BORSA
BIST 100 14.200,20 %3,62
Altın 6.624,62 ₺/gr %0,08
Bitcoin $67.136 %6,07
Dolar 45,92 ₺ %0,02
Euro 53,45 ₺ %0,03
Sterlin 61,90 ₺ %0,12
Gümüş 111,00 ₺/gr %0,44
Ethereum $1.907,85 %4,70
İsviçre Frangı 58,35 ₺ %0,02
Kanada Doları 33,19 ₺ %0,06
Avustralya Doları 32,98 ₺ %0,31
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,23 ₺ %0,03
BAE Dirhemi 12,50 ₺ %0,01
Rus Rublesi 0,63 ₺ %1,39
Çin Yuanı 6,79 ₺ %0,04
GİRESUN 15°C 6.624,62 ₺/gr 45,92 ₺ 53,45 ₺
Anasayfa Gundem MEB sertifikalı İnsan Hakları Eğitimi Semineri
kahraman

MEB sertifikalı İnsan Hakları Eğitimi Semineri

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; …

· 5 dk okuma · kahraman
MEB sertifikalı İnsan Hakları Eğitimi Semineri

İnsan hakları Cemiyeti(İHC)’nin MEB sertifikalı İnsan Hakları Eğitimi Semineri ikinci haftasında yoğun bir katılımla devam ediyor.

Bu haftanın ilk dersi Prof.Dr.Hasan Tanrıverdi, ikinci dersi ise Av.Ercan ezgin tarafından verildi.

İslam hukuku alanında uzman olan Tanrıverdi “Din ve ifade özgürlüğü ile düşüncesini yayma özgürlüğü” konusunda semineristleri aydınlattı.

Din özgürlüğü, başka bir ifade ile düşünce özgürlüğünün Allah’ın kullarına verdiği bir hak olduğunu dillendiren Tanrıverdi yüce Allah’ın “Dinde zorlama yoktur” ayetiyle insanlara istediğine inanama özgürlüğünü vermiş, zaten isteseniz de insanların beynini, gölünü okuma gibi bir imkanınız olmayacağı için insanların düşünce tarzını değiştirme gibi bir imkanınız yoktur dedi. Ancak bu şu anlama gelmez bir insan Müslüman ise yeri getirmesi gereken bazı sorumluluklar olduğu gibi, bazı fiilleri de işleyemez şayet işlerse “ben istediğini yapabilirim gibi bir ifade kullanmaya hakkı yoktur, hukuken cezalandırılabilir. Ama cezayı devlet verir. Mahkeme kararları ile cezalandırılır. Kişi cezayı veremez. Öyle bir durum oluşursa ondan adalet değil anarşi doğar. Dedi.

Prof.Tanrıverdi, Asıl olan düşüncesini dile getirme ve yayama hakkının korunmasıdır. İnsanlara düşüncesini ifade etme imkanını vermezseniz; iki yüzlü, riyakar ve münafık vasıflarına haiz insanların yetişmesine sebebiyet vermiş olursunuz, bu da İslam’da hoş görülmeyen vasıflardır.

Dolayısıyla İslam, insanlara düşündüklerini ifade etme ve yayma özgürlüğünü de vermiştir. Bu hakka karşı olanlar sahip olukları düşünceyi dile getirmekten aciz kimselerdir. Ayrıca bir düşünce yasaklandıkça, o düşünceyi ifade edenler cezalandırıldıkça kişi söz konusu düşünceye daha da taraf olmuş oyuyor.

Bir açık oturumda, yada bir cemaat, cemiyette iki kişi tartıştığı zaman şunu bilmeniz lazımdır ki sinirlenen, davasını savunacak kadar sermayesi olmayan, yerersiz kimsedir.

Kuranı Kerimde yüce Allah “cihat ederken cihadınız haklı olsun” şeklinde bir ifade ferman etmektedir, demek ki her cihat haklı değildir. Ayrıca başka bir ayette “inananlar o kimselerdirler mi dinlemesini bilirler, duyduklarının arasında en hayırlısına tabi olurlar” demek ki batıl kimselerin de düşüncelerini dinlemek lazım, zaten sen onu dinlemezsen o da seni dinmez, bu ayetten Allah’u Teala’nın kullarına düşüncesini ifade etme özgürlüğünü verdiği anlaşılıyor.

İnsan hakları konusunda hangi dine mensup olduğu aranmaksızın mazluma yardımcı olmanın gerekliliğini peygamber zamanında vuku bulan bir anekdotla anlattı.

Bir gün bir Mecusi’nin malına Ebucehil’in adamları tarafından el konuluyor. Adam, “ben bunu kime şikayet edeyim” diye sorunca birileri bir az da alaylı bir tarzda “Muhammed’e git, o sana yardımcı olur” diyorlar. Adam gidip olayı Hz.Muhammed’e anlatıyor, Allah’ın Resulu(as) aidiyetini sorma gereğini dahi duymadan onunla Ebucehilin evine gidip kapısını çalıyor, Ebucehil kapıyı açtıktan sonra Muhammed(as) diyor ki “bu adamın malını getir” Ebucehil tereddüt etmeden malını iade ediyor. Eşi ona diyor ki “sen nasıl bu kadar kolaylıkla direnmeden malını verdin” o da diyor ki, “sen Muhammed’in omuzlarındaki aslanları görmedin mi?” Yani Peygamber bir Mecusi’nin hakkına sahip çıkıyor ve Allah(cc) onu mucizeyle destekliyor. Bundan daha ibretli bir hadise olur mu?

Peygamber bu Mecusi’ye sözlü bir tebliğde bulunmadığı halde daha sonra Mecusi gelip onu dinler ve iman eder. Onun için tebliğ denildiği zaman sözlü tebliğden öte lisanı hal ile verilen tebliğ aslında akla gelmelidir.

Eğer bir mümin mesleği ne olursa olsun çalıştığı ortamda kavli ve fiili duruşuyla rol model olabiliyorsa tebliğ görevini yapmıştır kanaatimce. Onun için Yüce Allah peygamberi için “Onda sizin için güzel örnekler vardır”  diyor.

Av.Ercan ezgin Yaşam hakkı İslam’da kutsallığı, işkence ve kötü muamele hiçbir şartta caiz olmadığı, insani hakları AİHM ve ulusal hukukumuz çerçevesinde dile getirerek Newruz günü öldürülen gence ateş eden emniyet mensubunun muhakkak soruşturması gerekliliğini açık örneklerle anlattı.



Gundem Haberleri

Tümü

TİRDEF' den Basın Açıklaması

Tirebolu Dernekler federasyonundan son günlerdeki Maden hakkında açıklama geldi. Tirdef Genel...

1 ay önce

Bedriye ve Ziya Sevim’in Mutlu Günü

Ekonomi yazarı Ziya Sevim ile Öğretim Görevlisi Bedriye Güneş, Merinos Nikah Dairesi’nde...

10 ay önce

Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama Programına Dikkat...

PKU Aile Derneği’nden 20. Yılında Anlamlı Ziyaret: Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama...

11 ay önce

TÜGVA Bulancak'tan Kızılay’a Destek

TÜGVA Bulancak İlçe Temsilcisi Ubeydullah Göktekin ve ekibi, Ramazan ayı dolayısıyla Kızılay’ın...

1 yıl önce

BAŞKAN KÖSE’DEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...

1 yıl önce

12. Tirebolu Kültür ve Sanat Festivali

TİRDEF - Tirebolu Dernekler Federasyonu tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tirebolu...

1 yıl önce

Duygusal zekâ iletişimde başarıyı artırıyor

Kişilerin duygusal zekâlarını etkin olarak kullanabilmeleri için, duygularını beden dili ve ses...

1 yıl önce

54 Şehirden Biri de Giresun

Türkiye’de son yıllarda havalimanı sayısı oldukça arttı. 2000’li yılların başına kadar sadece...

1 yıl önce

Küçük yaşta büyük farkındalık İklim değişikliği

İklim değişikliği, bütün dünyayı benzeri görülmemiş bir hızla olumsuz etkilemektedir.

1 yıl önce

FERRERO, YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

FERRERO, SÜRDÜRÜLEBİLİR FINDIK İÇİN KAYDETTİĞİ GÜÇLÜ İLERLEMEYİ VE YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

1 yıl önce

Muhtar Maaşları Ne İşe Yarıyor?

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...

1 yıl önce

Milli Mücadele Kahramanı Kurdoğlu Hacı Hafız Anılacak

Milli Mücadele Kahramanı Kurdoğlu Hacı Hafız Mustafa Zeki Efendi, 24 Mayıs Cuma günü, saat...

2 yıl önce