansiyeli olan tek alternatif olarak karşımızda durmaktadır. Özellikle sıcak yaz aylarında halkımızın kolay ulaşabileceği ve günübirlik piknik için gidebileceği mekânlara ne kadar ihtiyaç duyulduğunu hepimiz iyi biliriz.
Yekpare bir kaya kütlesi üzerine kurulduğu için yüzyıllar içinde yıpranıp, tahrip olsa da bu günlere kadar gelebilmiş ve asırlar ötesinden bize haber verebilecek mecalini muhafaza edebilmiştir. Yapı içinde gezip kalıntıları inceleyince maziye gitmemek, asırlar öncesinin sosyal hayatına dair sahneleri göz önüne getirmemek mümkün değil.
Söz konusu eserin ilk etapta mevcut olan yolunun ıslah edilmesi, üzerinde oluşan makiliğin temizlenmesi, yıkılan duvarların -gerekli resmi işlemler yapıldıktan sonra- onarılması, ihtiyaç halinde arkeolojik kazı yapılması; buraya temiz su çıkarılması ve çevreye uyumlu bir tuvalet yapılması gerekmektedir. Tabi ortamın doğal ve tarihi dokusuna zarar vermeyecek biçimde çocuk oyun alanları kurulması gerekmektedir.
İl Özel İdaresi’nin, öncülüğüne ihtiyaç vardır. Kuşkusuz ilçe belediyesi ve kaymakamlık ile iş birliği yaparak bu konuda atılacak adımlar vardır. Özellikle Hava Limanının ulaşıma açılmasıyla ilimizin protokol ilçesi haline gelecek olan Piraziz ilçesindeki bu kültür varlığının değerlendirmek ve gereken planlamaların yapılması en büyük arzumuzdur açıklamalarında bulundu.
Aykut
DEMİRCAN
Piraziz Ses