Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4964 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   17 Ocak 2022 - 09:07

%13 oranında 9 milyon engelli vatandaşlarımız var

Büyüt
Küçült
%13 oranında 9 milyon engelli vatandaşlarımız
%13 oranında 9 milyon engelli vatandaşlarımız var, bütçeden aldıkları pay %1.6

 

Engelsiz Bileşenler Federasyonu 3.olağan kongresi yapıldı. Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve siyasilerin katıldığı kongrede, saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşından sonra ilk konuşmayı Federasyon başkanı Abdulmecit Yılmaz yaptı.

Yılmaz selamlama konuşmasından sonra şöyle konuştu;

“Hizmetli kadrosunda çalışan engelli yurttaşlarımıza tahsil düzeyine uygun kadrolarına geçme hakkı versin”

“2015 yılında 5 dernekle yola çıkan federasyonumuz an itibariyle 17 dernekten oluşmakta olup tüm dernek başkanlarımız şu anda salonda hazır bulunmaktadır.

Amacımız engelli hakları konusunda güç birliği yapıp mücadelemizi vermektir. Bu sahada bir çok haklar edindik/elde ettik.

5378 saylı yasa olsun, BM sözleşmesi gereği yapılan çalışmalarla epeyi mesafe kat ettik.

Ne yazık ki erişilebilirlik yasası için hala istediğimiz başarıyı elde edemedik.

Kimi binalar ve toplu taşıma araçları hala istediğimiz düzeyde dizayn edilemedi.

Bir sefere mahsus engelliler için sahip olduğu mezuniyet durumuna göre kadro değişikliğinin yapılmasını istiyoruz.Siyasi parti temsilcilerimizin bu konuyu yetkili organlarında dile getirmelerini bekliyoruz.

Örneğin bir engelli bir okula hizmetli olarak atandığı zaman verimli çalışamıyor, okul müdürü ondan gerekli temizlik hizmetlerini talep edemiyor, çalışmadan maaş alsa da engelli yurttaşımız kendini işe yaramaz olarak hissediyor. Halbuki çalışabileceği bir kadroya verilirse hem çalışacak hem de hizmetli kadrosu açılacağı için bu göreve ehil birisi atanacağı için okul hizmet görecek”. Dedi.

Konfederasyon Başkanı Fermani Kutel ise özetle şöyle konuştu:

“ülkemizde %13 oarnında 9 Milyon engelli var, bütçeden aldıkları pay %1.6 bu oranın %10-15’lere çıkması lazım”

“Malum Konfederasyon federasyonun bir çatı görevi görüyor.

Ülke nüfusumuzun %13’ü engelli durumundadır. Bu oranı 83 milyon ile çarparsak yaklaşık olarak 9 Milyon engeli vatandaşlarımız bulunmaktadır. Bu sayıyı bire bir yakınları itibariyle 4’le çarparsanız 36 milyona denk geliyor. Bu kadar büyük bir vatandaş kitlesi örgütlü bir tarzda çalışırsa haklarını kolaylıkla elde edebilir.

Maalesef haklarınızı istemezseniz kimse sizin hakkını vermiyor. Ta 80’li yıllardan beri örgütlü bir mücadele ile haklarımızı arıyoruz. Örgütlenmek güç ve meşakkatli bir iş, ama bireysel olarak da hak arayışı yapılamaz.

Engellilerimizin %5’i görevlendirilmiş durumda eğitim görenler de o aşağı yukarı  o düzeydedir. Engelliler için bütçeden ayrılan pay %1.6 civardadır. Bu oranın %10-15’lere çıkarılmasını istiyoruz.” Dedi.

Siyasi parti temsilcilerinin de federasyona katkılarını dile getirerek partilerinin engellilere bakış açılarını ve vaadlarını içerdikleri konuşmalar yaptılar.

Bu ara Türkiye Aile Meclisi Bölge başkanı Eyüphan Kaya’nın mesajı okundu.

“Bu ülke 83 Milyon vatandaşlarındır, onlar adına Sivil Toplum Kuruluşlarının sahiplenmesi lazım”

Mesajı şöyle;

“Muhterem hazirun ben sivil toplumcu bir vatandaş olarak bu seçkin kongreye farklı açıdan bir katkı yapmayı düşünüyorum.

Demokratik Toplumlarda Sivil Toplum Kuruluşları yönetim erki açısından olmazsa olmaz oluşumlardır.

Arkanızda güçlü bir sivil toplum olmazsa,

Siyaset sizi talan eder,

Bürokrasi size üsten bakar,

Militarist güçler de size fırça atar çık çıkabilirsen bu çetrefilli hayatın içinden.

Sivil Toplum Örgütleri ise bu şekilde dengesiz hareket eden kimselere “Bir dakika arkadaş, neler oluyor?” deyip olup biten hadiselere bir ayar verebiliyor.

Bu ülke 83 MİLYON vatandaşlarındır, devlet adına çalışan tüm paydaşlar bu halkın hizmetkarlarıdır. Onların görevi vatandaşlarımıza daha iyi hayat şartlarını oluşturmaktır.

Bu ülke 160 MİLYON insanı besleyebilecek kapasiteye sahiptir. Birileri vazifesinin hakkını veremeyince de bu tür sıkıntıları yaşamak durumunda kalıyoruz.

O zaman plan proje hazırlayarak haklarımızı istemeye devam edeceğiz.

Federasyonumuzdan da bir talebim var,

Mümkünse bir proje hazırlayıp 17 ilçede bizim gibi sözde engelsiz vatandaşlardan beklentileriniz nedir? Sorusuna cevap olarak konferans tarzında anlatın bence.

Çünkü Ankara’nın eksikleri kadar toplumun ve yerel yönetimlerin de engelli vatandaşlarımıza karşı bir zihniyet değişimine gitmeleri lazımdır diye düşünüyorum.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim” şeklindeydi..

Abdulmecit Yılmaz güven tazeledi…

Daha sonra yapılan rutin sunumlardan sonra oylamaya geçildi ve Eski Başkan Abdulmecit Yılmaz güven tazeleyerek tekrar federasyon başkanlığına seçildi.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir