Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7530 kez okundu. | Kategori : G.İLÇELER
Haberin Tarihi :   20 Kasım 2013 - 18:41

Bendehor Kalesi Hizmete açılması bekleniyor

Büyüt
Küçült
Bendehor Kalesi Hizmete açılması
Giresun'un Tarihi Değeri Bendehor Kalesi Hizmete açılması bekleniyor

Giresun’un Tarihi Değeri Bendehor Kalesi Hizmete açılması bekleniyor

Giresun’un Piraziz İlçesinin Kaleyanı mahallesinde bulunan tarihi alan ve çevresinin mesire yeri olarak halkın kullanımına açılması yönünde çalışmaların sürdürüldüğü daha önce belirtilmiş ve Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 29.04.2011 tarih ve 3392 sayılı kararıyla; Piraziz Kaleyanı Mahallesi, 10 pafta, 321 parseldeki Bendehor Kalesi’nin, koruma altına alınmıştı.

Bu kapsamda Giresun CHP İl Genel Meclis ve İçişleri Komisyonu Üyesi Köksal ÖZDEMİR’in BENDEHOR KALESİ VE TAŞIDIĞI POTANSİYEL hakkında yaptığı açıklamada buranın değerinin Giresun ve Piraziz için yüksek olduğunu bir kez daha gözler önüne sergiledi.

Kösak ÖZDEMİR  ;Bendehor Kalesi, Giresun ilimizin şirin ve güzel Piraziz’in Kaleyanı Mahallesi’nde, sahil yoluna 3,5 Km. mesafedeki yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Yakın zamana kadar burası sadece hazine avcılarının uğradığı metruk bir yer idi. Ancak iki yıl önce İl Genel Meclisimizin yapmış olduğu bir inceleme sonrasında yaptığı girişimlerle ortaya çıkmış Kültür Varlığı olarak tescillenmeye değer bulunmuş, sonra da ilçe kaymakamlığının da çabalarıyla İl Özel İdaresinde tahsis edilmiştir.

Kalenin kimin tarafından ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Ancak, Müslüman Türklerin fetih ve göç hareketlerinden önce buranın var olduğu ve Karadeniz sahillerinde koloni ticaretiyle meşgul olan denizci kavimler tarafından inşa edilmiş olabileceği kuvvetli ihtimal olarak görülüyor. Bu konuyu araştıran uzmanların verdiği bilgilere göre, 1,5 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan yapı içinde ilk tespitlere göre sarnıçlar, bir şapel ve sur kalıntıları mevcuttur.

Piraziz ilçemizin Karadeniz’e bakan yayvan arazisi içinde ani yükselişi ile bu tarihi yapı güneyde Çaldağı, doğuda Sis dağı, batıda Vona’ya kadar olan coğrafyayı ve kuzeyde de Karadeniz’in uçsuz bucaksız maviliklerini doyasıya izleme imkânı vermektedir. Bu yönüyle Bendehor Kalesi, Ordu Boztepe ile Giresun Kalesi arasında seyir terası olabilecek ve halkımızın kısa süreli mesire ihtiyacını karşılayabilecek potansiyeli olan tek alternatif olarak karşımızda durmaktadır. Özellikle sıcak yaz aylarında halkımızın kolay ulaşabileceği ve günübirlik piknik için gidebileceği mekânlara ne kadar ihtiyaç duyulduğunu hepimiz iyi biliriz.

Yekpare bir kaya kütlesi üzerine kurulduğu için yüzyıllar içinde yıpranıp, tahrip olsa da bu günlere kadar gelebilmiş ve asırlar ötesinden bize haber verebilecek mecalini muhafaza edebilmiştir. Yapı içinde gezip kalıntıları inceleyince maziye gitmemek, asırlar öncesinin sosyal hayatına dair sahneleri göz önüne getirmemek mümkün değil.

Söz konusu eserin ilk etapta mevcut olan yolunun ıslah edilmesi, üzerinde oluşan makiliğin temizlenmesi, yıkılan duvarların -gerekli resmi işlemler yapıldıktan sonra- onarılması, ihtiyaç halinde arkeolojik kazı yapılması; buraya temiz su çıkarılması ve çevreye uyumlu bir tuvalet yapılması gerekmektedir. Tabi ortamın doğal ve tarihi dokusuna zarar vermeyecek biçimde çocuk oyun alanları kurulması gerekmektedir.

İl Özel İdaresi’nin, öncülüğüne ihtiyaç vardır. Kuşkusuz ilçe belediyesi ve kaymakamlık ile iş birliği yaparak bu konuda atılacak adımlar vardır. Özellikle Hava Limanının ulaşıma açılmasıyla ilimizin protokol ilçesi haline gelecek olan Piraziz ilçesindeki bu kültür varlığının değerlendirmek ve gereken planlamaların yapılması en büyük arzumuzdur açıklamalarında bulundu.

Aykut DEMİRCAN
Piraziz Ses



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir