46. KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLANIYOR
46. Kütüphane Haftası Kutlanıyor. Kutlamalar çerçevesinde bugün, İlimiz 125. Yıl Halk Kütüphanesinde tören yapıldı.
Vali Mustafa Yaman, Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy, Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Öden, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Albayrak, İl Sağlık Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz, bazı İlk ve Ortaöğretim kurumlarının müdürleri, öğrenciler ile davetlilerin katıldığı tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
46. Kütüphane Haftası nedeniyle bir konuşma yapan Kütüphane Müdürü Abdulkadir Demir, kütüphanelerin, basılı, görüntülü ve işitmeye yönelik düşünce ve sanat ürünlerini bünyesinde barındırdığını, insanlar arasında paylaşımı sağlayan kütüphaneleri tanıtmak için de 1964 yılından itibaren kütüphane haftasının kutlandığını söyledi.
“Bilginin serüvenini, kitap ve kütüphaneler teşkil etmektedir” diye sözlerini sürdüren Kütüphane Müdürü Abdulkadir Demir, konuşmasını şöyle tamamladı:“Bilgi insan beyni tarafından üretilen tek üründür. Bilginin en önemli özelliği ise kullanıldıkça, paylaşıldıkça azalmayan aksine çoğalan, yeni bilgiler doğuran tek ürün olmasıdır.
İnsanoğlu ilk çağlarda elde ettiği, ürettiği bilgileri, becerileri kullandığı gibi gelecek kuşaklara da aktarmak istemiştir. Aşamalar içersinde kil tabletlerinde, papirüs ve parşömenlerde saklayarak kullanmışlardır. Daha sonraki yıllarda kâğıdın bulunması ve matbaanın icat edilmesiyle üretilen bilgi hızla çoğaltılabilme ve paylaşılabilme sürecine girmiştir. Bu gelişmeler ışığında bilgi, kitap, dergi, gazete gibi basılı materyaller aracılığıyla bilgi kullanıcılarıyla buluşmuştur. Üretilen bilgilerin toplanıp derlenmesi ve bunun sonucunda bilgi kullanıcılarına sunulması hizmeti ortaya çıkmıştır. Böylelikle kütüphaneler tarihi süreç içerisinde yerlerini almışlardır.
Bugün kütüphanelerimizde kitaplarla birlikte süreli yayın, film, ses kaydı, teyp bandı, CD, DVD gibi bilgiyi depolayan, muhafaza eden düşünce ve sanat ürünleri ile de hizmet verilmektedir. Ayrıca kütüphanelerimizde internet ve internet kullanımı yoluyla da her türlü bilgiye ulaşma imkânı bulunmaktadır.
Bilgi, tek başına en büyük güçtür. Bu güce sahip olmanın tek yolu ise okumaktır. Bunu daha çok gerçekleştirebilen kişilerin, toplumların ve milletlerin, bundan yoksun olanlara göre daha etkili, daha güçlü ve daha üstün olacakları da açıktır.
Şunu unutmamak lazım ki, okuyan insan yaşayan insandır. Okumak; kültür ve sanat birikimi sağlamak için gereklidir. Kısacası okumak biriktirmektir; birikimlerden yararlanmaktır. Ne kadar çok ve çeşitli okursak o kadar çok bilgi gücümüz ve birikimimiz olur. Maalesef bu çağda yeterince okumayan, bu birikime sahip olmayan milletler, bilgi sahibi olan milletlere mahkumdurlar..
Cumhuriyetimizin kumcusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi “hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” Bunların bulunacağı yerde kuşkusuz kitaplardır, kütüphanelerdir. Hem kendimiz hem de milletimiz için yapacağımız en değerli çalışmalardan biride bunlardan yeterince yararlanmaktır.
Yaşanılan her çağa damgasını vuran bilgi günümüzde de büyük önem taşımaktadır. Öyle ki, bilgi insan gücü, maddi kaynak, materyal ve enerji gibi sektörler dikkate alınarak kalkınmışlık ölçütü olarak kabul edilmektedir.
Kitaplardan uzak yaşamak, kör sağır ve dilsiz yaşamak gibidir. Hiçbir eğlence okumak gibi ucuz, hiçbir zevk de okumak kadar kalıcı ve faydalı olamaz, kitaplar yolumuzu aydınlatan ışıklardır. Karanlığın acımasız düşmanıdırlar.
Eskiden para zenginliği ile öğünen toplumlar, bugün yazılan, sahip olunan, okunan ve okutulan kitap sayısı ile güçlü olmaktadırlar.
Bir kültür taşıyıcısı olarak kitap, geçmişten kalanı korur, yeniyi sunar. Her iki halde de bilgiyi ve güzellikleri taşır, öğretir, zevk verir daha yeniyi sezdirir yeni ufuklar açar.
Gelişmiş ülkelerde, kütüphaneler, en fazla kullanılan kurumlardır. Ne yazık ki ülkemizde kütüphanelerimiz, yaşamımız içinde yerini alamamıştır.
Okumayı yaşam biçimi haline getirdiğimizde kütüphanelerin önemi ve etkinliği artacaktır.”
Öte yandan, ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 55’i Gezici, 47'si Çocuk, 14’ü yazma eser ve 1156’sı Halk kütüphanesi olmak üzere toplam 1272 adet kütüphane bulunduğunu belirten Kütüphane Müdürü Abdulkadir Demir, İlimizde ise Bakanlığa bağlı İl Halk Kütüphanesi ve ona bağlı 125. Yıl Halk Kütüphanesi, Merkez Çocuk kütüphanesi ve 12’si ilçelerimizde olmak üzere toplam 15 Halk Kütüphanesi ile bir gezici kütüphane aracı bulunduğunu ifade etti.
İlimiz genelindeki kütüphanelerde 2009 yılı sonu itibariyle toplam 151.555 adet kitap bulunduğunu söyleyen Kütüphane Müdürü Abdulkadir Demir, “Bu kitaplardan yıl içinde toplam 410.432 okuyucu yararlanmış, kütüphanelerimizden yıl içinde 75.480 adet kitap da okuyuculara ödünç verilmiştir” dedi.
“Her olumsuzluğun başı cehalet, şifası ise kitaptır. Her olumsuzluğun tedavi yerleri ise kütüphanelerdir” diyen Kütüphane Müdürü Abdulkadir Demir, konuşmasını Hz. Mevlana’nın şu sözleri ile tamamladı: Zihinde Yer Etmeli Şu Hakikat Her Ferdin, Sebebi Cehalettir Cemiyetteki Her Derdin.”
Bu konuşmanın ardından, İlimiz Yeşilgiresun İ.Ö.O.’ndan Asya Başak Kalkan, Cumhuriyet İ.Ö.O.’ndan Bilge Ceren Ay, Giresun Ticaret Meslek Lisesinden Esra Buday ve Giresun Lisesinden Sibel Özçep, Kütüphane Haftası ile ilgili şiir okudular.
Şiirlerin okunmasından sonra, “Bilgi Mabedi Kütüphaneler” konulu kompozisyon yarışmasında 1. olan Atatürk Sağlık Meslek Lisesinden Fatma Keskin’e, 2. olan Giresun Lisesinden Seçil Alaca’ya, 3. olan Giresun Fen Lisesinden İsmail Tombul’a, 2009 yılında kütüphaneden en çok yararlanan İlköğretim öğrencisi Yaren Nur Çakır’a, Lise öğrencisi Merve Tanrıverdi’ye, Üniversite öğrencisi Ahmet Önder Kırıcı’ya, halktan Hüseyin Dervişoğlu’na ödüllerini Vali Mustafa Yaman verdi. Ödül töreninden sonra Vali Mustafa Yaman, yeni yayınlanan eserlerden oluşan kitap sergisinin açılışını yaptı.
125. Yıl Halk Kütüphanesinde yapılan “Kütüphane Haftası” kutlama törenleri, katılımcılara verilen ikramla sona erdi.