4. Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri Beykoz’da yoğun katılımla gerçekleşti
“DOLU DOLU TİREBOLU”
*** İstanbul’da bulunan Tirebolu ve Giresunlular, kültür, sanat ve eğlencenin birleştiği görkemli bir Tirebolu etkinliğini yaşadı.
*** Etkinlikte İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yer aldı.
Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF ) tarafından geleneksel olarak düzenlenen 4.Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri Beykoz Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde 28 Nisan Pazar günü yüksek katılımla yapıldı.
4. Tirebolu Kültür Sanat Günleri’ne bu yıl AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Tirebolu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Sarmaşık, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi hemşerimiz Prof. Dr. Bayram Öztürk, Ataşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Kalender Özdemir, Beykozlu Giresunlular Derneği Başkanı Hasan Karakaya, Üsküdar Giresunlular Derneği Başkanı Muharrem Günaydın, Ümraniye Giresun Derneği Başkanı Numan Kasap, Giresun Vakfı kurucularından Mehmet Karamustafaoğlu, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, Giresunlu ve Tirebolulular katıldı.
TİRDEF Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Rizeli’nin sunduğu 4. Tirebolu Kültür ve Sanat Günlerinde, kürsüye gelen TİRDEF Başkan Vekili Necati Yılmaz, TİRDEF’in son bir yılda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yılmaz’ın ardından kürsüye gelen TİRDEF Genel Başkanı Haldun Domaç yaptığı konuşmada Tirebolu’nun bir turizm kenti olduğunu belirtirken, bu konudaki görüşün sadece kendilerine ait olmadığını, Tirebolu’nun plajları için yapılmış ve ulusal turizm kanalında yayınlanan bir filmi izleterek ortaya koydu.
DOMAÇ: YATIRIMA DEĞİL, YERİNE KARŞIYIZ
Domaç konuşmasında TİRDEF’e bağlı 18 dernekle birlikte önemli faaliyetler yaptıklarını belirterek şunları söyledi; “Bizim için bu günlerde önemli olan konulardan bir tanesi Tirebolu balıkçı barınağının limana dönüştürülme meselesidir. Dünyada artık ticari limanla şehir merkezlerine yapılmıyor Üstelik daha önce yapılanlar da yerleşim yeri dışına çıkarılıyor. Tıpkı İstanbul Haydarpaşa ve İzmir Alsancak limanları gibi… Bu bağlamda bizler Tirebolu’ya yapılacak yatırımları karşı değiliz. Limana da karşı değiliz, sadece yerinin doğru olmadığını düşünüyoruz.”
TİRDEF Genel Başkanı bu konu ile ilgili olarak TİRDEF’in göndermiş olduğu itiraz dilekçesine bakanlıktan yanıt gelmediğini belirterek, 19 Nisandan itibaren TİRDEF’in dava açma hakkının doğduğunu, Bölge İdare Mahkemesine başvurulacağını söyledi.
Domaç’ın ardından kürsüye gelen Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır yaptığı konuşmasında; Tirebolu’nun Karadeniz’in incisi olduğunu, tarihiyle, kültürüyle, plajlarıyla tam bir doğa cenneti olduğunu ifade ederken; Tirebolu üzerinde planları olanların planlarını gerçekleştiremeyeceklerini, Tirebolu’nun sakinliğini ve güzelliğini bozamayacaklarını ifade etti.
TİREBOLU’YA YAT LİMANI
Başkan Takır’ın konuşmasının ardından kürsüye davet edilen AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç Tirebolu balıkçı barınağının ticari limana dönüştürülmesi konusunda; “bence yanlış yapılıyor” dedi. Mehmet Domaç konuşmasında şunları söyledi; “Tirebolu balıkçı barınağının yat limanı olması turizm açısından daha doğru olacaktır. Bu sorun, barınağın büyütülmesi ve balıkçı barınağı ile liman arasında bir görünüm alması sonucu oluştu. Liman büyük yapıldı taliplerini arıyor. Oysa oraya yapılacak yat bağlama ve rekreasyon alanı Tirebolu’ya kazanımlar getirir.”
Milletvekili Domaç, Tirebolu’ya yapılan yurt binasının bağışçının maddi sıkıntısı nedeniyle ilerlemediğini ancak bu durumun kısa sürede düzeleceğini söyledi.
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ETKİNLİKTE
Programa katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Adnan Keskin organizasyonla ilgili duygu ve düşünceleri açıkladı. Keskin, böyle bir organizasyonda
bulunmaktan mutlu olduğunu ifade ederken, kent yaşamının zorlukları nedeniyle unutulan anane ve kültürümüzün bu organizasyonlarla yaşatıldığını vurguladı.
Konuşmaların ardından Tirebolu’nun yetiştirdiği değerler arasından bu yıl belirlenen ve anılacak olan Nadir Yapsakaloğlu ve Prof. Dr. Taner Karahsanoğlu’nun törenine geçildi.
“Unutma, Unutturma” bölümünde 14.12.2011 yılında kaybettiğimiz her fırsatta Tirebolu için çalışan Nadir Yapsakaloğlu anılırken eşi Nurşen Yapsakaloğlu duygularına dile getirdi. TİRDEF’in anma plaketini Nurşen Yapsakaloğlu’na AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç verdi.
YAPSAKALOĞLU VE KARAHASANOĞLU UNUTULMADI
“Unutma, unutturma” bölümünde sadece kaybettiğimiz değerlerimize değil yaşayan değerlerimize hayattayken anmanın önemli olduğunu ve bu yıl böyle bir kararın alındığı belirten etkinlik sunucusu TİRDEF Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Rizeli, Tirebolu İletişim Fakültesi için canla başla çalışan Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu’nun 1973 yılında yazmış olduğu “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Çıkmazı” isimli kitabını yıllar önce okuduğunu Taner Hocayı idolü olarak görmeye başladığını ifade etti. Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu bu sözlerden duygulandığını ifade ettikten sonra Tirebolu İletişim Fakültesi yapımı aşamasında yaşadıkları zorlukları ve bu zorlukların nasıl aşıldığını anlattı.
Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu’na anma plaketini Tirebolu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Sarmaşık verdi.
Törenin ardından Tirebolu Çevre ve Tirebolu Kültür Derneği tarafından hazırlanan, “Tirebolu'da Hamam Kültürü” filmi izlendi, Tirebolu yöresel halk kültürü olan damat tıraşı ve kına gecesi canlandırıldı.
GİRESUN’UN İKİ TARİHİ KONUSU MASAYA YATIRILDI
4. Tirebolu Kültür ve Sanat Günlerinde “Yakın dönem Giresun tarihinde iki önemli konu: Topal Osman Olayı ve Şebinkarahisar Ermeni İsyanı” konulu panel de gerçekleşti. Oturumu TİRDEF eski Başkanı ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Keskin yönetirken “Topal Osman, Harşit Savunmasını” Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercan Karakoç ,
“Şebinkarahisar Ermeni İsyanı” bölümünü İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Açıkkaya gündeme taşıdı. Panel sonunda konulara ilişkin sorulara cevaplar verildi
Panelin ardından Folklor Kurumu Derneği, Şef Tekin Kumaş yönetiminde solo ve koro olarak Giresun ve Tirebolu türkülerini seslendirdi.
Etkinlikte “Dört Mevsim Tirebolu” konulu Fotoğraf Sergisi, Yaşar Dikmen Fotoğraf Sergisi ve Yöresel Yemek Kültürüne yer verildi. Konuklara yöresel yemeklerde ikram edildi.
4. Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri’ne işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamayan, AK Parti Milletvekilleri Nurettin Canikli, Mehmet Geldi ve Adem Tatlı, CHP Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ve Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç telgrafla etkinliği tebrik ettiler.
Ayrıca Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Tirebolu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Prof. Dr. Bayram Öztürk, Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Yapsakaloğlu ailesi, Mehmet Salih Usta ve Muharrem Günaydın, çiçek göndererek, etkinliği kutladılar.
4. Tirebolu Kültür ve Sanat günleri yöresel sanatçı Abdi Aktaş’ın kemençesi eşliğinde oynanan horonla sona erdi.
TİRDEF (TİREBOLU DERNEKLER FEDERASYONU)
Telsiz Mahallesi Balıklı Yolu, Balıklı caddesi N. 1 Zeytinburnu
(212) 6797728 / tirebolutirdef@gmail.com