Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7166 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   27 Mayıs 2011 - 19:15

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

Büyüt
Küçült
31 Mayıs Dünya Sigarasız
GİRESUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 31 MAYIS DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ MESAJI

31 MAYIS DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ

       Artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikaların altını çizmek amacıyla her yıl 31 Mayıs günü, Dünya Sağlık Örgütü’nce “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır.

       Sigara kullanımı, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliği; ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.

       Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır.

     Akıldan çıkartılmaması gereken önemli diğer bir nokta ise; kişi ve ülke bütçesine verilen büyük zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları; başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde anlaşılmaktadır.

     Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” önemli bir aşamadır. Toplumun tüm kesimlerini ve özellikle gelecek nesilleri başkalarının içtiği sigara ve tütün ürünlerinin dumanının zararlı etkilerinden korumak amacıyla hazırlanan 4207 sayılı kanunun, 19 Temmuz 2009 tarihinde uygulanmaya başlamasıyla tam dumansız Türkiye’ye merhaba dedik. Bu kanunun kısa dönem sonuçlarından bahsetmek gerekirse;

-Uygulama gerek sigara içen gerekse içmeyen vatandaşlarımızdan %95 destek görmüştür.

-Kapalı ortamlarda hava kalitesini değerlendirmeye yönelik ölçümlerde, “Dumansız Hava Sahası” uygulaması ile birlikte kapalı ortamlarda havadaki partikül miktarlarında ciddi azalmalar tespit edilmiştir.

-Kapalı alanlarda sigara içilmemesinin halkımızın sağlığı üzerinde olumlu etkileri artık ortaya çıkmaya başlamıştır. Örneğin; solunum yolu enfeksiyonları ve astım krizi nedeniyle yapılan başvurularda %20 civarında azalma tespit edilmiştir.

Satış Rakamları:

-Sigara içen nüfusumuz 2008 yılında 16 milyon kişi iken, yaklaşık 2 milyon kişi sigarayı bırakmış ve sigara içen nüfus 14 milyona düşmüştür.

-19 Temmuz 2009’da yürürlüğe giren kanun sonrasında, Türkiye’de son onbeş yılın en düşük sigara satışı gerçekleşmiştir.

     Giresun İl Sağlık Müdürlüğü olarak birinci amacımız; gençlerimize sigaranın zararları konusunda bilgi vererek sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. Yıl boyunca yaptığımız eğitimlerle halkımızı sigaranın zararları konusunda bilgilendirmekteyiz.

       İkinci amacımız ise; sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Bu amaçla, Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesine entegre KETEM bünyesinde 2011 yılının Ocak ayında açılan Sigara Bırakma Polikliniği, randevuyla haftanın beş günü hizmet vermektedir. Nikotin bağımlısı olan ve sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız,  ALO 171 Sigarayı Bırakma Hattını, ya da 310 20 00 nolu telefondan 1196’yı arayarak randevu alabilirler. KETEM’de vatandaşlarımıza, tedavi amaçlı gerekli ortam sağlanmıştır.

     31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın gününü kutluyor, sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın ''Dumansız Bir Hava Sahasında'' yaşamasını temenni ediyoruz. 

GİRESUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ        
 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir