Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11571 kez okundu. | Kategori : Güncel
Haberin Tarihi :   29 Temmuz 2016 - 09:33

Halep halkı tükenmenin eşiğinde

Büyüt
Küçült
Halep halkı tükenmenin
Son 3 hafta içinde şiddetlenen çatışmalarla yıkımın eşiğine gelen Halep’te halkın yaşam mücadelesi güç şartlarda sürüyor.Halep halkı tükenmenin eşiğinde

Uzun süredir büyük bir yıkımın içinde yaşam mücadelesi veren Halep halkı, son üç hafta içinde çatışmaların şiddetlenmesiyle artık yıkımın eşiğine geldi. Bir yandan kentin doğusunda devam eden aralıksız hava saldırıları, diğer yandan batı tarafındaki bombalı saldırılar pek çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oluyor. Suriye Hükümeti’nin kontrolünde olmayan tek bağlantı yolu kesilirken, Doğu Halep’in karadan abluka altına alınması yaklaşık 250 bin kişinin dış dünyayla bağlantısının tamamen kesilmesine ve bölgede büyük bir yaşam mücadelesi vermesine neden oldu. savaş yaralıları ve durumu ciddi olan hastalar kentten çıkamazken, temel yiyecek maddeleri ve tıbbi malzemelerin kente girişi de imkansız hale geldi.

HASTANELER BOMBALANIYOR, İLAÇ YOK

Bölgedeki hastaneler de hem askeri saldırılar hem de ilaç ve malzeme kıtlığı ile mücadele ediyor. Bu hafta içinde Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) ilaç ve malzeme desteği verdiği dört hastane bombalı saldırılarda hasar aldı. Genel cerrahi ve damar cerrahisi alanında hizmet veren bu hastanelerden biri geçen ay da bombalı saldırıya maruz kalmış ve kapatılmak zorunda kalmıştı. Sınır Tanımayan doktorlar, tesisin acilen onarılması için destek vermiş ve hastane iki hafta önce yeniden açılmıştı. 23 Temmuz’da binanın yanına bir hava saldırısı daha gerçekleştirilmiş ve hastane bir kez daha hasar almıştı. Hastaların başka bir hastaneye sevki sırasında hastane personeline yönelik ikinci bir saldırı daha gerçekleşmişti.

"SALDIRILARA SON VERİLMEZSE..."

Sınır Tanımayan Doktorlar Türkiye Temsilcisi Aitor Zabalgogeazkoa, “Hastane yöneticileri bize geçen ay tedavi ettikleri yaralı sayısında gözle görülür bir artış olduğunu söylüyor. Hatta bu hastanelerden biri günde 50 yaralı alıyordu ve geçen haftaki saldırılarda hasar görüp kapanan hastanelerden biri de buydu. Bu insanlar şimdi nereye gidecek? Hastaneyi yeniden kuralım desek gerekli malzeme ve ekipmanı nasıl içeri sokacağız? Hastanelere yönelik bu saldırılara son verilmezse çok yakında Doğu Halep’te sağlık hizmeti verecek hiçbir sağlık tesisi kalmayacak. Ayrıca önümüzdeki haftalarda daha da artacak olan mazot sıkıntısı nedeniyle yalnızca hastaneler değil ambulanslar da çalışamaz hale gelecek.” ifadelerini kullandı.

DOKTOR VE CERRAH DA KALMADI

Kentte çok az sayıda doktor ve cerrah kaldığı ve bu doktor ile cerrahların, Doğu Halep’te yaşayan ihtiyaç sahibi yüzbinlerce insana hizmet vermek için mücadele verdiği ifade ediliyor. Öte yandan, hasta ve yaralıların, sağlık tesislerine gitmeye çekindiği kaydediliyor. Sağlık çalışanları ise mevcut ilaç ve malzemenin ne kadar süre idare edeceğini ve hizmet vermeye devam edip edemeyeceklerini bilememenin endişesini yaşıyor.

Nisan 2016’da gönderilen en son yardım sevkiyatında 10 kamyonluk, yani üç ay yetecek kadar malzeme ulaştırılmıştı. Bir sonraki sevkiyatın tarihi yaklaşırken Sınır Tanımayan Doktorlar, Halep içine herhangi bir yardım malzemesi ulaştırmanın mümkün olmayacağı endişesini taşıyor. Hayati sağlık hizmetleri hem askeri saldırılar hem de stokların yavaş yavaş tüketilmesi nedeniyle tamamen sıfırlanma riskiyle karşı karşıya.

"HASTANELERİ VE SİVİL BİNALARI BOMBALAMAYI DURDURUN"

Zabalgogeazkoa, “Bir kez daha savaşan taraflara savaş kurallarına uymaları çağrısında bulunuyoruz ve bu savaşta sözü geçenlere bu katliamı durdurmaları için sesleniyoruz. Mesajımız çok net. Hastaneleri ve sivil binaları bombalamayı durdurun, ağır yaralıların ve hastaların tahliyesine izin verin ve yiyecek, ilaç ve yaşamsal malzemelerin girişini engellemeyin” dedi.

2009 yılından beri Suriye’de faaliyet gösteren Sınır Tanımayan Doktorlar, iç savaşın başlangıcından bu yana Halep, İdlip, Hasake ve Ayn-Al Arab bölgelerinde sağlık faaliyetleri yürütüyor ve tüm Suriye genelinde 150’den fazla sağlık tesisine destek veriyor. Sınır Tanımayan Doktorlar, Halep bölgesinde ise 2014 yılından bu yana altı sağlık merkezi, üç ilkyardım merkezi ve ikisi kapanmış olan 10 hastaneye ilaç, tıbbi malzeme ve ekipman desteği veriyor.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir