BU ÇOCUKLARIN SUÇU NE?
Bölgemizde geçtiğimiz hafta Pazartesi günü başlayan taşımalı eğitimde kesintiye neden olan aşırı kar yağışının olumsuzlukları bir haftadır giderilemedi.
Doğankent İlçesinde aşırı kar yağışı nedeniyle eğitime 8-11 Ocak tarihleri arasında 4 gün ara verilmiş ve 11 Ocak Cuma günü kar yağışının kesilmesi ile köy yollarında Doğankent Kaymakamlığı tarafından kar temizleme çalışmalarına başlanmıştı.
Doğankent Kaymakamlığı tarafından yapılan karla mücadele çalışmaları sonucu köy yollarının kısmen ulaşıma açılmasına rağmen taşımalı eğitim kapsamında olan bazı köylerde yolların hala ulaşıma açılmaması özellikle öğrenci velilerinin tepkisine neden oldu.
Taşımalı eğitim kapsamında bulunan Doymuş Köyü Gökçebel Mahallesinin yolunun kar yağışının durmasından sonra 4 gün geçmesine rağmen hala açılmadığını iddia eden öğrenci velileri, bazı köylerin taşımalı eğitim kapsamında olmayan mahalle yollarının bile açılmasına rağmen, taşımalı eğitim kapsamındaki mahallelerinin yolunun ise hala açılmadığını ifade ettiler.
Taşımalı eğitim kapsamında öğrencisi olduğunu söyleyen mahalle sakinlerinden Bünyamin Kavraz, yaptığı açıklamada; “Mahallemizin yolları her zaman ilçede en son açılan yol olmakta. Her defasında en çok mağdur edilen köy Doymuş Köyü, en fazla mağdur olan mahalle de Gökçebel Mahallesi olmaktadır. Bizim köyümüz coğrafi konumu itibariyle ilçede en az güneş alan köylerin başında gelmekte ve karların da en az eridiği bir konumu vardır. Kar temizleme çalışmalarında hakkaniyet aranması gerekirse ilk önce Doymuş Köyü’nün yolunun açılması gerekmektedir. Zateh yol açıldıktan bir hafta sonra araç çalışacak konuma geliyor. Buna rağmen ısrarla her defasında en son bizim mahallenin yolu açılmaktadır. Bunu defalarca yetkililere söylemememize rağmen her defasında aynı gerekçeler ve bahanelerle şikayetlerimiz geçiştirilmektedir. Hükümetimiz Suriyelilerle ilgileneceğine birazda kendi vatandaşının sorunlarına baksın.” diye sitemde bulundu.
Gökçebel Mahallesi sakinlerinden Necmettin Bayram ise her yıl aynı sıkıntıyı yaşadıklarını ve sürekli en son kendi yollarının açıldığını, bazı köylere 2-3 günde 2-3 kez iş makinası gönderildiği halde kendi mahallelerine 1 kez bile iş makinası gönderilmediğini belirterek “Biz araçla evimize gelmeyi zaten her kış mevsiminde unutuyoruz. Biz yollarımızda en azından yaya olarak yürüyebileceğimiz kadar bir kar temizlemesi yapılsın da çocuklarımız, vatandaşlarımız vasıtayla gidemese bile en azından yürüyerek evlerine rahat gidip-gelebilsinler. Mahallemizde taşımalı eğitim kapsamında 15 öğrenci var ve bu öğrenciler 2-3 km karın içerisinde yürümek zorunda kalıyorlar. Kar mücadelesi yapılırken Kaymakamlığın buna göre program yapmasını bekliyoruz. Orada ki 2-3 kişinin yönlendirmesi ile bazı köylerde kar yağdığı günden beri iş makinası çalıştırılırken bizim mahallemizin yolları hala açılmadı. Bir yerlere şikayet ettiğimizde ise biz bugün açacaktık niye şikayet ediyorsunuz diye bizi suçluyorlar ama yapılan çalışmalarda her zaman bizleri mağdur ediyorlar. Bizim elektriğimiz yok. Yolumuz yok. Kar bir tek bizim mahalleye mi yağdı. Bizden daha yüksek köylerde, mahallelerde yollar açılırken niye bizlerin yolu en sona bırakılıyor? Niye açılacak başka yol kalmayana kadar bizim yollarımızı üstün körü de olsa gelip açmıyorlar?” diyerek şikayetlerini sıraladı.
Mahalle sakinlerinden taşımalı öğrenci velisi Cafe Bayram’da “Bizim bu kaderimiz. İlçede en sona biz. Köyde en sona biz. Köyümüzün en kalabalık mahallesi bizim mahalle ama ne hikmetse en son bizim yollarımız açılmakta. Yazık değil mi bu çocuklara. Artık bu her kar yağdığında bizim kaderimiz olmasın. Bir kerecik te olsa ilk önce olmasa da aralarda olsun bizim yolumuz açılsın. Bizde önemsendiğimizi, bize değer verildiğini hissedelim. Yaya giden öğrencilerimiz olmasa haftalarca açmasınlar bir şekilde idare ederiz ama bizim 6-7 yaşındaki çocuklarımız boyundan fazla karın içerisinde düşe-kalka su içerisinde okula gidiyorlar. Bir çok velide gönderemiyor. Biz yetkililerden bu konularda daha hassas ve objektif çalışmalar yapmasını bekliyoruz.” dedi.
Doğankent Gazetesi