Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8820 kez okundu. | Kategori : G.İLÇELER
Haberin Tarihi :   05 Ocak 2013 - 18:34

Bulancak İskelesi Uzatılıyor, Ama?...

Büyüt
Küçült
Bulancak İskelesi Uzatılıyor,
Tartışma konusu olan ve Giresun Kerasus Haber olarak uzun süredir gündeme getirdiğimiz Bulancak İskelesi'nin uzatılması konusunda Trabzon'da yapılan ihale, kafalarda soru işaretleri bırakarak tamamlandı.

Tartışma konusu olan ve Giresun Kerasus Haber olarak uzun süredir gündeme getirdiğimiz Bulancak İskelesi’nin uzatılması konusunda Trabzon’da yapılan ihale, kafalarda soru işaretleri bırakarak tamamlandı.

Bulancak’ta bazı medya kuruluşları tarafından ayakta alkışlanan ihale sonucunu, basit bir şekilde sadece toplama ve çıkarma işlemlerine tabi tutarak çok ilginç sonuçlar elde ettik.

Eski Cumhurbaşkanlarından Celal Bayar’ın, isteği üzerine 1953 yılında yapılan ve 272 metre uzunluğuyla bir dönem Türkiye’nin en uzun iskelesi olan Bulancak İskelesi, 125 metre kısalarak; kullanılabilirliğini yitirmişti.

Elimizdeki rakamları matematik işlemlerine tabi tutarak, gerçekleri ortaya çıkarmak için bazı hesaplar yaptık.

İŞTE O SONUÇLAR

Bulancak İskelesi’nin 7 Mayıs 1953 yılında tamamlanan orijinal uzunluğu 272 metredir. Doğu Karadeniz duble yol projesi sebebi ile bu uzunluk 125 metre kısalmıştır. Yani Bulancak İskelesi’nin günümüzdeki uzunluğu 147 metredir.


Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki bütün illerde benzer şekilde tahribata uğrayan 38 dolayında köprü, iskele ve balıkçı barınakları, Karayolları ve DLH'nın yaptığı protokollerle onarıldı ve hepsi orijinal boyutlarına getirildi. Sadece Bulancak İskelesi bugüne kadar yapılamadı.


Şimdi, Bulancak halkının diğer il ve ilçeler gibi devletten hakkının tamamını geri alması gerekirken; Trabzon’da yapılan ihale sonucunu; “Ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek” olarak yorumlamak yanlış olmaz. Çünkü eğer bütün hasar gören iskeleler, birebir olarak onarılıyorsa; Bulancak İskelesi’nin de tekrar uzatılmasına yönelik yapılan matematik hesapları, şu şekilde olması gerekir. 272 metre – 147 metre = 125 metre uzatılması gerekirken (zaten bu bölüm duble yola verilen mesafenin birebir aynısıdır.) sadece 60 metre uzatılarak Bulancaklılara sus payı verilmiştir. Yani Bulancak’ın 65 metrelik hakkı, gasp edilmiştir.

Olayı şöyle bir örnekle açıklamak istiyoruz. Bulancak’ın cebinde 272 TL para var. Birisi geliyor ve bizden 125 TL borç istiyor. Bize sonra geri ödeyeceği sözüne güvenerek Bulancak da bu borcu veriyor. Bu kişi diğer il ve ilçelerden de benzer borçlar alıyor. Diğer borç aldığı yerlere borçlarını zamanında ve tıkır tıkır öderken; Bulancak’ı çok uzun bir süre bekletiyor ve “Ben sana sadece 60 TL öderim. İşine gelirse” diyor. Bulancak’ta ‘Ne koparırsam kârdır’ düşüncesi ile 125 TL yerine 60 TL’ye ‘Birileri’ tarafından razı ediliyor. Yani Bulancak, 65 TL’yi bir kalemde yok sayıyor. Sizce bu ihaleye alkış mı tutalım; yoksa ‘Biz Tarafsız Değiliz, Biz Giresun’dan Tarafız…’ diyerek protesto mu edelim? Sizce hangisi?...

ADEM TATLI: “BULANCAK İSKELESİ UZATILACAK”

Karadeniz Duble Sahil Yolu'nun geçmesiyle yol nedeniyle kısalan Bulancak İskelesi'nin uzatılması için ihaleye yapıldı.

AK Parti Giresun Milletvekili Adem Tatlı, sahil yolu yapılmadan önce Karayolları Genel Müdürlüğü ile Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH), iskelenin 60 metre uzatılması için aralarında bir protokol imzalandığı hatırlattı.

İskelenin uzatılacağı yönünde açıklama yapan Milletvekili Adem Tatlı; “Bulancak İskelesi'nin uzatılacağı sözünü vermiştim. Yıllarca yapılmamış bir olayı bir iki ayda çözemiyorsunuz. Olayı ilgili kurumlarla görüştük, protokolümüzü ortaya koyduk. Kurumlardan bize gelen projeyi onayladık ve takibini yaptık. Şükürler olsun İskelemizin uzatılması ihale aşamasına kadar geldi. Bulancak İskelesi'nin uzatılması ihalesi 21 Kasım 2012 tarihinde Trabzon Bölge Müdürlüğü'nde yapıldı. Giresun İlimize ve Bulancak İçemize bir hizmet daha kazandırmanın şerefini onurunu yaşıyoruz. Emeği geçen Belediye Başkanıma, İlçe teşkilatıma, ilgili kurum genel müdürlüğüne teşekkür ediyorum. Hayırlı uğrulu olsun. Biz ilk dönemimizde milletvekili arkadaşlarımıza Giresun iline ve ilçelerine tarih yazacak hizmetler yaptık. Bunu halkımız gördü ve bize desteğini sürdürdü. İkinci dönemimizde de verdiğimiz tüm sözlerin arkasındayız. Daima halkımızın yanındayız ve onların hizmetkarıyız. Laf değil hizmet üretiyoruz” dedi.

ESKİ İSKELELER

1520 yılından itibaren Trabzon'da ki Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun'a ait Hatuniye Vakfı’nın gelir kaynaklarına Pazarsuyu ve çevresi dâhil edilmiştir.

Bulanucak İskelesi de buna dâhildir.

1547 yılı Osmanlı tahrir defterine göre "Bulanucak" (Bulancak değil) küçük bir ekinliktir ve burada bir iskele, bir cuma camisi, bir de bir pazar yeri vardır.

1594-1595 yıllarında düzenlenen listede Bulancak ve Ayvasıl İskeleleri’nin adı geçiyor. Yine 18. yüzyıldaki kayıtlarda Bulancak Köyü İskelesine rastlıyoruz.

Bugünkü İskele’den bir önceki iskele,1927 yılında Fazıl Bey'in (Fazıl Ali Karaibrahim) Belediye Başkanlığı döneminde yapılmış. Ahşap malzeme ile yapılan İskele 75 metre uzunluğundaymış.

BULANCAK İSKELESİ’NİN TARİHİ



Eski Cumhurbaşkanlarından Celal Bayar'ın, Giresun'un Bulancak İlçesi'ne giderken kayığının alabora olması üzerine 1953 yılında yaptırdığı ve 272 metre uzunluğuyla döneminde Türkiye’nin en uzun iskelesi olma özelliğini taşıyan Bulancak İskelesi, devlet karayolunun sahil kenarına alınması ve Karadeniz sahil yolunun deniz doldurularak yapılması nedeniyle 125 metre kısalarak ''güdük'' kaldı.

Bulancak İskelesi'nin yapılmasına neden olayın tanığı Osman Yaşar, Demokrat Parti Bulancak İlçe Teşkilatı'nın kurucuları arasında yer aldığını belirterek, 1946 yılı Şubat ayında teşkilatın açılışını yapmak üzere, Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar'ı ilçeye davet ettiklerini söyledi. Vapurla yola çıkan ve 2 Şubat 1946 gecesi saat 02.00 civarında Bulancak açıklarına gelen Bayar ve beraberindeki heyeti almak üzerine kayıklarla vapura yaklaştıklarını ifade eden Yaşar, şunları anlattı:

“Celal Bayar ve Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Çehreli'yi kayığımıza aldık. Sahile yaklaşık 100 metre kala kayığımız alabora oldu ve hep beraber denize döküldük. Bulancak'taki tahta iskelede mısır boşaltan Kahraman Kaptan’ın motoru hemen yardımımıza geldi. Ben o tarihte genç olduğum ve iyi yüzme bildiğim için Genel Başkanımız Bayar ve Çehreli'yi su yüzeyinde tuttum. Yardıma gelen motordan atılan halatlara tutunarak, motora çıktık. Kahraman kaptan bizi kıyıya çıkarttı. Kahraman Kaptan, daha sonra motorla vapurda bulunan eşyaları bize getirdi.

Parti binamızın lokalinde yanan sobalar karşısında hep beraber ısınarak çay içtik. Sohbet sırasında Celal Bayar'a, ilçede iskele olmadığı için vatandaşların, motorlarla getirilen mısırları almak için gece kıyıda kumlara yatarak dalgaların geçmesini beklediğini anlattım. Kendisinden iktidara gelindiğinde acil bir iskele yapılmasını istedik. Celal Bayar da, partinin iktidara gelmesi halinde iskelenin yapılacağını kesin olarak söz verdi.”

Yaşar, Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle, 1951 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı olan Kemal Zeytinoğlu'nun ekibiyle Bulancak'a gelerek iskele yapımı için plan ve proje hazırlattığını söyledi. İncelemenin ardından ihaleye çıkıldığını anlatan Yaşar, Bulancak İskelesi'nin, her biri 30 metreden 9 bada olmak üzere toplam 272 metre uzunluğunda inşa edildiğini kaydetti.

Yaşar, 7 Mayıs 1953 tarihinde hizmete açılan iskelenin, Türkiye'nin o dönemdeki en uzun iskelesi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

GÜNÜMÜZDEKİ BULANCAK İSKELESİ’NİN DURUMU


Sonuçta Bulancak İskelesi kısalınca çevresi kum tutmaya başladı. Daha önce yük gemileri ve şilepler yaklaşabiliyordu ama artık yaklaşamıyor. Ekonomik olarak hiç bir değeri kalmadı. Eskiden sürekli yük şilepleri gelip buğday, gübre, kömür v.b. boşaltıyordu. Uzatılacağı konusunda ihalesi de yapıldı ama Bulancak’ın hakkını tam manası ile aldığı söylenemez.

Biz yine de umutluyuz. Bu yanlıştan bir an öncede dönülmeli ve Bulancak’ın gerçek hakkı Bulancak’a geri verilmelidir.

Haber: Fatma BULDUK UĞURLU

www.kerasushaber.net





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir