BORSA
BIST 100 14.200,20 %3,62
Altın 6.628,67 ₺/gr %0,04
Bitcoin $66.505 %6,79
Dolar 45,96 ₺ %0,01
Euro 53,50 ₺ %0,03
Sterlin 61,95 ₺ %0,03
Gümüş 110,85 ₺/gr %0,14
Ethereum $1.871,09 %6,57
İsviçre Frangı 58,38 ₺ %0,01
Kanada Doları 33,21 ₺ %0,00
Avustralya Doları 33,00 ₺ %0,01
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,25 ₺ %0,01
BAE Dirhemi 12,52 ₺ %0,02
Rus Rublesi 0,63 ₺ %0,01
Çin Yuanı 6,80 ₺ %0,01
GİRESUN 14°C 6.628,67 ₺/gr 45,96 ₺ 53,50 ₺
Anasayfa Saglik Aşırı sıcaklar beden ve ruh sağlığımızı etkiler.

Aşırı sıcaklar beden ve ruh sağlığımızı etkiler.

Giresun Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Bal, aşırı sıcak ve nemin beden sağlığı yanında ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etki yaptığını söyledi.

· 4 dk okuma · 1 okunma
Aşırı sıcaklar beden ve ruh sağlığımızı etkiler.

Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Bal, yaptığı açıklamada, sıcak havaların rahatsızlık verdiği yaz döneminde, nem oranının yüksekliğinin bu sorunu daha da artırdığını söyledi.Bal, sıcak ve nemli ortamda kalarak ağır efor sarf eden kişilerde halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı ile kol ve bacaklarda krampların görülebileceğini ifade ederek, ''Bu gibi durumlarda sıvı ve mineral kaybına bağlı olarak bitkinlik ve şok gelişebilir. Hava akımının olmadığı kapalı ortamlarda kalan kişiler sıcak çarpması riski altındadır. Bu durum, güneş ve sıcak çarpması denilen, acil ve yoğun tedavi gerektiren ölümcül duruma kadar götürebilir''dedi.

Dr.Ahmet Bal, aşırı sıcak ve nemin, ruhsal hastalığı olmayanlarda bile tahammülsüzlük, sinirlilik, uyku bozukluğu ve öfke patlamaları gibi sorunlara yol açabildiğini söyledi. Bal, ''Ruhsal hastalığı olan bireylerde zaten var olan bazı belirtiler, aşırı sıcak ve nemli havalarda artarak hastalıklarını daha çekilmez hale getirmektedir. Yaz aylarında depresyon vakalarının yüksek oranda görüldüğü bilimsel çalışmalarla da desteklenmektedir. Sıcak havalarda dikkat edilmemesi durumunda özellikle yaşlılar, kalp rahatsızlığı olanlar ve çocuklarda önemli sağlık sorunları yaşanabilir. Solunum zorluğu yaratan faktörlerden birisi de sıcak ve nemli havadır. Bu nedenle yaşlılar, kalp rahatsızlığı olanlar ve çocukların böyle durumlarda daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Kalp hastalarının solunum zorluğu çekmesi kalbin iş gücünün artması ve kalbi fazla yorması anlamına geliyor. Böylece hastaların risk oranı daha fazla artmaktadır. Aşırı nemli olan Karadeniz yöresinde yaşlılar, kalp rahatsızlığı olanlar ve çocuklar sıcaktan korunmaya daha çok dikkat etmeliler. Ülke genelinde olduğu gibi yörede de artan sıcaklardan korunma konusunda özellikle bu grup son derece önemsenmelidir'' dedi.

Dr.Ahmet Bal, alınacak bazı önlemlerle sıcak hava ve yüksek nemin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenebileceğine dikkati çekerek, öğle ve sıcaklığın çok yükseldiği saatlerde güneş altında kalın-maması, kapalı mekanların mutlaka havalandırılması, ye-terli hava akımı olmayan mekanlarda klima veya vantilatör kullanılması, aşırı efor gerektiren işlerden, alkol, sigara ve ağır yiyeceklerden uzak durulması ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi.Sıcak çarpması fark edildiğinde, kişinin hemen serin ve olabildiğince soğuk bir ortama taşınması gerektiğini vurgulayan Dr.Ahmet Bal, ''Kişinin üstü ıslak havlu veya çarşafla örtülüp, vantilatör karşısına konulmalı ve varsa klima maksimum soğuklukta ve hızda çalıştırılmalıdır. Hastaya buzlu su banyosu yapılabilir. Hasta acilen hastaneye kaldırılmalıdır. Aşırı sıcak nem etkisinde kalarak bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi şikayetlerin ortaya çıktığı kişilerin hemen gölge, serin bir yere alınıp sırt üstü yatırılması ve bol su verilmesi gerekir. Özellikle ruhsal hastalığı olanların bu aylarda ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları ve doktor kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir. Ruhsal hastalığı olmayan bireyler ise sıcak ve nemden en az etkilenecekleri şekilde yaşamaya çalışmalıdır. Aşırı sıcak ve nemli havalarda mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Bol bol sıvı tüketmeli, alkolden uzak durulmalı, aşırı fiziksel egzersiz yapmamalı ve rahat giyecekler tercih edilmelidir. Dengeli ve hafif yiyecekler tüketilmelidir. Fazla güneşlenmekten kaçınılmalıdır.''dedi.

 


Saglik Haberleri

Tümü

Giresunlu Hekimler ve Sağlık Çalışanları Derneği (GİSAD)...

Giresun Sağlık Platformu olarak sivil toplum hayatına başlayan oluşum geçtiğimiz...

3 yıl önce

Diyaliz Teknikerlerinden, Yönetmeliğin Sahada Uygulanması...

Diyaliz Teknikerliği bölümü adına yönetmelik çıkarılması ve verilmiş...

3 yıl önce

SMA Hastalarının Umudu, TBMM’de…

Giresun Kerasus Haber Yazı İşleri Müdürü Fatma Bulduk Uğurlu’nun 17 Ocak 2022 tarihinde...

4 yıl önce

PKU'lu bireylerin nadir yolculuğu

Akraba evliliğinin de etkisiyle fenilketonüri (PKU) hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden olan...

4 yıl önce

Ispanak tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar

Ispanak, sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem veren her insanın mutfağından ve sofrasından eksik...

4 yıl önce

Tasarruf şart

Baraj dolu Nisan yağmurları ile dolan Gökçe barajında doluluk oranı %100 ulaşırken son bahar...

5 yıl önce

Küresel İyot Eksiklikleri Bozukluklarını Önleme Günü, 21...

21 Ekim Küresel İyot Eksiklikleri Bozukluklarını Önleme Günü dolayısıyla Üniversitemiz Tıp...

5 yıl önce

PKU Aile Derneği Basın Bülteni

“Gizli” hastalar çocuk sahibi olmak, seyahat etmek ve yeni arkadaşlar edinmek gibi konularda %34...

6 yıl önce

Kordon kanı için bütçenizde yer açın

Sadece doğum sırasında alınabilen kordon kanı, başta kanser ve anemi gibi kan hastalıkları olmak...

9 yıl önce

Okul Kantinleri Denetleniyor

‘Sağlıklı nesiller için sağlıklı ve güvenilir gıdalar gereklidir’ Giresun...

9 yıl önce

Sabri Öztürk Sağlığa Hizmet İnsanlığa Hizmettir

Ak Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, sağlığa yapılan yatırım ve hizmetin...

9 yıl önce

Giresun’da Gıda Denetimleri Devam Ediyor

İlimizde gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak 5996 sayılı “Veteriner...

9 yıl önce