Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8746 kez okundu. | Kategori : Güncel
Haberin Tarihi :   30 Temmuz 2016 - 03:10

Baba oğul merakla aldıkları 3 boyutlu yazıcının üretimine başladı

Büyüt
Küçült
Baba oğul merakla aldıkları 3 boyutlu yazıcının üretimine
EskiÅŸehir’de, yaklaşık bir sene önce evlerine hobi olarak aldıkları 3 boyutlu yazıcıdan esinlenen baba ve oÄŸul, kendi tasarımları olan baÅŸka bir 3 boyutlu yazıcı üretmeyi baÅŸardı. Ä°kili, seri üretimini yaptıkları 3 boyutlu yazıcı ile önce Türkiye ve ardından da dünya piyasasına açılmayı hedefliyor.

Baba oÄŸul merakla aldıkları 3 boyutlu yazıcının üretimine baÅŸladı

EskiÅŸehir’de bir tasarım atölyesi iÅŸletmeciliÄŸi yapan Makine Mühendisi Cenk Tigin, 2015 yılının nisan ayında oÄŸlu UlaÅŸ ile beraber 3 boyutlu bir yazıcı aldı. OÄŸluyla birlikte makine üzerinde incelemeler yapan baba, bir süre sonra yazıcı üzerinde çeÅŸitli eksikliklerin olduÄŸunu fark etti. Daha sonra farklı bir 3 boyutlu yazıcı daha alan baba oÄŸul, onda da bir takım eksiklikleri fark edince kendileri bir yazıcı tasarlamaya karar verdi. Çok geçmeden kendi ÅŸirketlerini kuran ikili, elektronik aksamı hariç tamamen kendi üretimleri olan 2 farklı model 3 boyutlu yazıcıyı EskiÅŸehir’de faaliyete geçirdi. Åžu an seri üretime hazır olan baba oÄŸul, ürettikleri 2 farklı model yazıcının kullanım kılavuzlarını da hazırladıktan sonra, internet üzerinden piyasaya açılmaya hazırlanıyor. Baba oÄŸlun hedefi ise, düÅŸük fiyata yüksek kaliteli 3 boyutlu yazıcıları Türkiye piyasasına sürmek.

“Hem ucuz, hem de kaliteli yazıcıları piyasaya sürmek istiyoruz”
Tasarladıkları 3 boyutlu yazıcı hakkında bilgiler veren baba Cenk Tigin, bu iÅŸe aslında hobi olarak baÅŸladıklarını ve ÅŸu anda seri üretime geçtiklerini söyledi. Amaçlarının, ucuz fiyata kaliteli 3 boyutlu yazıcıları piyasaya sürmek olduÄŸuna deÄŸinen Tigin, “Ä°lk önce oÄŸlumun aklına geldi. Bir tane 3 boyutlu yazıcı alıp garajda kendimiz yaptık. Daha sonra tasarımda bazı iyileÅŸtirmeler yaparak, kendi printerimizi (yazıcı) yapıp üretimine baÅŸladık. Ä°lk printeri aldıktan yaklaşık bir sene sonra üretime baÅŸladık. Åžuanda da seri olarak üretime baÅŸlamak üzereyiz. Piyasada özellikle Çin’den gelen çok sayıda printer var ve bunların kaliteleri oldukça düÅŸük. Bizim amacımız hem ucuz, hem de kaliteli printerları Türkiye’de yaygınlaÅŸtırmak” dedi.

“3 boyutlu yazıcı yeni deÄŸil, yaklaşık 20 senelik bir teknoloji”
Cenk Tigin, Türkiye’de adı pek duyulmayan 3 boyutlu yazıcının, Avrupa ve Amerika’da yaklaşık 20 yıldan beri kullanılan bir teknoloji olduÄŸunu hatırlattı. Yazıcının kullanım alanlarından da bahseden Tigin, “Åžuanda iki tane modelimiz var. Bir tanesi kit halinde ‘maker’ dediÄŸimiz kendi printerını yapmak isteyenler için hazırladığımız bir cihaz, fiyatı 650 dolar. Bir de profesyonel olarak hazırladığımız var. Daha profesyonel olan makinelerde kullanılan kompenentleri kullandık, onun fiyatı da bin 950 dolar. 3 boyutlu yazıcı aslına bakarsanız yaklaşık 20 senelik bir teknoloji. Avrupa ve Amerika’da birçok alanda kullanılıyor. Özellikle sanayide prototip parça yapımında, kalıp yapımı öncesinde gerçek parçayı görmede, mimarlıkta maket yapımında, endüstriyel tasarım öÄŸrencilerinin projelerinin yapımında, diÅŸçilikte ve saÄŸlıkta protez yapımı gibi birçok alanda 3 boyutlu yazıcıyı görmemiz mümkün” ifadelerini kullandı.
Baba Cenk Tigin ayrıca, herkesin kendilerine özenerek baktığını, da sözlerine ekledi.

“Kendi yazıcımızı tasarlayabilir miyiz? diye düÅŸündük”
Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu olan UlaÅŸ Tigin ise, ilk aldıkları yazıcıdan esinlenerek, böyle bir iÅŸe adım attıklarına dikkat çekti. UlaÅŸ Tigin, “Biz bunu hobi olarak evimizin garajında eve bir 3 boyutlu yazıcı alarak baÅŸladık. Daha sonra bu yazıcıyla bir ÅŸeyler üretmeye çalışırken, bu yazıcının eksikleri ve yanlış taraflarını tespit ettik ve bunları bir ÅŸekilde kendimiz onarmaya çalıştık. Daha sonra farklı bir yazıcı daha alarak ikisinin arasındaki farklı gözlemlemeye baÅŸladık. Onun da biraz eksik yönlerini tespit edip, yanlışlarını gördükten sonra kendi yazıcımızı tasarlayabilir miyiz? diye düÅŸünüp, o ÅŸekilde 3 boyutlu yazıcı tasarlamaya baÅŸladık. Bir dizi prototip gerçekleÅŸtirdik. Bunlardan bir tanesini final edip, ürünü çıkartıp daha sonra ürünün destekleyici versiyonları üzerinde çalışıyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Mekanik tasarım tamamen bize ait, elektronik aksamı yut dışından alıyoruz”
Seri üretime hazırlandıkları 3 boyutlu yazıcının elektronik aksamı hariç mekanik tasarımının tamamen kendileri ait olduÄŸunu hatırlatan UlaÅŸ Tigin konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
“Yazılım olarak açık kaynak bir yazılım kullanıyoruz. Elektronik kompenentları yurt dışından alıyoruz. Mekanik tasarım tamamen bize ait ve üzerinde kullanılan metal ÅŸaseler EskiÅŸehir’de üretiliyor. Üzerinde bazı 3 boyutlu yazıcıdan çıkan mekanik parçalar var, bunları da biz tasarlayıp üretiyoruz. Bizim ilk hedefimiz Türkiye piyasası. Bunun için ÅŸuanda 2 tane modelle girmeyi düÅŸünüyoruz.”

3 boyutlu yazıcı nedir?
Bu teknoloji, sanal ortamda tasarlanmış herhangi ÅŸekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması iÅŸlemidir. Bu iÅŸlemi gerçekleÅŸtiren cihazlara ise üç boyutlu yazıcı adı verilir. Baskılar birçok türde hammaddenin kullanılması ile yapılabilir. Normal kullanıcı bazında en yaygın kullanımı olan hammadde PLA ve ABS adı verilen sert plastiklerdir. DeÄŸiÅŸik türlerde ve tekniklerde baskı yapabilen üç boyutlu yazıcılar vardır. En yaygın kullanıma sahip olan üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu bir nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesine ve her bir katmanının eritilen hammadde dökülerek üst üste gelecek ÅŸekilde basılmasına dayanır. Üç boyutlu baskı teknolojisi 1980 yıllarda baÅŸlamıştır. Buna raÄŸmen 2010 yılından sonra adı daha fazla duyulmaya baÅŸlanmış ve günümüzde çok daha yaygın bir ÅŸekilde kullanılır hale gelmiÅŸtir.

Kullanım alanları nerelerdir?
3 boyutlu yazıcı teknolojisi mücevher, aksesuar, ayakkabı tasarımında, endüstriyel ve mimari tasarımlarda, inÅŸaat mühendisliÄŸinde, yapı iÅŸlerinde, otomotiv sanayisinde, hava-uzay, diÅŸçilik ve tıp sektöründe, eÄŸitimde, coÄŸrafi bilgi sistemlerinde ve farklı alanlardaki bilimsel çalışmalarda birçok ülkede yaygın olarak kullanılıyor. Bir süredir sanayi sektöründe kullanılan bu yazıcıların küçük ve geliÅŸtirilmiÅŸ masa üstü modelleri, artık evlere de girebilir duruma geldi. 3 boyutlu yazıcılar evlerde kullanılmaya baÅŸlandığında insanlar, ihtiyaç duydukları ürünleri kendileri tasarlayıp üretebilecekler.

Kadir Arslan - Selim KuÅŸcu 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DÄ°ÄžER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VÄ°TRÄ°NÄ°
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LÄ°G PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir