Vali Şahin, Yaylalardaki Kaçak Yapılara Son Noktayı Koydu
Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, yaylalardaki kaçak yapılaşmaların önüne geçme adına yapılan yıkımlara yönelik tartışmalara son noktayı koydu.
Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, yaylalardaki kaçak yapılaşmaların önüne geçme adına yapılan yıkımlara yönelik tartışmalara son noktayı koydu.
Giresun’da yürürlükte bulunan Mera Kanunu ve İmar Kanunu kapsamında ruhsata bağlanması mümkün olmayan toplam 25 adet bina ve inşaatın yıktırılması işlemi 18-20 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.
Yapılan yıkımların ardından, konu kamuoyunda bazı tartışmalara neden olmuş ve ardından da Valilik bir basın açıklaması yapma gereği duymuştu.
Konuyla alakalı basın mensuplarını sorularını cevaplayan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin uygulamanın tamamen yasal çerçevede kanunlara uyularak hayata geçirildiğini belirterek, “Güzel olan şeyler hep eleştirilir. Eleştiriye de son derece açığım. Ama yaylalardaki işlemler sadece bugünle değil, geçen sene de biz 100′e yakın bina yıktık. Geçen sene Ankara’dan özel uçak getirdik. Özel uçakla binaları tespit ettirdik. O çıkartılan harita üzerinden tespit edilen 25 binanın yıkımın hepsi kanun dairesindedir. Hem imar kanununa uygundur. Hem de son kanun hükmündeki kararname hükümlerine uygundur. Ve hem de 775 nolu gece kondu önleme kanununa uygundur.” şeklinde konuştu.
Yapılan yıkımlarla alakalı kimsenin bir şey demeye hakkı olmadığının üstüne çizen Vali Şahin, konuyla alakalı gerekli ikazlar yapıldığını belirterek, “Bütün muhtarlıklara yazılar yazıldı. İzinsiz hiç bir şekilde bina yapılmayacaktır diye… Daha ne yapalım herkesin başına polis mi koymamız lazım.” dedi.
İl Genel Meclisinin konuyla alakalı eleştirilerinin olduğu yönünde sorulan soru üzerine açıklama yapan Vali Şahin, “İl Genel Meclisinin kararı alınmadı. İl genel meclisi böyle şeylere karışmaz. Onun görevleri o madde halinde ‘İl Özel İdaresi’ kanununda sayılmıştır. O sayılan kararlar içerisinde yıkımlarla ilgili bir görevi yoktur. Eğer bizim yetkimiz dâhilinde diyorlarsa işgüzarlık yapıyorlardır. Bu tamamen valinin yetkisinde olan bir durumdur. Yapılan işlemler hep kanunidir.” diye konuştu.
Yaylaların gelecekte daha yaşanılır yerler olacağını belirten Vali Şahin, “40 tane yaylanın yerleşim planını ve imar planlarını ihale ediyoruz. Önümüzdeki haftalarda ihale ederek 40 tane yaylada imar planı doğrultusunda 200-250 metrekarelik parselasyonlar yaparak vatandaşlarımıza, “Buyurun projeniz de budur, parselin de budur, buraya bu binanı yap” diyeceğiz. Bakalım o zaman ne yapacaklar. Bunun için de 1-1,5 yıl süre vereceğiz. O süre zarfında inanıyorum ki, bu binalarını tamamlayacaklar. Hepsi o zaman yasal olacak. 29 yıl bu binaları kendi mülkiyetleri gibi diledikleri gibi tasarruf edebilecekler. İşi fazla kaşımaya gerek yoktur. Yapılanlar hep kanunidir. Ben hukuk mezunuyum. Hakimlik yapmış bir kimseyim. adaletsizlik yapamam.” dedi.
