İklim değişikliği, bütün dünyayı benzeri görülmemiş bir hızla olumsuz etkilemektedir. Dünya üzerindeki tüm canlılar ve insanlar bu durumdan zarar görmektedir. Erken çocukluk eğitiminde iklim değişikliği farkındalığı oluşturmak ve bu sorunla toplumu bilinçlendirmek büyük önem taşımaktadır.
İklim değişikliği geçmişten bugüne dünyada yaşayan tüm canlıları olumsuz etkilemekte ve doğanın dengesini bozmaktadır. Doğanın dengesinin bozulması, biyoçeşitlilik, ekosistem, insan refahı ve sağlığı alanlarında ciddi kayıplara yol açmaktadır. Giresun Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Meltem Duran’ın “Erken Çocukluk Eğitiminde İklim Değişikliği” adlı çalışmasına göre, iklim değişikliğinin insanlık için büyük tehdit oluşturduğu ve erken çocukluk döneminde oluşturulan farkındalığın önemli olduğu vurgulanmaktadır.
Erken yaşta farkındalık oluşturmak oldukça önemli
Araştırmada beyin gelişiminin büyük bir kısmının tamamlandığı ve öğrenmelerin çoğunluğunun gerçekleştiği erken çocukluk döneminde gerçekleştiği belirtilmektedir. İklim değişikliği ile ilgili yapılacak çalışmaların da erken çocukluk döneminde, çocukların bilinçli tüketici olmalarına yönelik önemli bir destek sağladığı vurgulanmaktadır. Çalışmada Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı’nda iklim değişikliği konusuna yönelik mevcut kazanım ve göstergelerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiği belirtilmekte ve günümüz dünyasında, yaşanabilir bir çevre için bilinçli bireylerin yetiştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadir. Bu çerçevede, çocukluk döneminde iklim değişikliğine daha fazla dikkat edilmesi gerektiği gündeme getirilmektedir. Araştırmada erken çocukluk eğitimi sırasında kullanılan ortam ve materyallerin, iklim değişikliği hedeflerine uyumlu hale getirilmesi için planlamaların yapılması gerektiği ifade edilmektedir. Ayrıca, erken çocukluk dönemindeki iklim değişikliği konusuna yönelik çalışmaların artırılması ve ebeveynlerin ile ailelerin bu konuda daha fazla yer vermeleri önerilmektedir. Bu çalışma ile çocukların iklim değişikliği konusunda bilinçlenmeleri sağlanarak, gelecekte daha duyarlı bireyler olmaları hedeflenmektedir. (Bilimin Kamusal İletişimi (bil-ki) TÜBİTAK 1001, proje no:123K063)
Muhabir: Tülin ERSOY