Yağlıdere'de Hacı Abdullah Halife Anıldı
Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında rol oynadığı belirtilen ve Yavuz Sultan Selim'in Trabzon'da Sancak Beyi iken hocası olduğu ileri sürülen Hacı Abdullah Halife yaşadığı Yağlıdere'nin Tuğlacık ve Tekke köylerinde törenle anıldı.
Yağlıdere Tuğlacık Köyü Kültür Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği ile Tekke Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği'nce ilçenin Tuğlacık ve Tekke köylerinde düzenlenen törende konuşan Yağlıdere Müftüsü Orhan Bal, Durmuş olduğumuz bu topraklar çok mübarek ve bereketli topraklar olduğunu söyledi.
Bal, Anadolu muz’un her tarafını gezdiğimiz zaman her bir karış toprağı ya şehit kanıyla sulanmış yâda bir karış toprağın bir köşesinde Allah dostlarının mezarlarıyla dolu olduğunu görüyoruz. Mevlana Hazretleri, Yunus Emre Hazretleri, Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayram Veli gibi Allah dostları Anadolu’da İslamiyet’in yayılması için çabalar sarf etmişler. Büyük roller oynamışlardır. Şu anda ise kendisini anmakla şeref bulduğumuz Hacı Abdullah Halife Hazretleri de bu veliler zinciri halkasını teşrif etmektedir. Bu Allah dostu İslama büyük hizmetler etmiş Doğu Karadeniz’in Mevlana’sı olarak tanınan Hacı Abdullah Halifeyi burada yat etmek için bulunuyoruz. Bizler bu günün nesli olarak kendisine çok şeyler borçluyuz. Burada yapmış olduğu cami, ibadethane, medrese ve türbesi, değirmen ile bir taraftan insanlara hizmet ederken bir taraftan ise gelip geçenlere hizmette bulunmuş ve burada yetiştirmiş olduğu talebeleri değişik mekânlara göndererek vesile olmuştur dedi.
Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu tören, Hacı Abdullah Halifenin Tuğlacık köyündeki türbesinin, Tekke köyündeki tekkesi ve camisinin asasını bir kayaya vurarak su çıkardığı rivayet edilen su kaynağı, halen çalışmakta olan un değirmeni, dönemin padişahları tarafından yazılan fermanlar, beratlar, kendi yazdığı el yazmaları, kullandığı eşyaların ziyaret edilmesiyle sona erdi.
FATİH AYTEKİN ÖZDEMİR
Benzer Haberler
Hacı Abdullah Halife için anma töreni düzenlenecek.
Yağlıdere ilçesinde Hacı Abdullah Halife için anma töreni düzenlenecek. Doğu Karadeniz...
Hacı Abdullah Halife Gebze'de anıldı
Gebze kurulu bulunan, Giresun, Yağlıdere İlçesi Tekke ve Tuğlacık Köyü Dernekleri, Osmanlı dönemi...
Hacı Abdullah Halife Hazretleri ve Şeyh Mustafa Anıldı
Osmanlı dönemi manevi mimarlarından Hacı Abdullah Halife Hazretleri, Yağlıdere ilçesine bağlı...
Giresun Haberleri
Tümüİl Müdürü Yılmaz Kurban Satış Yeri Denetimine Katıldı
İlimiz Merkez ilçe Ülper köyünde kurulan geçici kurban satış yerinde, kurbanlık hayvanlara...
TARIMDA YENİ DÖNEM: B-REÇETE HAYATA GEÇİYOR
İlimiz tarımsal üretiminde yeni bir dönemin kapısını aralayan ‘’tarladan sofraya güvenilir gıda’’...
Şebinkarahisar'da Çiftçilere Nohut Tohumu Dağıtımı Yapıldı
Bakanlığımızca uygulamaya konulan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE)...
MEVZUATA AYKIRILIK VE KAMU ZARARI İDDİASI
BASIN AÇIKLAMASI Tirebolu Civil Köyü Derneği Başkanı Recep Karakoç, Giresun’un Tirebolu ilçesi...
Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi İçin...
Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi kapsamında, Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü...
Giresunlu Genç Sanatçı Kadir Bıçak’tan İlk Single: “Dur”...
Giresunlu Genç Sanatçı Kadir Bıçak’tan İlk Single: “Dur” Büyük İlgi Gördü
Dokuzoğul Türbesi’nde, ‘Bahar Şenliği’ Hazırlığı
Giresun’un Bulancak İlçesi’ne bağlı Eriklik Köyü’nde bulunan Dokuzoğul Türbesi’nde Bulancak...
TİREBOLU’DA ANLAMLI BULUŞMA
TİREBOLU’DA ANLAMLI BULUŞMA: TİRDEF İFTAR PROGRAMINA YOĞUN İLGİ
“Coğrafyamızdan Kan Akıyor!”
Giresun İHH Başkanı Fethi Elmas tarafından gündeme ilişkin bir basın açıklaması yayınlandı.
Giresun’da Ramazan Ayı Gıda Denetimleri Kesintisiz Devam...
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başladı
2026 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Giresun merkez ve 15 ilçemizde...
E-Reçete ve B-Reçete Sistemi Bilgilendirme Toplantısı...
Bitki Koruma Ürünleri E-Reçete ve B-Reçete Sistemi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı





