Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4915 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   30 Ağustos 2013 - 18:46

Afyon'da Giresun Çoşkusu Yaşandı

Büyüt
Küçült
Afyonda Giresun Çoşkusu
Afyon İscehisar İlçesinde Bulunan Giresun Şehitliği tarihi bir gün daha yaşadı.

Afyon’da Giresun Çoşkusu Yaşandı

Afyon İscehisar İlçesinde Bulunan Giresun Şehitliği tarihi bir gün daha yaşadı. Uzak yakın demeden yurdun dört bir yanından Afyon’a hareket ederek buluşan yüzlerce Giresunlu bir kez daha aziz şehitlerimizi yalnız bırakmadılar.


Ellerinde Türk Bayraklarıyla şehitlerimizi ziyaret eden vatandaşlar 30 Ağustos Zafer Bayramının arifesinde dualar okuyarak merasim törenini tamamladılar.

1992 yılına kadar uzun bir süre tarihin gizli sayfalarında kalmış, unutulmuş, yalnızlığa terkedilmiş  olan Giresun Gönüllülerinin yattığı şehitlik yine her yıl olduğu gibi Giresun insanının sevgi seline uğradı. Duygusal anların yaşandığı, hiçbir ile nasip olmayan Giresun Gönüllü Alayı  Şehitliği bir kez daha Giresun insanın gurur kaynağı oldu.


Kurtuluş Savaşında Giresun ve yöresinden gelen gönüllülerinden oluşan Osman Ağa emrindeki 47. Alayın Büyük Taarruz sırasında savundukları Dedesivri tepesinde şehit olan 14 Giresunlu Kahramanı için aynı yerde düzenlenen törende, Giresun Valiliği adına törene katılarak bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz, “Bugün burada Giresun şehitliğinde yüce bir hatırayı yeniden anmak ve anlamak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Milli Mücadelede Türk Halkının düştüğü sıkıntılı durumu idrak ederek yapılan çağrıya büyük bir coşkuyla cevap veren Giresun Halkı; Balkan savaşı gazisi Topal Osman Ağa’nın gayretleriyle oluşturduğu iki gönüllü alayı Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan ve Osman Ağa komutasındaki 42. Ve 47. Alaylar kahramanca savaşıp düşmanı bozguna uğrattılar ve kahramanlık destanı yazdılar” dedi.


İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Başçavuş Bekir Genç de Osman Ağanın isyanları bastırmasını ve Kurtuluş Savaşındaki yararlılıklarını anlatan bir konuşması yaparken, geçmiş yıllara göre Şehitlik törenine bu sene üst seviyede askeri erkanın katılmaması gözlerden kaçmadı.

Giresun Dernekler Birliği Başkanı Halil Kütük, yaklaşık on beş yıldır aralıksız olarak şehitliği ziyaret ettiğini ifade ederek, burada aziz kahramanlarımızın ruhlarına bir fatiha okuyarak onların huzurunda saygıda bulunduklarını belirtti.

Törene, Giresun Valiliğini temsilen İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz, İscehisar Kaymakamı Ertuğrul Örnek, Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik, Esnaf Odaları Başkanı Ali Kara, Giresun Dernekler Birliği Başkanı Halil Kütük, GÖRFED Başkanı Birol Kardaş, Abdurrahman Ada, Beykoz Giresunlular Dernek Başkanı Hasan Karakaya, Zeytinburnu Espiye Dernek Başkanı Temel Kahveci, Eski Giresun Ak Parti İl Başkanı Ayhan Akten, Beykuz Bulancaklılar Dernek Başkanı Abdullah Yümsel, Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan, ilçe halkı ve Giresun ve Giresun dışından gelen çok sayıda vatandaş katıldı.

Giresun Şehitliği Hakkında Kısa Bilgi

Büyük Taarruz”un bir parçası olan ve yukarıda hikayesini anlattığımız “Kabaçkıran” ve “Dedesivrisi (Sivritepe) mıntıkasındaki çarpışmalarda şehit düşen kahraman “47. Giresun Gönüllü Alayı”nın 14 şehidinin isimleri şunlardır: 
 
Giresun Boztekke köyü Karslıoğullarından Ali oğlu Hasan 1315 doğumlu 
Çukur köyü Sipahioğullarından Mehmet oğlu Necip 1317 doğumlu.  
Alınyoma Bala köyünden Hallıcıoğlullrından Osman oğlu Hüseyin 1317 doğumlu 
Kemaliye köyü Eskioğullarından Ahmet oğlu Mustafa 1315 doğumlu. 
Çiçekli köyü Topçuoğlullarından İyas oğlu Rasim 1316 doğumlu 
Sayça köyü Habibhasan oğllarından Ahmet oğlu Dursun 1314 doğumlu. 
Grele Daylı köyünden Vehioğullarından Emin oğlu Yusuf 1311 doğumlu. 
Keşap Küçükgeziş köyü Yusufoğullarından Emin oğlu Yusuf 1303 doğumlu. 
Keşap Karabulduk köyü Giranhacıoğullarından Şükrü oğlu İbrahim 1315 doğumlu. 
Dereli Yavuz Kemal Hapan köyü Türkmenoğullarından Yusuf oğlu Osman 1309 doğ. 
Bulancak Uçarlı köyü Dervişoğullarından Hüseyin oğlu Niyazi 1314 doğumlu. 
Hamurlu köyü Tümpataoğullarından Ahmet oğlu Osman 1309 doğumlu. 
Keşap Halkalı köyü Alaşalvaroğullarından Salih oğlu Abdullah 1317 doğumlu. 
Tatlılı köyü Durmuşoğullarından Hüseyin oğlu Nazım 1316 doğumlu. 
 
Giresun Muharıp Gaziler Derneği üyesi Ahmet Halis Asal (Rum asıllı olup, İslamiyeti kabul ederek 47. Giresun Gönüllüleri Alayı ile İstiklal Savaşına katılmıştır.) hem savaştıkları alanları gezmek hemde arkadaşlarının mezarlarını ziyaret etmek için 42 yıl sonra 1964’te Doğanlar köyüne gelir. Arkadaşları için bir şehitlik yaptırmaya karar verir. Makbuzlar bastırır, yardımlar toplar. Giresun Belediye Başkanı Em. Gnrl. A. Rıza Erkan, Afyon Valisi Ahmet Balkan ile Batı Menzil Komutanlığı’nın da yardımlarını sağlar. Buraya gidiş- gelişlerinde silah arkadaşı Eynesilli Tevfik Gül’de kendisini yalnız bırakmaz. Köylülerle de iyice kaynaşırlar. Adeta onlardan biri olurlar. Gece gündüz bir nefer gibi çalışarak 1967 yılında bu mütevazı şehitliği tesis eder. Öldüğünde vasiyeti üzerine cenazesi Giresun’dan getirilerek askeri törenle, burada kendisi için ayırdığı yere, arkadaşlarının yanına defnedilir.  
 
Yıllar sonra bu şehitliğin yeniden düzenlenmesi fikri doğmuş ve “Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü”nün 14.11.1988 gün ve 321 sayılı karayla 1. grup koruması gerekli kültür varlığı olarak, tescil edilmiştir. 
 
İscehisar Çevre Güzelleştirme Derneği ile Doğanlar köyü muhtarlığının Giresun Şehitliğine Anıt ve Tören alanı yapımı için Müze Müdürlüğüne müracaatı üzerine, projesi çizdirilmiş ve Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 30 31 1990 gün ve 689 sayılı kararıyla onanmıştır. 
 
Giresunlu işadamı ve dergimizin yazarlarından Turhan Kurdoğlu 25 Nisan 1989 yılında “Şehitlik”i ziyaret eder. Ziyarete ilişkin yazısı dergimizin Nisan 1991 tarih ve 39. sayısında yayınlanınca dikkatler bir anda bu “Şehirlik” üzerine çevrilir. Ancak ne var ki, bu konunun üzerine ciddi bir biçimde sadece Bayrampaşa Giresunlular Derneği Genel Sekreteri İsa Kara ile Bakırköy Giresunlular Derneğinden Yusuf Başaran gider. Birkaç sene öncesine kadar yapılıp, daha sonra her nedense vazgeçilen askeri törenin tekrar yapılmasını sağlar. Yazışmalar-çizişmeler sonunda nihayet DPT tarafından finansmanı sağlanan projenin, Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi tarafından ihalesi yapılır ve müteahhit Ahmet Cengizhan tarafından 1992 yılında şimdiki haline getirilir.

Haber ve resim Şaban Kutlu




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir