Anadolu Gençlik Derneği “yitirdiğimiz kavramları” tekrar bulmak için yurt çapında konferanslar serisi düzenliyor.
Bu kapsamda Anadolu Gençlik Derneği Giresun Şubesi’nin düzenlediği “Yitirdiğimiz Kavramlar” konulu konferans 30.10.2018 tarihinde dernek merkezindeki konferans salonunda yapıldı. Konferansın hatibi eğitimci yazar Mustafa SOYKÖK’tü.
Kur’an- Kerim tilaveti ile başlayan program AGD Giresun Şube Başkanı Murat YÜKSEL’in açılış konuşması ile devam etti. Başkan YÜKSEL konuşmasında “yitirdiğimiz kavramların bugünlerde en fazla ihtiyacımız olan şeyler” olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmasının ardından konferansını sunmak üzere eğitimci yazar Mustafa SOYKÖK kürsüye çıktı. Mustafa SOYKÖK kavramları insan vücudundaki damarlara benzeterek “Damarlar nasıl vücudun en uç noktalarına kadar giderek vücudumuzu besliyorsa kavramlar da bizi zihnen besliyor. Nasıl ki damarların kan ulaştıramadığı yerlerde hastalıklar meydana geliyorsa ve bu yerlere göre hastalıkların hayatiyeti ve tehlikesi oluşuyorsa kavramlar da aynen böyledir. Bazı kavramları kaybedersek bizi rahatsız eder ama bazı kavramlar vardır ki onları kaybedersek yaşayamayız. Bazı kavramları kaybedersek biz, biz olmaktan çıkarız” dedi.
Kardeşlik, cemaat, cihat, sünnet, şuur gibi kavramların bazılarını kaybettiğimizi, bazılarının ise kaybedilme sürecinde olduğunu belirten eğitimci yazar Mustafa SOYKÖK “Cemaat kavramı Müslümanların kavramıdır. Birileri istismar etti, kötüye kullandı diye bu kavramdan vazgeçemeyiz. Cihat kavramı da öyle. Cihat deyince gençlerin kafasında bir heyula beliriyor. Oysa cihat merhamet odaklıdır. Savaş cihadın son aşamasıdır. Hayber seferinde Hz. Muhammed (s.a.s.) Hz. Ali’ye ‘Vallahi, senin vasıtanla Allah’ın onlardan tek bir kişiyi hidayete erdirmesi, senin için birçok kızıl deveye sahip olup onları Allah yolunda sadaka vermenden daha da hayırlıdır’ buyurmuştur. Cihadın manası budur” diye konuştu.
Batılıların Müslümanlarla mücadelesinde ve İslam coğrafyasında emperyalist amaçlarını gerçekleştirmek için kavramlarımızı ele aldıklarını bunun için oryantalizm diye bir bilim dalı oluşturduklarını vurgulayan SOYKÖK Müslümanlar bugüne kadar üç büyük kriz yaşadığını belirtti ve şöyle konuştu: “Birinci kriz İslam’ın yayılması ve tercüme faaliyetleri ile birlikte Abbasiler döneminde çok farklı kültür ve coğrafyalarla tanışan Müslümanların yaşadığı kültürel ve akide krizi idi. Müslümanlar bu krizi İmam Azam, İmam Şafi, İmam Maturidi ve İmam Eşari gibi alimler sayesinde atlattı. İkinci kriz siyasi idi; bunlar Haçlı Savaşları ve Mogol istilası idi. İslam dünyası bu krizi de Nurettin Zengi ve Selehaddin Eyyubi gibi idareci ve komutanların öncülüğünde İslam Birliğini kurarak atlattılar. Üçüncü ve içinde bulunduğumuz kriz ise yaklaşık 200 yıldır devam ediyor. Bu kriz hem kültürel, hem akidevi hem siyasi. Bu kriz kavramlarımızı, değerlerimizi yok etmektedir.”
İslam’ın tüm insanlığın saadeti için geldiğini belirten SOYKÖK “Dünyada 7 milyar 600 milyon insan var. Bunların iki milyarı Müslüman. Bugünkü kapitalist sistemde küçük bir azınlık dışında herkes sömürülüyor. İçinde bulunduğumuz büyük krizden İslam Birliğini kurarak kurtulmaktan başka çaremiz yok. Tüm mazlumların kurtuluşu buna bağlı. ” dedi.