Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7598 kez okundu. | Kategori : G.İLÇELER
Haberin Tarihi :   29 Kasım 2011 - 18:46

Piraziz Elması İle ilgili Tescil Çalışmaları Devam Ediyor

Büyüt
Küçült
Piraziz Elması İle ilgili Tescil Çalışmaları Devam
Piraziz Kaymakamlığı uhdesinde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan KARADENİZ gözetiminde Piraziz Ziraat Odası Başkanlığı ve Piraziz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen;

     PİRAZİZ ELMASI İLE İLGİLİ TESCİL  ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 

     Piraziz Kaymakamlığı uhdesinde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan KARADENİZ gözetiminde Piraziz Ziraat Odası Başkanlığı ve Piraziz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen; 

     Piraziz elmasına yeniden hayat kazandırma projesi kapsamında Nefsipiraziz Köyünde tespit edilen Piraziz Elması ağaçları çiçekleme evresinden meyve oluşumuna kadar geçen sürede tüm gözlemleri yapılmış olup hasat dönemi ile ilk yıl çalışmalarında sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Depolama ve Diyabet özelliği vb diğer sonuçlar içinde gerekli planlama yapılmış. Bu kapsamda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan KARADENİZ Nefsipiraziz Köyünde incelemelerde bulunmuştur. 

     Proje sonucunda seçilen Piraziz Elma klonu arasından en üstün özellik gösteren tip veya tipler seçilerek, tescil için gerekli çalışmalar yürütülecektir. 

     Aynı  zamanda Isparta Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ne de gönderilecek olan bu tiplerin, sözü edilen kuruluşta hem adaptasyon denemesine alınması sağlanacak hem de genetik materyal olarak bu kuruluşta muhafazası ve damızlık anaç bitki olarak kullanılması gerçekleştirilecektir. 

     Dolayısıyla, bölgemizdeki Piraziz elması üretimimiz zamanla standardize edilerek, hem bu bölgede hem de sofralık üretiminin yapıldığı  diğer yörelerde Piraziz elması çeşidin yetiştiriciliği gündeme gelebilecektir. Bu da gerek iç ve gerekse dış pazarlarda Piraziz elmasının çeşidinin pazarlanır bir çeşit durumuna gelmesine imkan sunacak, bu çalışma hem bölgemiz hem de ülkemiz meyveciliğine önemli katkılar sağlayacaktır. 

     Bu arada Nisan ayında Piraziz İlçe merkezinde tesis edilen Piraziz Elma bahçesi ilk ürünlerini azda olsa vermeye başladı. Buda Elmanın Hası Piraziz Elmasının gelecek yıllarda adından çok söz ettireceği anlamına gelmektedir.

www.nefsipiraziz.com 
 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir