Kentsel Dönüşüm mü, Rantsal Bölüşüm mü?
Samsun’da yaşanan sel felaketinin üzerinden yaklaşık bir hafta geçmesine rağmen, yağışların devamı nedeniyle yeni sel tehlikelerine karşı meteorolojinin uyarıları ve bakanların konuyla ilgili açıklamaları güncelliğini koruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR “... Eğer
Samsun’da yaşanan sel felaketinin üzerinden yaklaşık bir hafta geçmesine rağmen, yağışların devamı nedeniyle yeni sel tehlikelerine karşı meteorolojinin uyarıları ve bakanların konuyla ilgili açıklamaları güncelliğini koruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR “... Eğer bir suçlu varsa, başta ben olmak üzere cezasını çekmelidir. Burada suçlu aramakta yanlıştır. Zaten varsa bunu ortaya çıkartacağız. Burası konut alanı 2 bin 500 konut planlandı. Buradaki önceki binalar derenin kenarındaydı. Biz onları kaldırdık, dereden 40 metre çekme mesafesinde bunları yaptık. ÇED raporu da burada. Biz burada zemin etüt raporu, ÇED raporu, imar planı hepsi alınmıştır ” İfadeleriyle, sele yenik düşen TOKİ konutlarının yapımından önce, zeminle ilgili gerekli etütlerin yapıldığını ve raporların hazırlanıp yetkili mercilerce onaylandığını ısrarla belirtmektedir.
7269 Sayılı Afet Kanununun II. Maddesi gereği konunun diğer muhatabı Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU : " TOKİ' nin konutlarının dere yatağında olduğu iddia ediliyor. Dere yatağında değil. Bu imarlı saha. Dere yatağıyla alakası yok ” ifadeleriyle yer seçiminin doğru olduğunu belirtmektedir.
Ben de ısrarla iddia ediyorum. Sele maruz kalan TOKİ konutlarının bulunduğu bölgenin zeminiyle ilgili yetkili kurumlar olan; DSİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca hazırlanmış ve onaylanmış, jeolojik ve jeoteknik rapor kesinlikle yoktur. Hayır efendim vardır, diyerek aksini iddia edenler varsa, buyursunlar birlikte görelim.
Geçen hafta söylemiştim, ısrarla yine söylüyorum. Genel olarak TOKİ’ nin zemin açısından problemli olan inşaatlarında, toplu konut arazilerinin jeolojik ve jeoteknik raporları, her zaman inşaatların ihalelerinin yapımı ve temel atılmasından sonra hazırlanmıştır. Yani problemli olan arazilere önce binaların temelleri atılmış, zemin raporları daha sonra hazırlanarak onaylanmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeniden yapılanması sürecinde, sel ve deprem başta olmak üzere afet konusunda ülkemizin tamamını taramış, her türlü afette görev almış ve bu psikolojiyi defalarca yaşamış, kurumun beyni konumundaki yetkin personel ya diğer kurumlara dağıtılmış yada atıl bir şekilde kenarda bekletilirken, dün Van Depreminde olduğu gibi bugün de Samsun’daki sel felaketinde maalesef çözümsüzlük yaşanmaktadır.
Afetle mücadele terörle mücadele gibidir; deneyim, sabır, süreklilik, güçlü ve yetkin bir irade ile psikoloji ister. Ama gel gör ki, mısır ekmeği yapmak için Samsun’ da bir değirmen yapmak isteseniz, sele teslim olan TOKİ binalarının yükseldiği yerden daha ideal bir yer bulamazsınız. Üstelik biz sele giden binaların sadece balkonlarının fransız olduğunu biliyorduk, şimdi çok daha iyi anladık ki, yer seçiminden inşaatına kadar yetkililer de konuya fransızmış.
Bu ülkede belediye meclisi kararlarıyla fay hatlarının şehir merkezi dışına taşındığını hepimiz görmüştük. Maalesef şimdi ise fay hatlarının onaylı raporlarla taşındığını izliyoruz. Başbakanımız Sayın Tayyip ERDOĞAN’ın liderliğinde yükselen ekonomi ve modern mühendislikle inşa edilen yollarla yükseltilen çıta, üzülerek ifade ediyorum ki ehil olmayan kişiler tarafından ısrarla aşağılara çekilmeye çalışılmaktadır.
Zemin etüdü zeminin üstüne yani rantına değil, zeminin altına bakılarak yapılır. Korkum odur ki, ülkemiz için hayati bir önem arz eden kentsel dönüşüm, rantsal bölüşüme dönüşmez. .
Ali Zafer TOPŞİR
Benzer Haberler
Kentsel Dönüşüm Sürüyor
TÜRKİYE'nin nüfusu son 50 yılda adeta yer değiştirdi. 35 milyon kişi 15 kente toplandı. Göçlerin...
Samsun Sevdası ile Samsun Şiir Günleri
Samsun ve ileçeleri Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Ladik, 19 Mayıs,...
GİRESUN KENTSEL DÖNÜŞÜM
Giresun Kent Konseyi Başkanı Mürşit Gürel, Giresun’da kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde hayata...
Gundem Haberleri
TümüTİRDEF' den Basın Açıklaması
Tirebolu Dernekler federasyonundan son günlerdeki Maden hakkında açıklama geldi. Tirdef Genel...
Bedriye ve Ziya Sevim’in Mutlu Günü
Ekonomi yazarı Ziya Sevim ile Öğretim Görevlisi Bedriye Güneş, Merinos Nikah Dairesi’nde...
Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama Programına Dikkat...
PKU Aile Derneği’nden 20. Yılında Anlamlı Ziyaret: Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama...
TÜGVA Bulancak'tan Kızılay’a Destek
TÜGVA Bulancak İlçe Temsilcisi Ubeydullah Göktekin ve ekibi, Ramazan ayı dolayısıyla Kızılay’ın...
BAŞKAN KÖSE’DEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü...
12. Tirebolu Kültür ve Sanat Festivali
TİRDEF - Tirebolu Dernekler Federasyonu tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tirebolu...
Duygusal zekâ iletişimde başarıyı artırıyor
Kişilerin duygusal zekâlarını etkin olarak kullanabilmeleri için, duygularını beden dili ve ses...
54 Şehirden Biri de Giresun
Türkiye’de son yıllarda havalimanı sayısı oldukça arttı. 2000’li yılların başına kadar sadece...
Küçük yaşta büyük farkındalık İklim değişikliği
İklim değişikliği, bütün dünyayı benzeri görülmemiş bir hızla olumsuz etkilemektedir.
FERRERO, YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
FERRERO, SÜRDÜRÜLEBİLİR FINDIK İÇİN KAYDETTİĞİ GÜÇLÜ İLERLEMEYİ VE YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
Muhtar Maaşları Ne İşe Yarıyor?
Giresun’un köy ve yayla yollarının durumu içler acısı olarak ortada dururken,...
Milli Mücadele Kahramanı Kurdoğlu Hacı Hafız Anılacak
Milli Mücadele Kahramanı Kurdoğlu Hacı Hafız Mustafa Zeki Efendi, 24 Mayıs Cuma günü, saat...





