Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5899 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   17 Mart 2012 - 19:01

18 Mart Çanakkale Zaferinin 97. Yıl Dönümü Mesajları

Büyüt
Küçült
18 Mart Çanakkale Zaferinin 97. Yıl Dönümü
Mesajlar geliş sırasına göre düzenlenmiştir.

    

Ak Parti Giresun İl Başkanı  Av. Sabri ÖZTÜRK

   ÇANAKKALE ZAFERİ

           Tarihe kahramanlık destanı olarak yazılan Çanakkale savaşının 97.yıl dönümünde şehitlerimizin aziz hatıraları, bugün de bir millet olmanın en büyük ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

               Çanakkale Zaferi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir; çünkü çağdaş, demokratik, laik, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolda önemli bir aşamadır. Bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin temelleri Çanakkale Zaferiyle atılmıştır. Bu Zafer, tarihin eşine az rastlanır en büyük kahramanlık destanlarından biri olduğu kadar, Kurtuluş Savaşı'na ve nihayetinde Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda da çok önemli bir kilometre taşıdır.

           Vatan topraklarımızın dört bir yanından gelerek Çanakkale'de işgal kuvvetlerine geçit vermeyen kahramanlar, bugün bizim millet olarak sahip olduğumuz birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temeller üzerine oturduğunu bütün dünyaya en gür sesle ilan etmiştir.

          Çanakkale cephelerinde elde edilen zafer, neredeyse hiçbir teçhizatı kalmamış bir ordunun, dünyanın dört bir yanından takviye sağlayan bir orduya karşı kazandığı kesin bir zaferdir. Çanakkale Savaşı'nda canını ortaya koyan o şanlı neferlerimiz, Cumhuriyetimizin temelinde yatan vatan sevgisini temsil etmektedir.

           Türk Milleti, tarihin zorlu sınavlarından geçerek bugünlere ulaşmıştır. Millet olarak yokluklar içindeyken bile 'Çanakkale geçilmez' dedirten sağlam bir inancın, sarsılmaz bir ruhun mirasçılarıyız. Aydınlık geleceğimizin teminatı dün olduğu gibi bugün de bu ruhtur, bu inançtır.

             Bizler; Milletçe, şehitlerimizin bize bıraktığı mukaddes mirası her geçen gün aynı şuur ve inançla daha da yükseklere taşımakta kararlıyız. Bundan 97 yıl evvel Çanakkale'de yazılan kahramanlık destanı, eşsiz bir zaferin yanında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir komutan ve lider ortaya çıkarmıştır.

           Cumhuriyetimizi temel ilke ve nitelikleriyle geleceğe, dünya milletleri arasında hak ettiği konuma taşımak için mücadele verirken şehitlerimizin mukaddes emanetinden güç almalı, bizi millet yapan değerleri canlı tutmalı, yüceltmeliyiz. Şehitler diyarı Çanakkale, dünya durdukça aziz milletin bağımsızlık sembolü olarak var olacaktır. Bu Çanakkale ruhunu her zaman yaşatacağız.

            Biz AK Parti olarak, atalarımızın bize bıraktığı bağımsızlık ruhunu ekonomik, siyasi ve kültürel bağımsızlığımızı daha da güçlendirme gayreti içindeyiz. Ve Türk Milletine yaraşır bir yaşam standardını yakalamak için azimle çalışmaktayız, çalışmaya devam edeceğiz.

            AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle; “Biz, Çanakkale ruhunu kendimize rehber edinmiş bir milletiz. Çanakkale Zaferimiz bizim millet mefkûremizi artık sarsılmayacak şekilde çelik bir muhafazaya da kavuşturmuştur. Çanakkale’yi ruhu ve bedeniyle yaşamış olan Gazi Mustafa Kemal’in; ‘Uzak memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler. Ve de huzur içinde uyuyacaklardır. Bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” Dolayısıyla Mustafa Kemal’in bu sözleri esasen bizim binlerce yıllık sevgi ve hoşgörü medeniyetimizin ruhunu yansıtan son derece anlamlı ifadelerdir. O dönemde bizim Yemen’den, Hicaz’dan, Irak’tan, Filistin’den toplanan askerlerimiz Mısır’daki toplama kamplarında insanlık dışı şartlar altında kötü muameleye maruz kalırken, Çanakkale’de esir düşen düşman askerlerine misafir muamelesi yapılmış, ölülerine dahi hürmet gösterilmiştir.

             Bu asil millet ve bu asil milletin asil ordusu kendisini öldürmek için uzak diyarlardan buralara gelmiş askerlere şefkatini, cömertliğini, misafirperverliğini ve dostluğunu her fırsatta gösterecek kadar büyük bir millettir, büyük bir ordudur. 1915′de, onun öncesinde ve sonrasında bu milleti yok etmek, tarih sahnesinden silmek için her türlü saldırı sahneye konulurken bu millet yokluğa, yoksulluğa ve ölüme mahkûm edilmek istenirken, tüm bu vahşeti görmeyerek başka yerlere takılmak, başka meseleleri gündeme sürmek haksızlık ve vicdansızlık olur.

             Ayağında çarığı yokken, kursağından bir kaşık sıcak çorba geçmezken, göklerden ölüm yağarken bu Mehmetçik düşmanına kahve ikram edecek kadar, peksimedini esir düşen düşman askeriyle paylaşacak kadar azizdir, kahramandır” der.

             Her 18 Mart’ın, özellikle geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerimiz için tarihi iyi anlamaya, geleceğe doğru bir şekilde aktarmaya ve bu vatanın paha biçilemeyecek kadar kıymetli olduğu idrakine varmaya vesile olması en önemli temennimizdir.

              Kurtuluşumuz, bağımsızlığımız, devletimiz, egemenliğimiz, özgürlüğümüz,  demokrasimiz, güvenliğimiz ve geleceğimiz için canlarını ortaya koyan şehitlerimiz ve gazilerimiz hep yüreklerimizde yaşıyor. Ve ebediyete kadar da yaşayacaklardır. Bu önemli ve özel günde, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gibi büyük zaferlerin altına imza atan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

 

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu 18 Mart Çanakkale zaferinin yıl dönümü ve şehitleri anma günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.




Aksu mesajında şu ifadelere yer verdi; 

"Vatan, millet ve bayrak uğruna gözünü kırpmadan ölüme yürüyen temiz Anadolu evlatlarının Çanakkale'de göğüslerini siper edişine tarih tanıklık etti. Çanakkale ile başlayan büyük silkinişi ve millet uğruna fedakarlığı, bugün dahi onur ve şerefiyle sürdüren ve Türk Milleti varoldukça sürdürecek olan aziz şehitlerimizin huzurunda Türkiye Cumhuriyetinin hamurunda mayası olan Kurtuluş savaşında 42. ve 47. Alaylarla cepheye 4.500 kişi göndermiş ve bunun 4.100 ünü toprağa vermiş bir şehrin evladı olmaktan onur ve gurur duymaktayız.  Bu duygular içerisinde bizlere büyük zaferler yaşatmış başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bu mücadeleye iştirak eden tüm vatansever Anadolu evlatlarının karşısında saygıyla eğiliyor, rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun."

 18 Mart Çanakkale Zaferinin 97. Yıl Dönümü

 Çanakkale Zaferi'nin Kurtuluş Mücadelesi'nin önemli bir safhası olduğuna dikkat çeken Ak Parti Merkez İlçe Başkan Çetin ÇAKIROĞLU, Çanakkale Zaferi'nin emperyalizme karşı bir direniş olduğunu belirtti.

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'nin 97'inci yıldönümü  nedeniyle Ak Parti Merkez İlçe Başkan Çetin ÇAKIROĞLU bir mesaj yayımladı. Çakıroğlu "Milletlerin tarihinde bazı önemli günler vardır ki milat kabul edilir. 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi tarihimizde milat kabul edilen dönüm noktalarından biridir. Bu milat; bir ülkenin emperyalist güçlere bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü haline gelmiştir. Kurtuluş Savaşı Mücadelesi içinde 1915 tarihi, bir ülkenin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına karşı verdiği onurlu direnişin bir öyküsü olmuştur. Türk vatanını işgale niyetlenen işgalci ve sömürgeci devletler Çanakkale'de tam bir bozguna uğramışlardır. Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'nin çarpıştığı 10 cepheden biriydi. Çanakkale Deniz Savaşı ile Türkiye'nin geçilemeyeceği, işgal edilemeyeceği dünyaya gösterilmiş oldu. "Ulu Önder'i tüm imkansızlıklara rağmen taarruzu değil, ölmeyi emredebilecek kadar cüretkar kılan, bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletine önüne çıkan tüm engelleri aşma gücü veren asil kanıdır. Bugün, bize bağımsız bir millet olarak yaşamanın onurunu veren aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize minnet ve şükran borçluyuz."dedi

                                                                                                                           Diyanet-Sen Giresun Şube  Başkanı Fethi KARAHÜSEYİN

 ÇANAKKALE DESTANI-ŞEHİTLERİ ANMA (18 mart 1915)             

         Aziz Milletimize nasip olmuş Çanakkale Destanı gibi bir onur abidesi, inanç ve azmin timsali, mazlum milletlere ve tarihe  ve istikbale model olacak istisnai bir destan hiçbir millete nasip olmamıştır. Bu  emsalsiz destanı Yüce Allah bu aziz Müslüman türk milletine bahşetmiştir.              

              Çanakkale Savaşları; Birinci Dünya Savaşında Osmanlı  Devletinin, Çanakkale Boğazını ele geçirmeye ve dolayısıyla İstanbul’u işgal etmeye yönelik müstekbir- sömürgeci emperyalist güçlere karşı verdiği mücadelenin, İngiliz-Fransız ortak harekatına karşı yürüttüğü savunma savaşlarına verilen ortak addır.

Çanakkale Savaşlarında; 252 bin şehit,150 bin yaralı ve kayıp verilmiş, bir metre kare toprağa 6 bin mermi düşmüş ve bir metre kare toprak 20  Mehmetçiğin kanıyla sulanmıştır.

 

Peygamberlik makamından sonra en yüce makamlardan biri de şehitliktir. Peygamberlik Allahü Tealanın  bir lütfu ihsanıdır. Kişi çalışmakla bu makama erişemez. Ancak Şehitlik Peygamberlik makamından sonra   dinimizde ulaşılacak en yüce makamlardandır.

Kur’an diliyle “Onlar ölü değildirler. Bilakis onlar diridirler… “ onları destan şairinin ifadesiyle “ Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber, Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber” derken onlar –şehitler-için  Hz. Peygamber’in iltifatı olacaktır ve yüce makamlara erişeceklerdir.

 

Çanakkale Kara ve Deniz Muharebeleri;

-Çanakkale’de Yahya Çavuşların 15 kişiyle üç gün üç gece düşmana karşı kahramanca mücadelesini,

-Seyit Ali Onbaşıların 276 kg. lık bombayı topun namlusuna tek başına  koymasını,    

-Vatanın bir karış toprağı için 250 binlerin göz kırpmadan şehit olmalarını,

-Mustafa Kemal’in.

Emin Olmasılısınız ki Çanakkale Savaşlarını kazandıran şey bu yüksek ruh’tur. İfadelerinde yer bulduğu gibi

 

Yeni nesillere bu yüksek ruh gücünü, Çanakkale’de; en olumsuz ve zor şartlar altında kahraman ecdadımızın zorba ve dayatmaya, silaha ve teknik güce  karşı vermiş olduğu ve kazandığı inanç, azim, cesaret, haysiyet ve şeref dolu destanını iyi anlatmalıyız.    

              Çanakkale  Kara ve Deniz Muharebeleri ve Şehitler  Haftası sadece anmakla

değil bu savaşların yapıldığı coğrafyayı her neslin özellikle genç neslin görmesi için özel ziyaret turları  yapılmalı, özellikle- geleceğimizin teminatı gençlerimizin  Milli Eğitim Bakanlığının organizasyonunda yerel yönetimlerin de desteğiyle  yurt düzeyinde kampanyalar yapılarak  

-İnancın,azmin, din ve vatan sevgisinin her şeye galip gelebildiğinin,

-Hakkın, hak olmayana daima üstün geldiğinin,

-Zorla ve tahakkümle hiçbir şeye karşı galip gelinemeyeceğinin,

-Aman dileyen ve esir düşen, kendisine kurşun sıkan  düşmana, ecdadımızın gösterdiği ve insanlığın çağımızda çok ihtiyaç duyduğu örnek yardımseverliğinin,

-Vatan ve hürriyeti için bu milletin gerektiğinde her şeyini kaybedebileceğini ama asla  bu mukaddes vatan topraklarına  düşmanın ayak basamayacaklarını tüm dünyaya ve tarihe haykırışını, Çanakkale’nin geçilemeyeceği dolayısıyla aziz milletimizin azim ve inancının kırılamayacağı galip geleceği,

-Vatan ve millet,hürriyet ve bayrak , din ve namus  için,  bölgesel ve etnik kökeni ne olursa olsun omuz omuza  ortak müdafaa ve mücadele verilen ve yine bir birlerine sarılarak şehit olan   aziz ecdadımızın bizlere BİRLİK MESAJI verdiğinin,

              -Hücüm ve kalk borusunun çalınmadığı (fırsatları bulunmadığı), çocuk yaştaki talebelerin kalemi ve kitaplarını sıralarının üzerine bırakıp gönüllü olarak  cepheye koşup seve seve  canlarını verdiklerini,

 

Dur yolcu ! Bilmeden gelip bastığın, bu toprak

  Bir devrin battığı yerdir,

   Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,

   Bir vatan kalbinin attığı yerdir”

         

Mesajını,

Yavrularımıza, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize anlatmalı onlara Çanakkale ruhunu aşılamalıyız..

Aksi halde   Aziz  şehitlerimize ve tarihe karşı hesap veremeyiz.

 

Aziz şehitlerimizin  manevi huzurlarında minnet ve saygıyla eğiliyor, ruhunuz şad olsun diyoruz.

 

AYRICA ;

              Diyanet-Sen Giresun Şubesi  olarak  başta 252 bin şehit verdiğimiz Çanakkale Şehitleri ile bu aziz vatan için şehit olmuş bütün şühedanın ve geçmişlerimizin ruhlarına ithafen il düzeyinde üyelerimiz tarafından yapılan onlarca hatimler, binlerce okunan Yasinler ve Fatihalar   ruhlarına bağışlanacak tır.

Saygılarımla..                                         

                                 

Belediye Başkanı Av. Kadir AYDIN, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Çanakkale Zaferinin Milletimizin İradesinin, İnancının, Azminin, Bağımsızlık Mücadelesinin, kahramanlık ve fedakârlığının göstergesi olmakla birlikte en büyük onur mücadelelerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Başkan mesajında;

“Bugün dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir onur mücadelesinin, Çanakkale Zaferi'nin 96.yıldönümünü idrak etmekteyiz. Çanakkale Savaşları, vatan topraklarını ve bağımsızlığımızı korumak için  Türk’üyle, Kürt’üyle, Çerkez’iyle  Laz’ıyla, Gürcü’süyle varını yoğunu ortaya koyan bir milletin, tarih sayfalarından silinemeyecek bir destanıdır. Çanakkale Zaferi'yle, Türk toplumunda millet olma bilincinin tohumları tekrar yeşermiş tüm dünyaya İnanç, Azim, Bağımsızlık Mücadelesi, Kahramanlık, Fedakârlık ve Onur dersi verilerek Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması adına çok önemli bir adım atılmıştır.

                Üzerinde yaşadığımız bu kutsal topraklarda her zaman ve her şartta al bayrağımızın dalgalanacağına olan kanaatimiz tamdır. Bugün ülkemiz ve milletimiz üzerinde kötü emelleri olan dış güçlerin geçmişten alacakları çok büyük dersler olduğu kanaatindeyim. Her santimi şehit kanlarıyla sulanmış, aynı bayrak altında yaşamayı; ülkemizin bölünmez bir bütünlük içerisinde sonsuza kadar  bağımsız kalacağını kabullenmiş  yeni bir neslin varlığı, bu topraklar için canını veren aziz şehitlerimizin ruhunu şad edecektir.

Çanakkale Zaferinin 97. yıldönümü ve 18 Mart Şehitlerini Anma Günü vesilesiyle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum." dedi.

GİRESUN HAS PARTİ  İl Tanıtma Başkanı Kaya ERDEMİR; İstiklal Marşının Kabulü -Çanakkale Savaşı Basın Acıklaması

      M. Akif ERSOY İstiklal Marşını yazdığında; Allah bir daha bu memleketin, bu milletin istiklâlini tehlikeye düşürmesin, bir daha onu istiklâl Marşı yazmaya mecbur etmesin, sözüyle ziyaretçileri susturmuş, onun ne demek istediği herkes tarafından anlaşılmıştı. Mehmet Akif Ersoy, mezarına konulurken milleti için yazmış olduğu İstiklâl Marşı'yla konulmuştur. Tarihte kendi eseriyle gömülen ilk bahtiyar lardan biri de şüphesiz Mehmet Akif Ersoy olmuştur. Cenâb-ı Hak rahmet etsin, ruhu şad olsun.                                                                                            Her bir karışı ecdadımızın kanlarıyla alınmış ve bizlere miras bırakılmış olan bu aziz vatan topraklarında yaşayan Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Arabı, tekrar diyebilmeli ki bizler kardeşiz, aynı bedende tırnakla etiz. Dava nedir soranlara davamız bize bırakılan emaneti canı gibi korumak, safını belirleyip imanını güçlendirmektir. Dava haksızın karşısında haklının yanında olmaktır tıpkı atalarımızın yaptığı gibi.. Davamız, bu milletin gerçekten masum, hakkı yenilmiş olan milletin hakkını hukukunu arama davasıdır. Davamız küresel güçlerin büyük sermayenin emirlerine girerek, üç gün daha fazla o koltukta oturma davası değildir. Hiçbir şekilde emperyalist, sömürgeci güçlerin kuklası olmayacağız. Tekrar adaletle hükmetmek için, gönüllerin iktidarı olmak için, Halkın ve Hakkın sesi olmak için geliyoruz.                                                                                         Merhum İstiklal Şairimiz Mehmet Akif, aşığı olduğu milletinin en zor günlerinde harekete geçmiş ve bütün gücüyle milletinin ayağa kalkma çabasının yanında olmuştur. O, cepheden cepheye koşan insanımıza; vaazlarıyla, şiirleriyle, yazılarıyla ve sohbetleriyle adeta yoldaş olmuştur. Biz, Mehmet Akif'le iftihar ediyoruz. O, şanlı geçmişimizin ve istikbalimizin sembolüdür. Modern sömürgeci tehdidin dünyayı sardığı ve özgürlükler konusunda güçlü bir sese yeniden ihtiyacımızın olduğu bu dönemde, en başta gençlerimiz olmak üzere herkes Mehmet Akif'i ve Safahat'ı daha çok okumalıdır. Akif, Batı medeniyeti ile bizim medeniyetimiz arasındaki ruh farkını asrın başında en yüksek sesle haykırmış bir münevverdir. Milletimizin duygu, düşünce ve değerlerinin derin kaynağından fışkırmış bir şaheser olarak Safahat hepimiz için hazinedir. Mehmet Akif'i vefat yıldönümünde bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.", Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızı Türk Milletine kazandıran değerli şair Mehmet Akif Ersoy’u ve milli mücadele kahramanlarımızı bir kez daha saygıyla, rahmetle yâd ediyor ve haykırıyoruz: Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.

 


 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir