Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 9282 kez okundu. | Kategori : G.İLÇELER
Haberin Tarihi :   23 Şubat 2012 - 18:45

Keşap Kivi Üreticileri Atağa Kalktı

Büyüt
Küçült
Keşap Kivi Üreticileri Atağa
Keşap Ziraat Odası, ilçedeki kivi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve mevcut üreticileri bilinçlendirmek amacıyla kurs programı düzenledi.

Keşap Ziraat Odası, ilçedeki kivi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve mevcut üreticileri bilinçlendirmek amacıyla kurs programı düzenledi.

Giresun'da son zamanlarda alternatif ürün yetiştiriciliği ile ilgili gündemin sıkça işlenmesinin ardından harekete geçen Keşaplı çiftçiler, başta kivi olmak üzere, yörenin ekolojik yapısına uygun birçok farklı ürünle alakalı olumlu neticeler almaya başladı. Özellikle kivinin, yörenin ekolojik yapısına birebir uyum sağlaması sebebiyle önemli sonuçların alınmasının ardından Keşap Ziraat Odası harekete geçti.

Kivi yetiştiriciliğinin daha sağlıklı ve profesyonel yöntemlerle hayata geçirilmesi için ilçede kurs düzenleyen Keşap Ziraat Odası, çiftçilere teorik ve pratik olarak eğitim vermeye başladı.

Çalışmalarla alakalı görüşlerini dile getiren Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Özdemir, "Arazilerin miras yoluyla bölünmesi neticesi, çiftçilerimizin sadece fındıkla geçimlerini sağlamaları ve köyde ikamet etmeleri zorlaştı.Dolayısıyla fındığa ek gelir sağlayacak ürünlere, yöremiz çiftçilerinin ihtiyacı var. Bu doğrultuda özellikle birim alandan çok fazla ürün alınan ve gelir elde edilen kivi gibi ürünlerin önemi gün geçtikçe artmakta. Kivi, fındıkla kıyaslandığında normal şartlarda en az 5 kat, ortalama ise 10 kat fındığa göre gelir sağlayan bir ürün. Kivicilikle ilgili, özellikle budama konularında büyük eksiklikler var. Bizler de bu eksikliği gidermek için kivi yetiştiriciliği ve budama kursu düzenledik. Burada teorik olarak çiftçilerimize kivi yetiştirilmesi için olmazsa olmaz şartları; toprak şartlarını, budamasını, gübrelemesini öğretiyoruz. Amacımız; kivi yetiştiricilerinin bilinçlenmesi, kiviciliği burada daha da yaygınlaştırmak, mevcut olan bahçelerimizde elde edeceğimiz verimin kalitesini ve miktarını yükseltmektir. Kivi kışın -16 dereceden sonra zarar görür. Yazın da 32 dereceden sonrasını sevmiyor. Ortalama sıcaklığı ise 21 derece istiyor. Bütün bu ideal iklim koşulları bizim yöremizde mevcut." şeklinde konuştu.

Alternatif ürünlerin hiç bir zaman fındığın yerini alamayacağını, fındığın sadece Giresun'un ya da Karadeniz'in değil tüm dünyanın olmazsa olmazı bir ürün olduğunu, bu sebeple de bu ürünün ait olduğu ideal adres olan Giresun'da kıymetini koruyacağına değinen Keşap Kivi Üreticileri Başkanı Yaşar Cahide Karakılıç, "Kivi ile fındık birbirine tercih edilir ürünler değil. Kivinin yetiştiği yerler, fındıkla eşdeğer özelliklere sahip. Kivi için, su faktörü biraz daha öne çıkıyor. Kivi ile daha az alanda daha çok meyve alıyorsunuz. Kivi bu anlamda çok yararlı. Fındık sezonuyla da çakışmadığı için, üreticiye ikinci bir ücret oluyor. Fındığa ilave olabilecek yöremiz şartlarına uygun daha bir çok ürün var. İlimiz bu yönüyle ideal şartları bünyesinde toplamış durumda. Giresun kivisi, Giresun fındığı kadar değerli durumda. İlçe tarım verilerine göre 500 ton civarında kivi üretimimiz var. Şu an devam etmekte olan ve devamı gelecek olan kurslarımızla da ilçemiz, kivi tarımında önemli adreslerden birisi olacak" dedi.





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir