Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8965 kez okundu. | Kategori : G.İLÇELER
Haberin Tarihi :   18 Ağustos 2013 - 00:33

ÇAVUŞLU KARIŞTI

Büyüt
Küçült
ÇAVUŞLU
Karadeniz Bölgesinin son yıllarda ki en tartışmalı projesi olan, Çavuşlu Çöp İşleme Tesislerine karşı gelen Çavuşlu Beldesi Halkı ve Sivil Toplum Kuruluşları mensupları , yapılacak olan tesisleri protesto etti.

Burası Taksim değil, Çavuşlu!

Karadeniz Bölgesinin son yıllarda ki en tartışmalı projesi olan, Çavuşlu Çöp İşleme Tesislerine karşı gelen Çavuşlu Beldesi Halkı ve Sivil Toplum Kuruluşları mensupları , yapılacak olan tesisleri protesto etti.

Karadeniz Bölgesinin son yıllarda ki en tartışmalı projesi olan, Çavuşlu Çöp İşleme Tesislerine karşı gelen Çavuşlu Beldesi Halkı ve Sivil Toplum Kuruluşları mensupları , yapılacak olan tesisleri protesto etti.


Taksim Gezi Parkında ki görüntüleri andıran Çevik Kuvvetli Gaz Bombalı, Toma'lı Güvenlik Güçleri protestocuları tesislere yaklaştırmadı. Televizyonlarda görmeye alıştığımız Güneydoğuda ki olayları aratmayan sahneler yaşandı. Birçok basın mensubunun da yakından takip ettiği yürüyüş sırasında vatandaşlar zaman zaman asker ve polislerle karşı karşıya geldi.

Bazı vatandaşların yaralandığı, bazılarının ise bayıldığı görülürken hazır olan 112 acil ekipleri olaylara yaklaşmakta uzak kaldı. Trabzon-Giresun Karayolu trafiğe kesilirken çöp konteynerleri ile barikatlar kuruldu.


Çavuşlu Beldesi meydanından yaklaşık üç kilometrelik uzaklıkta ki Çöp İşleme tesislerine başlayan yürüyüş sırasında halk adeta isyan ederek, bölge vekillerine ateş püskürdü. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe başlayan yaklaşık bin kişilik gurup, Çavuşlu Çöp İşleme Tesisleri girişinde barikat kurarak vatandaşların tesislere girmesini engelledi. Burada yaşanan arbedede bir çok vatandaş yaralanırken bazı vatandaşlarda bayıldı. Yaklaşık iki yüz elli polis ve askerin kurduğu barikatları yıkan protestocular, güvenlik güçlerinin kurmuş oldukları barikatları Zıva Deresine yuvarlayarak attılar. Uzun süre yetkililerle pazarlık yapan vatandaşları olayların daha da büyümesini istemeyen Çavuşlu Belediye Başkanı Hüseyin Aslan durdurdu.

Burada bir basın açıklaması yapan Çavuşlu Belde Başkanı Hüseyin Aslan, yapılan tesislerin yasal hiçbir yanı olmadığının altını çizerek, bu zamana kadar yaşanılan yasal süreç içerisinde İdare Mahkemesinin ve Danıştay'ın vermiş olduğu kararlara rağmen tesislerin yapımına devam edildiğini belirtti. Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’in Çavuşlu’ya sürmüş olduğu bu lekeyle hep anılacağını söyledi. İl Özel İdaresinin ilk CED Raporuyla beraber burayı sosyal alan olarak ilan ettiğini de belirten Arslan, ilk CED Raporunun 20 sayfa olmasına rağmen ikinci CED Raporunun ise yaklaşık 600 sayfa olarak düzenlendiğini, bununda yargı sürecini baltaladığını, Ordu İdare Mahkeme Başkanının ve Yerel mahkeme Başkanının da değiştirildiğini ifade. Bir süre vatandaşların vali Dursun Ali Şahin’i ve milletvekillerini yuhalamaları gergin anların yaşanmasına neden olurken, güvenlik kuvvetleri ayrıca Zıva Deresi yakasından tesislere gelmek isteyen bölge halkını da engelleyerek durdurdular.


Barikatların yıkılması üzerine tekrar tesislere doğru yürüyen vatandaşlar her iki taraftan çember içine alınarak tomalarla beraber tesislere gelerek geri döndüler. Yaklaşık üç saat süren eylemde karayolu üzerinde ki araçlarında geçişlerine izin verilmedi. Yürüyerek tekrar Çavuşlu meydanına dönen vatandaşlar burada da eylem yaparak Trabzon-Giresun karayolunu trafiğe kapattılar. Güvenlik kuvvetlerinin müdahale etmekte zorlandığı kalabalık, karayolunda oturarak burada Çavuşlu Ekmeği yediler. Yaklaşık bir saatlik oturma eyleminden sonra karayolu tek şeritten trafiğe açılabildi.

Çavuşlu Belediye Başkanı Hüseyin Aslan, eski belediye başkanı Fahri Şirin ve miting komitesi başkanı Faik Tahmaz, her ne pahasına olursa olsun Çavuşlu’ya Çöp Tesislerinin yapılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade ettiler. İki saat boyunca Trabzon-Giresun karayolunda eylem yapan vatandaşlar Başbakan Erdoğan’a da pankartla mesaj yollamayı ihmal etmediler.


Son olarak söz alan Çavuşlu Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Giresun’dan buraya asker, polis toma değil hizmet istiyoruz diyerek, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’e Çavuşlu halkının haklarını helal etmediğini, zaten hukukun ayaklar altına alınarak yapılmaya çalışılan bu tesislerin bölgenin tamamen doğal yapısını ve yer altı sularını kirleterek yaşam alanlarını yok edeceğini ifade etti.

Dikkat çeken diğer bir nokta ise Çavuş’ya yapılması planlanan Çöp Tesisini yüklenen firmaya ait tek levha olmadığını da belirterek, dün buralara kadar gelerek bizimle beraber olduklarını söyleyen ilçe başkanları ise söz konusu Çavuşlu Halkının mağduriyeti olunca bizimle beraber yürümeye korktular dedi. Siyasette samimiyetin olmadığını da belirten Arslan başta Giresunlu vekillerin konuya sahip çıkmadıklarını da ilave ederek, sayın Mehmet Geldi adı da geldi ama ne yazık ki kendisi Çavuşlu’ya gelemedi diyerek vatandaşlara teşekkür etti.

 

Yürüyüş boyunca yöreye özgü olarak çalınan şarkılarda ise siyasilere mesaj gönderildi;

‘’Oy hartama hartama, Çıkalım Kaymakama

Çare olmaz Kaymakam, Gidelim Başbakana’’

HABER VE FOTO: ŞABAN KUTLU



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir