Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5607 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   21 Mart 2012 - 19:27

4+4+4 SİSTEMİNİN HEDEFİ

Büyüt
Küçült
4+4+4 SİSTEMİNİN
Ak Parti Giresun İl Başkanı Av. Sabri ÖZTÜRK' ün BASIN AÇIKLAMASI

  4+4+4 SİSTEMİNİN HEDEFİ

 

Eğitim ve Öğretim hizmetlerinde hedefimiz, kız erkek ayrımı yapmadan herkesi eğitmek, rekabet içinde geliştirmek ve hayata hazırlamaktır.

2023 hedeflerini yakalamamız için eğitim en önemli aracımızdır. Toplumuzdaki her bireyi yapabileceği işlerde değerlendirerek ve üretime dâhil ederek uluslararası rekabet gücümüzü en üst noktaya taşımamız bir zorunluluktur.

 

8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim, bireyleri özgürleştirmeyen, tercih ve hedef değiştirmeye fırsat vermeyen, seçme hakkı tanımayan, farklılıklara imkân veremeyen ve farklı seçenekler sunmayan yapısı ile çağdaş dünyaya inat müesses nizamın devamını öngören bir yapıdır.

Dünya genelinde 197 ülkenin içinde sadece İrlanda8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin uygulandığı ve 130 ülkede ise zorunlu eğitim süresi 9-14 yıl arasında olduğu dikkate alınacak olursa ülkemizdeki zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması için geç bile kaldığımız söylenebilir.

 

ZORUNLU EĞİTİM 12 YIL OLUYOR..

 

DÜNYADAKİ UYGULAMALAR:

 

AB ülkesi ülkelerde 2020 yılına kadar nüfusun %90’ının en az lise mezunu olma hedefi öngörülmüştür. Ülkemizde ise toplam nüfusumuzun sadece %28’inin lise mezunun olduğu dikkate alınırsa zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılmasını önemli bir dönüm noktası olarak kabul etmemiz gerekir.Dünyadaki uygulamalara baktığımızda OECD ülkeleri olmak üzere tüm eğitim sistemleri kademeli olarak yapılandırılmıştır.

 

Temel eğitim tüm ülkelerde en az 3 kademeden oluşmaktadır: İlkokul, ortaokul ve lise.

 

KADEMELİ EĞİTİM SİSTEMİ

 

Bu kanun ile öngörülen eğitim sistemimizde;

 

İlk 4 yıl ilkokul: Öğrencilerin çevreye duyarlılıklarını artıracak, becerilerini geliştirecek, sosyalleşmelerini sağlayacak ve temel yaşam kurallarını öğrenecekleri, zorunlu eğitim kademesi olarak tasarlanmıştır.

 

İkinci kademe 4 yıl ortaokul:Bilgiye erişim ve bilgiyi kullanma amaçlı seçmeli derslerin alınacağı zorunlu bir kademe olarak tasarlanmıştır.

 

Üçüncü kademe 4 yıl Lise:(Genel ve Mesleki ve Teknik) olarak bilgiye erişim, bilgiyi kullanma, hayata ve bir üst öğrenim olan üniversite eğitimine hazırlanmak amacıyla zorunlu eğitimin üçüncü kademesi olarak tasarlanmıştır.

Özellikle ikinci kademe yani ortaokullarda, öğrencilerin daha özgür bir birey olarak sivil toplum ve demokratik devlet anlayışı gereğince eğitim süreçlerinde özgür ve karar değiştirme hakkına sahip olmalarına fırsat vermektedir.

 

 

 

 

 

 

KADEMELİ SİSTEMİN ÖNEMİ

 

Eğitim süresinin önemi kadar, öğrencilerin sistem içindeki programlarda ne şekilde ve hangi tercih değişikliği yapabilecekleri de en az o kadar önemlidir.

Yeni düzenleme ile 4 yıllık ilköğretim, ortaokul ve liseler bağımsız (fiziksel olarak) oluşturulabileceği gibi ilkokullar ile ortaokulların bir arada ya da ortaokulların liselerle birlikte oluşturulmasına da fırsat verilmektedir.

 

SEÇiMLiK DERS PROGRAMLARI

 

Ortaokullar; program bütünlüğü korunarak üst öğretim programlarının bütününe yönelik olarak fazla sayıda seçeneği barındırıp, lise öğrenim sürecinde yer alan programların tercih edilmesine fırsat verecek esneklikte tasarlanacaktır. Dünyada da temel dersler dışında bireylerin tercih, gelişim ve yeteneklerine uygun seçmeli derslerden oluşan, seçimlik ders programları uygulanmaktadır.

 

Ortaokullarda yani ikinci dört yıllık kademelerde Türkçe, Matematik, Fen, Sosyal Bilgiler ve Yabancı Dil gibi temel dersler dışında seçimlik dersler ile lise eğitimi için altyapı oluşturulacaktır.

 

Eğer öğrenci gelecekte imam hatip lisesi okumak istiyorsa bu program için gerekli olan seçmeli dersleri alabilecek ya da sosyal bilimler programına devam etmeyi istiyorsa yine seçmeli derslerden sosyal bilimler derslerini seçme hakkına sahip olacaktır

 

DEVLETİN DEĞİL BİREYİN TERCİHİ:

 

Matematik, spor ya da güzel sanatlar yeteneği olan çocuklar çok erkenden tespit edilebilecek ve yönlendirilebilecektir.

 

Ortaokullardaki temel dersler dışındaki seçimlik dersleri öğrencinin veya ebeveynin isteğine ve tercihine bağlı olarak alabilme ESNEKLİĞİ getiriyoruz. Tercih devletin değil bireyin olacaktır.

 

Böylece devlet bireylerin demokratik hak ve taleplerine sınırlama getirmeyecek aksine sağlanan esneklik ile bu hak ve taleplerine cevap verecektir.Öğrencilere diploma mecburi eğitim-öğretimin tamamlandığı lise bitiminde verilecektir.

 

KANUN YAYIMLANDIĞINDA OKUMAKTA OLAN

ORTA KADEMELERE NE OLACAK?

 

Bu kanunun yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5,6,7 ve 8. sınıflarında eğitim görenlerin eğitimlerini bu kurumlarda tamamlaması kararlaştırılmıştır. Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esasların Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmesi, gerektiğinde ilgili düzenlemelerin bakanlık tarafından il, ilçe ve okul bazında yapılması öngörülmektedir.

 

Sonuç:

 

Unutmamalıyız ki,hükümetimizin hedefi 2023 yılında mutlu ve kendine yeten bireyleriyle dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmaktır.Bunu sağlamanın en temel girdisi nitelikli insan gücümüzdür. Yeteneklerine göre eğitilmiş çocuklarımız gençlerimiz her alanda rekabet gücümüzü artıracak, ülkenin geleceğinin aydınlatacaklardır.

Aslında konuşmamız gereken 4+4+4 değil bu eğitim dönemlerinin nasıl daha verimli hale getirileceği, bu eğitimin kalitesini arttıracak uygulamaların neler olabileceği konusu olmalıdır. Muhalefetin ve sivil toplumun gerçek katkısı bu olacaktır.

 

 

                                                                                                           

                                                                                                     





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir