Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8152 kez okundu. | Kategori : G.İLÇELER
Haberin Tarihi :   05 Aralık 2013 - 23:29

Bulancak Acısu Kaya Kilisesi - Kutsala Duyulan Saygı(!)

Büyüt
Küçült
Bulancak Acısu Kaya Kilisesi - Kutsala Duyulan
Engin Akalın yazdı ''Bulancak Acısu Kaya Kilisesi - Kutsala Duyulan Saygı(!)''

Kutsal; güçlü bir dinî saygı uyandıran veya uyandırması gereken kabul görmüş; bozulmaması,  dokunulmaması gereken, üstüne titrenilen değerlerdir. Kutsal, felsefe de Tanrı’ya adanmış olan, tanrısal olandır. Kişilerin manevi yönden değer verdiği, koruduğu; dinî görüş ve inançlardan oluşmaktadır.  Kutsal nesne, mekan ya da insanların kutsallığı kendilerinden değil temsil ettikleri şeyden gelir.

Ülkemizde ibadet mekanları kutsal olarak kabul edilir. Bazı mekanlar kutsalken bazıları daha da kutsaldır. Bir de kutsal olmasına karşın mahvedilen mekanlar vardır. Anadolu’da bir çok örneğini görmemiz mümkün.

Bu yazımda saygı duyulmayan bir kutsal mekandan bahsetmek istiyorum. “Acısu Kaya Kilisesi”.

Acısu Kaya Kilisesi, çocukluğumdan bildiğim bir mekan. Çocukluğumun keşfetme duygusuyla o zamanlar “At Mağarası” olarak adını bildiğimiz mekana gider, biraz korkuyla karışık kafamı içeri uzatır yapının ne olduğunu anlamaya çalışırdım.

Bu yaz memleketime giderken kahverengi tabelada “Acısu Kaya Kilisesi” yazması çocukluk anılarımı depreştirdi. Onca yılın ardından bu sevindirici gelişmenin heyecanıyla yeniden ziyaret etmek istedim kiliseyi.

Yerini bilmeme rağmen bulmakta epeyce zorlandım kiliseyi çünkü belli bir noktadan sonra kiliseyi gösteren hiçbir yönlendirme yok. Güç bela fındık bahçelerinin içinden geçip kiliseyi bulduktan sonra biraz rahatlamış olarak kendimi kilisenin serinliğine atmak istedim. Ne kadar da yanılmışım. İçeride inanılmaz bir hayvan ve hayvan pisliği kokusu, yerler hayvan gübresi içinde. Kendimi dışarı atarken bir yandan da söyleniyordum. Kendimi biraz daha toparladıktan sonra daha ayrıntılı bir inceleme için kiliseye tekrar girdim.

 

Kilisenin uzun zamandır hayvanlar için barınma yeri olarak kullanıldığı çok açık. Mağaranın doğal açıklıklarından biri tuğla ile örülerek hayvanların dışarı çıkması engellenmeye çalışılmış. Duvarlar mağarada yakılan ateşler nedeniyle simsiyah. Tek bir resim, mozaik ya da fresk kalmamış. Yurdum insanı adını kazımakla yetinmiş.

 

Mağaranın çevresi de altın arayıcıları tarafından delik deşik edilmiş durumda.

Mağaradan ayrıldıktan sonra karşılaştığım bir vatandaş mağaranın kendi arazisinde olduğunu ve hayvanlar için kullandıklarını dile getirdi. Kilise olduğunu böyle olmaması gerektiğini söylediğimdeyse “Bilmiyom valla.” demekle yetindi.

Hadi vatandaş bilgisiz, mekanın kilise olduğunun farkında değil ya yetkililer. İki tane tabela çakmakla korumuş mu oluyorlar şimdi burayı? Yazık.

Acısu Kaya Kilisesi’ne ulaşmak için Giresun, Bulancak şehir merkezinden yaklaşık iki kilometre ilerlemek gerekiyor. Erdoğan köyü yolu üzerinde, İncüvez deresinin sağındaki fındık bahçesinin içinde bulunan mağaraya ne yazık ki şehir merkezi dışında bir yönlendirme yapılmamış. Google linkine tıklarsanız size aşağı yukarı nereye gitmeniz gerektiğini gösterecektir:

https://maps.google.com/maps?q=40.925114,38.208473&num=1&t=h&z=17

 

Mağaranın çevresi de altın arayıcıları tarafından delik deşik edilmiş durumda.

Mağaradan ayrıldıktan sonra karşılaştığım bir vatandaş mağaranın kendi arazisinde olduğunu ve hayvanlar için kullandıklarını dile getirdi. Kilise olduğunu böyle olmaması gerektiğini söylediğimdeyse “Bilmiyom valla.” demekle yetindi.

Hadi vatandaş bilgisiz, mekanın kilise olduğunun farkında değil ya yetkililer. İki tane tabela çakmakla korumuş mu oluyorlar şimdi burayı? Yazık.

Acısu Kaya Kilisesi’ne ulaşmak için Giresun, Bulancak şehir merkezinden yaklaşık iki kilometre ilerlemek gerekiyor. Erdoğan köyü yolu üzerinde, İncüvez deresinin sağındaki fındık bahçesinin içinde bulunan mağaraya ne yazık ki şehir merkezi dışında bir yönlendirme yapılmamış. Google linkine tıklarsanız size aşağı yukarı nereye gitmeniz gerektiğini gösterecektir: https://maps.google.com/maps?q=40.925114,38.208473&num=1&t=h&z=17

Acısu Kaya Klisesi’ne, acısu denmesinin nedeni mağaranın yakınından yeryüzüne çıkan maden suyuna halk arasında acısu denmesinden kaynaklanıyor.

Hakkında çok net bilgiler bulunmayan kilisenin Bizans döneminde yapıldığı düşünülmektedir.

Unutmadan Kültür Bakanlığı tarafından tescillenmiş bir mekan burası(?)

 


Kaynak http://www.otekiyuz.com/kutsala-duyulan-saygi-acisu-kaya-kilisesi/

Eğer yazının bu kısmına geldiyseniz ne mutlu bize demekki yazıyı okumuşşunuz.Yazıyı mesaj yoluyla sayfamızla paylaşan Engin Beye sonsuz teşekkürler.Bu yazıyı olabildiğince paylaşıp yerel hatta ulusal basında haber yapılmasını sağlarsak belki tarihimize bir nebze de olsa sahip çıkmış oluruz.

Saygılar..



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir