Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan 40 yıl önce faaliyete geçen Piraziz Balıkçı Barınağının tamamlanamayışı sebebiyle Piraziz balıkçı esnafının zor günler yaşadığını söyledi.
40 yıl zaman geçmesine rağmen ilçelerine ait balıkçı barınağının henüz sadece yarısının tamamlanabildiğini ve bu geçen süre zarfında bölgede 17 yeni balıkçı barınağının faaliyete geçtiğini söyleyen Arslan, “Bu bizler için üzücü ve acı bir olay. Piraziz bunu hak etmiyor. Bu ülkeye bunca değerler yetiştirmiş Piraziz bunu hak etmiyor. Balıkçı barınağımızın eksik yatırımından dolayı Piraziz ekonomisinin her yıl 500-600 bin lira gibi bir kaybı var. Havaalanının bize yakın oluşu bizim için büyük bir avantaj ama bu avantaj mevcut durum itibariyle şu an hiçbir anlam ifade etmiyor. Balıkçı barınağımızın tamamlanması halinde burada bir ekonomik canlanma meydana gelmesi söz konusu. Piraziz Balıkçı Barınağının bir an önce bitirilmesinin yetkililerin taktirine bırakıyoruz. Kendilerinden istirham ediyoruz.” şeklinde konuştu.
2011 Kasım ayında bölge müdürlüğünde Piraziz Balıkçı Barınağı için genel bir proje geliştirildiğini sözlerine ekleyen Arslan, “3 milyon lira proje bedeli ile yatırımlar genel müdürlüğüne proje sunuldu. Takibatını yaptık. Ardından yetkilileri ve konunun muhataplarını bu proje ve barınak ile alakalı devamlı olarak bilgilendirdik. Defalarca da siyasilerimize bakan yönüyle, unutulmaması için takibini yaptım. Hatta balıkçı barınağımızın akibeti hususunda, ilimizin siyasi temsilcilerinden “Burası bizim boynumuzun borcu. 2012 yılında burayı bitireceğiz.” şeklinde de söz aldık. Nihayetinde ilgili ödeneklerin çıkarılıp çıkarılmadığıyla alakalı bilgiyi geçen hafta Trabzon Bölge Müdürlüğümüzden aldım.” dedi.
Giresun’daki balıkçı barınaklarının liste dışında bırakıldığına vurgu yapan Arslan “Edindiğim bilgiye göre; bölgemizde 11 tane balıkçı barınağına ödenek çıkarıldığını, Piraziz’in listede olmadığını ve Giresun’da sadece Çavuşlu balıkçı barınağına ödenek çıkarıldığını öğrendim. Şimdi gelinen nokta itibariyle üzülerek ifade edeyim ki, Giresun siyaseti bu konuda sınıfta kalmıştır. Bölgemizde 20 civarında balıkçı barınağı var. Bunların 11 tanesine ödenek çıkarılıyor. Ve Giresun’da da sadece 1 balıkçı barınağı bu listeye giriyor. Biz Trabzon’daki balıkçı barınaklarına imrenerek bakıyoruz. Ordu için de durum hakeza aynı. Bizim de ne zaman balıkçı barınaklarımız böyle olacak diye düşünmeden edemiyoruz.”dedi.
Balıkçı barınaklarının ulaşımında da ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Arslan, “Balıkçı barınağımıza ulaşabilmemiz için şehir içinden kullanılan mevcut yol belli yükseklikteki araçların geçmesi için elverişli değil. Otobandan geçiş zaten yok. Bu da balıkçı esnafı için ciddi bir mağduriyet olarak önümüzde duruyor. Kurum olarak ilgili yerlere yazdığımız yazılar da sonuçsuz kaldı. Netice olarak hazırladığımız proje başlamadan bitti. Deyim yerindeyse kör düğüm olmuş durumdayız. Burada 24 tekne var ve her teknede de 2-3 kişi çalışıyor. Bu da ortalama 50-60 çalışana tekabül ediyor. Yani bu barınaktan yaklaşık 200 kişi ekmek yiyor. Balık zaten bölgemizde yok denecek kadar azaldı. Şahsım adına söyleyeyim; iki teknem var, ben dahi eve tezgahtan balık götürüyorum. Durum içler acısı. Bir de buna balıkçı barınağımızın âtıl durumu eklenince kolumuz kanadımız kırılıyor” şeklinde konuştu.
HORONAGA