Alucra Kaymakamlığımızca organize edilen “42. ve 47. Giresun Gönüllüler Alayının Milli Mücadeledeki Rolü” konulu konferans düzenlendi.
Afyon İscehisar Hacı Süleyman Selek Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Emine Adaş’ın konuşmacı olarak, İscehisar Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Teslime Kaya’nın sunumunu yaptığı konferansa; Kaymakamımız Ali Altınkaynak, Belediye Başkan Vekili Sadık Dolu, Garnizon Komutanı Ahmet Gün, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlarımız katıldı.
Konuşmacı olarak katılan İscehisar Hacı Süleyman Selek Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Emine Adaş konuşmasında:
-"Milli mücadelede istisna olan ve gönüllü alaylar olarak tarihe geçen 42. ve 47. alayların büyük yararları olmuş ve savaşın lehimize dönmesinde büyük katkılar sağlamışlardır. 42. Alay'ın Komutanı Hüseyin Avni Alpaslan ve erlerinin tamamına yakını ve 47. Alay'ın da büyük çoğunluğu 1922 yılında Polatlı cephesinde şehit düşmüştür. Sonuç olarak 42. ve 47. alayların Milli Mücadelede göstermiş oldukları özveri ve başarı bizlerin ve Türk milletinin övünç kaynağıdır.
42. ve 47. gönüllü alayların tamamı Giresun uşaklarından kuruludur. 42. Giresun Gönüllü Alayı'nın başına Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan Bey, 47. Giresun Gönüllü Alayı'nın başına da Giresun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Giresun Belediye Başkanı Osman Ağa geçmiştir.
Osman Ağa, önce Koçgiri Kürt İsyanı'nı bastırır. Daha sonara Samsun'da Hüseyin Avni Alpaslan Komutası'ndaki 42. Alay'la buluşarak, mıntıkadaki Rum çetelerine karşı büyük bir temizlik harekatına girişirler. Bu sırada başlayan Sakarya Meydan Muharebesi'ne katılırlar. Giresun gönüllü alayları burada büyük yararlılık gösterir. Her iki alayın tamamına yakını ve Hüseyin Avni Alpaslan bu savaşta şehit düşmüştür. Sakarya Zaferi'nden sonra mevcudunun tamamına yakınını kaybeden 42. Alay lağvedilir, 47. Alay ise mevcudu takviye edilerek Büyük Taarruz'a hazırlanır.
47. Alay, 26 Ağustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal'in emriyle Büyük Taarruz'a katılır. Giresun Gönüllüleri Alayı, Afyon'un İscehisar ilçesi Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırları içerisindeki "Kapaçkıran" ve "Dedesivrisi (Sivriepe)" mevkilerinde mevzilenmiş olan düşmanla savaşmış, Giresun Uşakları, düşmanı Sivritepe mevkiinden atmaya muvaffak olurlar.
Bugün bölgeye Giresunlu gönüllülerin anısına 'Giresun Şehitliği' diye anılan abide dikilir. Her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda İscehisar’da anma töreni düzenleniyor” dedi.
Alucrahaber.com – Kadir Bekiroğlu