BORSA
BIST 100 12.070,17 %0,40
Altın 6.642,11 ₺/gr %0,11
Bitcoin $82.346 %0,79
Dolar 49,53 ₺ %0,11
Euro 55,66 ₺ %0,08
Sterlin 65,85 ₺ %0,08
Gümüş 91,47 ₺/gr %0,11
Ethereum $2.458,29 %1,66
İsviçre Frangı 59,94 ₺ %0,10
Kanada Doları 34,93 ₺ %0,09
Avustralya Doları 34,29 ₺ %0,13
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,20 ₺ %0,22
BAE Dirhemi 13,49 ₺ %0,11
Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,11
Çin Yuanı 7,41 ₺ %0,11
GİRESUN 17°C 6.642,11 ₺/gr 49,53 ₺ 55,66 ₺
Anasayfa Giresun Giresun’da Onaylı Mezbaha Sayısı 9’a Ulaştı
kahraman

Giresun’da Onaylı Mezbaha Sayısı 9’a Ulaştı

Sağlıklı kırmızı et üretimi, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında; İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından onay (ruhsat) verilmiş kesimhanelerde (mezbahalarda) sığır cinsi ve koyun keçi türü hayvanların resmi veteriner

· 4 dk okuma · kahraman · 872 okunma
0Yorumlar
Giresun’da Onaylı Mezbaha Sayısı 9’a Ulaştı
GIMPA Mobilya - Icerik Arasi

Sağlıklı kırmızı et üretimi, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı,  Gıda ve Yem Kanunu kapsamında; İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından onay (ruhsat) verilmiş kesimhanelerde (mezbahalarda) sığır cinsi ve koyun keçi türü hayvanların resmi veteriner hekim gözetiminde kesilmesi ve kesim sonrası veteriner hekim tarafından yapılan muayene sonucunda uygun görülen karkasların sağlık işareti ile damgalanarak tüketime sunulmak üzere kasap, lokanta ve et satış reyonu bulunan marketlere kesim raporu ile birlikte sevkiyatı neticesinde gerçekleştirilmektedir.

Giresun ilimizde 2016 yılına kadar Giresun, Bulancak, Keşap, Espiye ve Şebinkarahisar Belediyelerine ait 5 mezbaha ruhsatlı bir şekilde faaliyet göstermekteyken, 2017-2022 yılları arasında İl Müdürlüğümüzce hazırlanan kesimhane yapım projelerinin Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından uygun görülerek finanse edilmesiyle birlikte bu süre zarfında yapım işleri tamamlanan Tirebolu, Görele ve Yağlıdere Belediye mezbahalarının da İl Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılmıştır.2017 yılında İl Müdürlüğümüz tarafından projelendirilerek DOKAP idaresine sunulan ve uygun görülerek finanse edilen Dereli Belediye mezbahasının yapım işleri de 2023 yılı Haziran ayı içinde tamamlanmış olup, İl Müdürlüğümüzce yapılan denetimde ruhsat verilerek faaliyetine başlamasına izin verilmiştir. Böylelikle Giresun ili genelinde 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle 9 adet onaylı mezbaha faaliyet göstermektedir. 2018 yılında İl Müdürlüğümüzce DOKAP idaresine projesi sunulan ve uygun görülerek bütçelendirilen Alucra Belediye mezbahasının da ihale süreci tamamlanmış ve imalat işleri başlamış olup, bahsi geçen mezbahanın da 2023 yılı sonunda yapım işlerinin tamamlanarak ruhsatlı bir şekilde faaliyetine başlaması planlanmaktadır.

2022 Eylül ayı itibariyle Sayın Valimizin himayelerinde; veteriner hekim sağlık kontrolünden geçmeyen ve kaçak kesim neticesinde elde edilen kırmızı etlerin toplum ve çevre sağlığı üzerinde oluşturduğu tehditin bertaraf edilmesi amacıyla ilimiz genelinde kaçak hayvan kesimleri ile topyekün mücadele seferberliği başlatılmıştır. Bu kapsamda; öncelikle kırmızı et satışı yapan/toplu tüketime sunan hedef kitlenin (kasaplar, marketler ve lokantalar) eğitilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir

Aynı zamanda mezbahası bulunmayan ilçelerdeki kasap, lokanta ve marketlerin, en yakın konumdaki ruhsatlı mezbahalardan istifade edebilmeleri için belediyeler arasında işbirliği protokolleri imzalanmıştır. Protokollerde; canlı hayvan nakliyesi, kesim ücreti ve karkas etin işletmeye nakli konularında kolaylaştırıcı tedbirler alınmıştır.

Sağlık işareti (et damgası) ve kesim raporu bulunmayan kırmızı etler, kaçak kesim sonucunda elde edilmiş etler kapsamında değerlendirilmekte olup ruhsatlı mezbaha dışında kesim yapanlar  ve kesim sonrası hayvansal atıklarını doğaya bırakanlar hakkında; 5996 sayılı Kanun ile 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca Türk Ceza Kanununun 186'ncı maddesinde zikredilen "Kişilerin sağlığını ve hayatını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş, değiştirilmiş her tür yenilecek veya içilecek şeyleri veya ilaçları satan, tedarik eden, bulunduran kimse…" hükmü kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Giresun Haberleri

Tümü

İlçe Müdürleri ve Şube Müdürleri Koordinasyon Toplantısı...

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde, ilçe müdürlerimiz ve şube müdürlerimizin...

13 saat önce

İÇME SUYU İHTİYACI İÇİN SONDAJ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

SARIYAKUP KÖYÜ YAYLASINDA HAYVANLARIN İÇME SUYU İHTİYACI İÇİN SONDAJ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI...

8 gün önce

Giresun'da Şap Aşılama Çalışmaları Devam Ediyor

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mustafa Ensar Yılmaz, 21.09.2026 Pazartesi günü il...

22 gün önce

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

4 Haziran 2026 tarihli ve 33270 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Su...

24 gün önce

Tirebolu’dan Çevre ve Sağlık Çağrısı

“Kâğıt üstündeki kârlılık, ömrümüzle ödediğimiz en büyük yanlıştır.”

1 ay önce

Giresun'da Su Ürünleri Avcılık Sezonu Öncesi, Sektör...

1 Eylül 2026 tarihinde başlayacak olan su ürünleri avcılık sezonu öncesi, İl Müdürlüğümüz...

1 ay önce

BAŞKAN KÖSE’NİN TALİMATIYLA CAN DOST EMİN ELLERDE

Giresun’da bir sürücünün köpeğin üzerinden geçtiği anların sosyal medyada paylaşılması üzerine...

1 ay önce

GİRESUN BELEDİYESİ’NDEN SEL FELAKETİNDEN ZARAR GÖREN...

Giresun Belediyesi, kentte etkili olan sağanak yağışın ardından sel ve su baskınlarından zarar...

2 ay önce

Giresun’da Kırsal Kalkınma Yatırım Programına İlgi Büyük...

2 ay önce

Gıda Güvenliği Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

2 ay önce

SERA ÖRTÜLERİNİN YENİLENMESİ AMACIYLA HİBE DESTEĞİ...

Bakanlığımızın Yatırım Programında Tarım-Bitkisel Üretim sektöründe yer alan "Bitkisel Üretimi...

3 ay önce

SARIYAKUP KÖYÜ YAYLAKLARINDA GÜBRELEME YAPILDI

4 ay önce