KENE MÜCADELESİ 1. DÖNEM ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
İlimiz genelinde Mart - Haziran ayları arasında yürütülen kene mücadelesi
KENE MÜCADELESİ 1. DÖNEM ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
İlimiz genelinde Mart - Haziran ayları arasında yürütülen kene mücadelesi 1. dönem çalışmaları tamamlanmıştır. Büyükbaş hayvanların 4-6 hafta ara ile iki defa, küçükbaş hayvanların ise bir defa ilaçlanmasının programlandığı çalışmada Giresun merkez ve 15 ilçemizde; 1. etapta: 60 bin 21 büyükbaş ve 42 bin 20 küçükbaş hayvan, 2.etapta ise :
53 bin 884 büyükbaş ve 14 bin 97 küçükbaş hayvan kene parazitine karşı ilaçlanmıştır.
Mücadele çalışmalarında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan bir protokol çerçevesinde Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı görülen ve ilimizin de içinde bulunduğu 15 İle geçen tahsis edilen ödenek kullanılarak alımı gerçekleştirilen ve ihtiyaca yetecek miktarda stoklarımızda bulunan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu kapsamda, 2. dönem kene mücadelesi çalışmalarına Eylül sonuna kadar devam edilecek olup, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerinde desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere ücretsiz olarak tekrar ilaçlanacaktır. Çevre kirliliğine yol açması ve doğada faydalı canlılara da zarar verebilmesi nedeniyle mera vb. açık alanların ilaçlanması ise önerilmemektedir. Ayrıca mücadele ve korunma yöntemleri konusunda Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğümüz ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz tarafından Sağlık Teşkilatı ile işbirliği içerisinde çiftçilerin,avcıların,ağaç kesim işçilerinin bilinçlendirilmesine yönelik olarak eğitim/yayım çalışmalarına devam edilmektedir.
Çiftlik hayvanlarında yapılan bu ilaçlı mücadele çalışmalarının temel amacı kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülasyonunu mümkün olduğunca azaltmaktır. Doğada çok geniş alanlarda bulunan, larva, nimf ve ergin evreleri beslenmek (kan emmek) için yabani hayvanları (tavşan,kirpi, yerden beslenen kuşlar vd.) ve evcil hayvanları tercih eden ve hızlı üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesi mümkün değildir. KKKA hastalığına karşı insanlarda ve hayvanlarda henüz etkili bir aşı üretilmemiştir.
Bölgemizde özellikle Kelkit havzası çevresinde Hyalomma soyu kenelerin yaygın olması nedeniyle bu havza içerisinde bulunan Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerimiz risk haritasında yer almaktadır. Ülkemizde yapılan bilimsel araştırmalarda; KKKA virüsünün ana taşıyıcısı olan Hyalomma soyu kenelerin yaban hayatı ile çok yakın ilişkisi olduğu ve bozkır ikliminin diğer iklim kuşakları ile kesiştiği bölgelerde, özelliklede kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık alanlarda ve buralara sınır tarla kenarlarında yayılış gösterdiği saptanmıştır.
Yaz mevsiminde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin “kişisel korunma tedbirleri” olduğu unutulmamalıdır. Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla, parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Ayrıca çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak; kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 5.00-10.00 arası ve akşam 17.00-20.00 saatleri arasını tercih etmeleri faydalı olacaktır.
Giresun Tarım İl Müdürlüğü
Benzer Haberler
Kene Mücadelesinde 1 .Dönem Çalışmaları Tamamlandı
İlimiz genelinde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen kene mücadelesinin...
Kene Mücadelesi Çalışmaları Devam Ediyor
Kene Mücadelesi Çalışmaları Devam Ediyor Giresun ilinde yürütülen kene mücadelesi çalışmaları...
Keneye Karşı İlk Etapta 51 Bin 70 Büyükbaş Hayvan İlaçlandı
İ limizde yürütülen kene mücadelesi çalışmaları konusunda İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet...
Gundem Haberleri
TümüTİRDEF' den Basın Açıklaması
Tirebolu Dernekler federasyonundan son günlerdeki Maden hakkında açıklama geldi. Tirdef Genel...
Bedriye ve Ziya Sevim’in Mutlu Günü
Ekonomi yazarı Ziya Sevim ile Öğretim Görevlisi Bedriye Güneş, Merinos Nikah Dairesi’nde...
Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama Programına Dikkat...
PKU Aile Derneği’nden 20. Yılında Anlamlı Ziyaret: Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama...
TÜGVA Bulancak'tan Kızılay’a Destek
TÜGVA Bulancak İlçe Temsilcisi Ubeydullah Göktekin ve ekibi, Ramazan ayı dolayısıyla Kızılay’ın...
BAŞKAN KÖSE’DEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
12. Tirebolu Kültür ve Sanat Festivali
TİRDEF - Tirebolu Dernekler Federasyonu tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tirebolu...
Duygusal zekâ iletişimde başarıyı artırıyor
Kişilerin duygusal zekâlarını etkin olarak kullanabilmeleri için, duygularını beden dili ve ses...
54 Şehirden Biri de Giresun
Türkiye’de son yıllarda havalimanı sayısı oldukça arttı. 2000’li yılların başına kadar sadece...
Küçük yaşta büyük farkındalık İklim değişikliği
İklim değişikliği, bütün dünyayı benzeri görülmemiş bir hızla olumsuz etkilemektedir.
FERRERO, YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
FERRERO, SÜRDÜRÜLEBİLİR FINDIK İÇİN KAYDETTİĞİ GÜÇLÜ İLERLEMEYİ VE YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
Muhtar Maaşları Ne İşe Yarıyor?
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
Milli Mücadele Kahramanı Kurdoğlu Hacı Hafız Anılacak
Milli Mücadele Kahramanı Kurdoğlu Hacı Hafız Mustafa Zeki Efendi, 24 Mayıs Cuma günü, saat...