Yıkımların devam edip etmeyeceği üzerine sorulan soruları da cevaplayan Vali Şahin, “Tespitlerimiz şu anda bu kadar. İlerde tabi bazı tespitler var. Durumu tekrar değerlendireceğiz. Ama şunu ifade edeyim ki, yeni yapıldığında derhal yıkılacaktır. Eğer biz bunları yıkmazsak, mantar gibi binalar bitecektir. Ve bunu önlemenin yolu yıkmaktır. Yaylalarda insanca yaşamayı, doğa şartlarına uygun olarak yaşamayı getireceğiz. Ben de bir Karadenizli olarak, yaylanın ne demek olduğunu az çok bilen bir insanım. Yaylalar Giresunlular için adeta vazgeçilmez bir unsur. Bunu da bilen bir kişiyim. Ama gelin bunu hep beraberce, kanun nizam dahilinde yapalım diyorum. Gidin bakalım Sis Dağına… Gezecek yer kalmadı. Çevirgelerle kapatıldı. Bir sürü binalar yapıldı. Yazık değil mi oraya? Orada 74 milyon insanın hakkı vardır. Yayla dededen atadan kalabilir. Eğer mevcut eski binalar varsa bunlar zaten hukuki duruma getirilmiş. Bu binalara zaten bir şey demiyoruz. Bizim dediğimiz 17 Ağustos 2011′den sonra yapılan binalardır. Bundan sonra turizm bölgesi olan yerlerdeki binalarla da uğraşı sarf edeceğiz.
Benzer Haberler
Mv.Karahmetoğlu'ndan Soru Önergesi
Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın...
Vali Şahin Şebinkarahisar'da
Vali Dursun Ali Şahin ve eşi Melahat Şahin, beraberinde bazı daire amirleri ve teknik elemanla...
Kümbet' te Kaçak Yapıların Yıkımına Başlanıldı
Yaylaların kaçak yapı ve işgallerden kurtarılması çalışmalarına hız verildi.
Giresun Haberleri
Tümüİl Müdürü Yılmaz Kurban Satış Yeri Denetimine Katıldı
İlimiz Merkez ilçe Ülper köyünde kurulan geçici kurban satış yerinde, kurbanlık hayvanlara...
TARIMDA YENİ DÖNEM: B-REÇETE HAYATA GEÇİYOR
İlimiz tarımsal üretiminde yeni bir dönemin kapısını aralayan ‘’tarladan sofraya güvenilir gıda’’...
Şebinkarahisar'da Çiftçilere Nohut Tohumu Dağıtımı Yapıldı
Bakanlığımızca uygulamaya konulan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE)...
MEVZUATA AYKIRILIK VE KAMU ZARARI İDDİASI
BASIN AÇIKLAMASI Tirebolu Civil Köyü Derneği Başkanı Recep Karakoç, Giresun’un Tirebolu ilçesi...
Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi İçin...
Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi kapsamında, Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü...
Giresunlu Genç Sanatçı Kadir Bıçak’tan İlk Single: “Dur”...
Giresunlu Genç Sanatçı Kadir Bıçak’tan İlk Single: “Dur” Büyük İlgi Gördü
Dokuzoğul Türbesi’nde, ‘Bahar Şenliği’ Hazırlığı
Giresun’un Bulancak İlçesi’ne bağlı Eriklik Köyü’nde bulunan Dokuzoğul Türbesi’nde Bulancak...
TİREBOLU’DA ANLAMLI BULUŞMA
TİREBOLU’DA ANLAMLI BULUŞMA: TİRDEF İFTAR PROGRAMINA YOĞUN İLGİ
“Coğrafyamızdan Kan Akıyor!”
Giresun İHH Başkanı Fethi Elmas tarafından gündeme ilişkin bir basın açıklaması yayınlandı.
Giresun’da Ramazan Ayı Gıda Denetimleri Kesintisiz Devam...
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından ilimiz genelinde...
İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başladı
2026 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Giresun merkez ve 15 ilçemizde...
E-Reçete ve B-Reçete Sistemi Bilgilendirme Toplantısı...
Bitki Koruma Ürünleri E-Reçete ve B-Reçete Sistemi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı





