Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5073 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   22 Haziran 2013 - 11:11

AK Parti’nin Sosyal Medya Raporu Açıklandı

Büyüt
Küçült
AK Parti’nin Sosyal Medya Raporu
AK Parti Ar-Ge Başkanlığı'nca bir süre önce düzenlenen "Sosyal Medyanın Siyasete Etkisi ve Türkiye Açılımı" konulu çalıştayın raporu parti teşkilatlarına dağıtıldı.

Aralarında İnternet Yayıncıları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Umur Gökhan Çiçek’in de bulunduğu 30’a yakın akademisyen,  uzman, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve milletvekilinin katkı verdiği çalıştayın sonuç raporunda şu tespitler yer aldı.

SOSYAL MEDYA ENGELLENMEMELİ

İYAD Genel Başkan Yardımcısı Umur Gökhan Çiçek, “Sosyal medyaya yönelik Türkiye’de daha yeni strateji oluşturuluyor” derken genç kitlenin sosyal mecralardan sürekli göç ettiğine dikkati çekti ve şöyle konuştu. “Siyasiler kendi internet adreslerine bile sahip değiller. Kendi isim haklarını bile almadılar. Facebook nedir, hesap nedir, şifre nedir bilmeden orada olmamız da yanlış. Yani ne kadar strateji oluştursak da herkesin elinde bir telefon var. Bazı şeylerin özelikle de sosyal medyanın engellenmesi mümkün değil, görüşümüz de engellenmemesi yönünde.”

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN TWİTTER HİKAYESİ

Raporda Cumhurbaşkanlığı İnternet Yayını Müdürü Mücahit Küçükyılmaz'ın anlattığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün twitter'ı kullanma hikayesi de yer aldı. Küçükyılmaz'ın verdiği bilgi şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın Twitter'a girmesi çok ilginçti. Önce tereddüt ettik ve tartıştık. Nasıl iyi bir şekilde var olabileceğimizi araştırdık ve topluma örnek olmak istedik. ABD'deki gibi doğrudan liderle konuşmak için henüz erken. Orada bir eleştirel kültür var. Bu Türkiye'de tam yerleşmiş değil. Cumhurbaşkanı'nı ikili bir ilişkiye sokacak reşit bir ortam yok. Sağladığı ciddi avantajlar var. İletişim aracı değil, iletişim ortamı. Çok ciddi geri bildirim sağlıyor."



SOSYAL MEDYANIN SİYASETE ETKİSİ VE TÜRKİYE AÇILIMI

AMAÇ:

Bu çalıştayın amacı, bir haberleşme/sosyalleşme platformu ve siyasal iletişim aracı olarak sosyal medyanın ülkemizde geldiği noktayı, toplum üzerindeki etkilerini ve gelecekte ortaya çıkması beklenen yapısını anlamaya çalışmaktır.  Sosyal medyanın günümüzde ve gelecekte toplumdaki rolü ve etkileri nelerdir ve neler olacaktır?  Faydalarının artırılması ve olası zararlarının azaltılması için neler yapılabilir? Hızla gelişen ve yaygınlaşan bir platform olan sosyal medya siyaset ve siyasetçiler tarafından yeterince ve hakkıyla anlaşılmakta mıdır?  Siyaset sosyal medyayı gereği gibi kullanabilmekte midir?  Sosyal medyanın siyasal iletişimde doğru ve etkili kullanımı ne şekilde yapılabilir?  Bu be benzeri sorular değerlendirilerek etraflıca tartışılmıştır.

YÖNTEM:

Çalıştaya konu hakkında uzman, değişik siyasi görüş ve toplum kesimlerini yansıtan 15 konuk davet edilmiştir.  AR-Ge Başkanımız Sayın Süleyman Soylu’nun konuyu ve amacı takdim eden açılış sunumunu takiben katılımcılar AR-Ge Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sayın Zeynep Karahan Uslu’nun moderatörlüğünde sırayla ve çoklu turlarda söz alarak konu hakkındaki görüşlerini ifade etmişlerdir.   Tartışma süreçlerinde ortaya çıkan genel tespitler ve öneriler aşağıda özetlenmiştir.

TESPİTLER:

1. İnternet ve sosyal medya her biri başlı başına bir yenilik olmakla birlikte zaman ve mekân mevhumlarını ortadan kaldırarak diğer tüm yenliklerin çabuklaştırıcısı oldu.  Bilgi hızla yaygınlaşan, sınır aşan ve herkese ait olan bir hal aldı.  Artık kamuoyu yapıcılığı büyük medya gruplarının ve devletin tekelinden çıkarak doğrudan topluma geçmiş durumda.  Bu şekilde internet ve sosyal medya açık toplum olma yönünde ilerlemeyi de hızlandırdı.  Sonuçta, herkesin adeta birer gazeteciye ve yorumcuya dönüştüğü, olabildiğince şeffaf ve bizzat toplum tarafından doğrudan denetlenen bir siyasal yapı ortaya çıkma yolunda.   Örneğin, katılımcılar eğer 28 Şubat döneminde Facebook ve Twitter olsaydı 28 Şubat olamazdı görüşünü belirttiler.

2.     Yukarıda belirtilen olumlu yönleriyle birlikte sosyal medyanın sakıncalı yönleri de bulunmakta: ifade özgürlüğünün istismarı, nefret suçunun sıradanlaşması, özel hayatın gizliliğinin ihlali, kişisel verilerin istismarı, telif haklarının hiçe sayılması, kara propagandanın ve dezenformasyonun kolaylaşması bunlardan en önemlileri.  Ayrıca bilginin çok çabuk tüketilmesi ve özenli içerik yoksunluğundan ortaya çıkan sığlaşma, sıradanlaşma ve yüzeyselleşme gibi olumsuz etkileri göz ardı etmemek gerekir.

3.     Yeni nesiller bilgiye büyük oranda sosyal medya kanalları ile ulaşıyor.  Haberleri bile Twitter ve Facebook’tan takip eden bir nesil oluştu.  Bu alanlar siyaset açısından kontrol edilmesi çok daha zor bir iletişim ve sosyalleşme platformu oluşturuyorlar, ama hepsi aynı zamanda son derece özgür birer müzakere zemini.  Demokrasinin de geliştiği bu noktada sosyal medya aslında herkesin müzakere sürecine katılmasına yardımcı oluyor,  toplumun müzakereci kültüre ve müzakereci demokrasi anlayışına doğru ilerlemesine katkıda bulunuyor. Siyaset kurumunun ve siyasetçilerin de sosyal medyada var olarak dijital diplomasi yoluyla toplumla aracısız ve doğal bir mecrada bir araya gelerek karşılıklı etkileşime girebilmeleri mümkün.

4.     Siyasetin ve siyasetçilerin sosyal medya kullanımı ile ilgili üç önemli gözlem var.  Bu gözlemlerin birincisi siyasetçilerin büyük oranda sosyal medyaya uzak durduklarıdır.  Başta Ak Parti’li siyasetçiler olmak üzere aktif olarak siyasetin içinde olan kişilerin sosyal medya konusunda bilgi eksikliği ve sosyal medya kullanımının yüksek risk içermesi gibi nedenlerle sosyal medya üzerinden iletişim kurmayı tercih etmedikleri belirtiliyor.  Sosyal medyanın anlık tepkileri içeren çok hızlı bir platform olması ve orada paylaşılan bir iletişimin aslında hiç kaybolmadan şartlar değiştikten sonra bile güncel bir iletişim gibi ortaya çıkarılabilmesi başlıca risk unsurları.  İkinci tespit sosyal medyayı kullanan siyasetçilerin bu süreçleri bütüncül ve tutarlı paylaşıyor.  Üçüncü tespit ise siyasetçilerin sosyal medyayı genellikle yanlış kullandığı, sadece günlük siyasi faaliyetlerini özetlemek şeklinde iletişimler paylaştıkları yönünde.  İzleyici kitlenin arzu ve beklentileri bu tür iletişimlerde yeterince göz önüne alınmamaktadır.

5.     Sosyal medya ve siyaset ilişkisiyle ilgili en önemli tespitlerden biri de sosyal medyanın bilgi içeriğinden kaynaklanıyor.  Sosyal medya aslında insanların doğal bir iletişim ortamında duygu ve düşüncelerini paylaştıkları önemli bir bilgi kaynağı.  Kamuoyunun nabzını tutmak için son derece faydalı bir araç.  Ayrıca, geliştirilmiş programlar sayesinde katılımcıların demografik özellikleri, yaşam tarzı bilgileri, sosyal medya profilleri ve benzeri bilgilerini içeren gruplamalarla farklı görüşlerdeki toplumsal grupların detaylı analizlerinin yapılması da mümkün.  Siyaset henüz bu alanlarda yeterince bilgili ve etkili değil.

6.     Sosyal medya seçmen davranışı üzerinde etkili olabilir mi sorusuna verilen yanıtlar ise farklı görüşler içeriyor.  Katılımcıların bir kısmı siyasi tutumların kalıcı ve keskin tutumlar olduğunu belirterek sosyal medya iletişimleri ile değiştirilemeyeceğini ifade ediyor.  Diğer bir kısım ise yeterince tekrarlanan ve etkili stratejik yaklaşımlarla uygulanan iletişim süreçlerinin gayet etkili olabileceğini düşünüyor.   Özellikle sosyal medyada etkin olan genç kesim için siyasi iletişimin en etkin mecrasının sosyal medya olabileceği belirtiliyor.

7.     Sosyal medyanın iletişim stratejilerinde kullanılmasına yönelik olarak dört temel başlık var.  Bunların birincisi kontrol meselesi; özellikle siyasi kurumlar kendi adlarına taraftarlarının sosyal medyada paylaştığı farklı ve kimi zaman çelişen mesajları kontrol etmekte zorlanıyor ve bu da bir tür imaj gölgelenmesine yol açıyor.  İkincisi kurumsallık meselesi; katılımcılar siyasi partilerin genel merkezlerinin henüz kurumsal nitelikte sosyal medya çalışmalarının olmadığını ifade ediyorlar.  İl/ilçe başkanlıkları ya da birey partililer seviyesindeki sosyal medya görünürlüklerinin de bütüncül ve kendi içinde tutarlı olması için herhangi bir çalışma olmadığı düşüncesindeler.  Üçüncü başlık ise özgün içerik konusu; sosyal medyanın siyasi kullanımında sosyal medyaya özgün olarak üretilmiş videolu /fotoğraflı içerikler ya da etkileşime davet eden paylaşımlar yeterince kullanılmıyor.  Dördüncü başlık da globalleşme ile ilgili; Türkiye’yi aslında yurtdışı da takip ediyor anlayışıyla geliştirilmiş paylaşımlar henüz yeterince gelişmiş değil.

8.     Sosyal medyayla ilgili bir diğer önemli tespit de hukuki yapısı ile ilgili.  Hakaret, iftira, yalan bilgilendirme vs. gibi eylemlerin hukuki kapsamının düzenlenmesi ve uygun kontrol araçlarının geliştirilmesi gerekli.  Ayrıca önemli güvenlik sorunları da var.  Sayfa içeriklerinin, şifrelerin vs. korunması gitgide zorlaşıyor.  Siyasetin sosyal medyadan uzak kalmayı tercih etmesinin bir diğer nedeni de bu olabilir.

ÖNERİLER:

1.     Sosyal medya esas itibarıyla anlık olarak içerik ürettiğiniz, bu içeriği ajanslar, medya kuruluşları vs. gibi aracılar ve bu aracıların sağladığı düzeltme imkânlarını kullanmadan kitlelere ulaştırdığınız, anında geri besleme aldığınız, esasen içeriğin gelişimini dahi kontrol edemediğiniz çok hızlı bir kolektif etkileşim ortamı.  Ayrıca teknik olarak da gitgide karmaşıklaşıyor ve uzmanlaşıyor.  Bu anlamda siyasetçilerin sosyal medya kullanımı ile ilgili olarak mutlaka eğitim alması ve aynı zamanda uzmanlaşmış danışmanlık hizmetlerinden faydalanması lazım.

2.     Sosyal medyanın etkin kullanımı için görselliğin iyi ve yerinde kullanımı; öznel, doğal ve mümkün olduğunca kişisel paylaşımlarla samimiyetin ve inandırıcılığı sağlanması; kısa ve özgün mesajlarla ilgi çekici ve anlaşılır olunması gibi bazı genel kabul görmüş kurallar mevcut.  Bu kuralları mutlaka göz önüne almak gerekir.

3.     Sosyal medya kullanımında da esasen ulaşılmaya çalışılan bir hedef kitle olduğu unutulmamalı.  Üstelik bu hedef kitle hakkında çok detaylı analizlerle rafine bilgiler elde edilerek nabzının tutulması oldukça mümkün.  Hedefli iletişim için en güçlü araçlardan biri sosyal medya.  Ancak sosyal medyayı kullanan kitle aynı zamanda “ergen” olarak tanımlanabilecek bir kitle.  Ergen gibi konuşup ergen gibi davranıyorlar.  Büyük çoğunluğu sosyal medya ortamını sağaltım ve rahatlama mecrası olarak görüyor.  Bu kitleyle etkileşim halindeyken resmi bir dil ya da ebeveyn tarzı buyurgan bir tavır hiç faydalı olmuyor.  Sosyal medyayı kullanacak siyasetçiler bu dili ve bu kişilerin beklentilerini iyi anlamalı.

4.     Sosyal medyada önemli olan doğallık ve samimiyettir.  Siyasi partiler iletişim politikalarında bütüncüllüğü sağlamak için bazı genel kurallar ve sosyal medya anayasaları geliştirebilirler.  Ancak esas olan doğal, samimi, kişisel ve içten mesajlar ve içerikler üretebilmektir.  Dolayısıyla fazla kontrol samimiyetin kaybolmasına, fazla samimiyet ise bütünselliğin ortadan kaybolmasına ve imaj zedelenmesine neden olabilir.  Ortasını bulmakta fayda var. Siyasetçiler parti politikalarını bilerek ve politikalarla tutarlı bir şekilde kişisel duygularını, düşüncelerini ve siyaset dışı kişisel özelliklerini paylaşabilmelidir. 

5.     En etkili sosyal medya kampanyaları hedef kitlenin sosyal ortam etkileşimleri içinde içeriği kendisinin geliştirdiği ve sonuçlara doğal süreçlerle (siyasilerin yönlendirdiği sosyal medya süreçleriyle) ulaştığı kampanyalardır.

6.     Sosyal medyada başarının olmazsa olmaz koşullarından biri de hoşgörüdür.  Her eleştiriye kızan ve her yoruma ters tepki veren siyasetçilerin sosyal medyadan uzak durması daha iyi olabilir.  Hoşgörü sahibi ve en olumsuz eleştirilere bile olgunlukla ve mümkünse pozitif mizahi içerikle tepki veren siyasetçiler sosyal medyada daha başarılı olabileceklerdir.

7.     Etkili sosyal medya içeriklerinin en önemli özelliği ise hedef aldığı kitleyle yakından alakalı olma gereğidir.  Paylaştığınız içerik onların hayatlarının bir parçası olduğu, dertlerinin tercümesi, umut ve beklentilerinin yansıması olduğu derecede olumlu ve yaygın tepki alabilirsiniz.  Bu nedenle sosyal medyanın özellikle yerel seçimlerde yerel meselelerle ile ilgili etkin kullanımı önemlidir.

8.     Siyasi partiler sosyal medya stratejilerini yalnızca seçim dönemlerine özgü olarak kurgulamamalıdır.  Sosyal medya yaşayan bir ortamdır ve sosyal medya iletişimleri de süreklilik içermek durumundadır.  Sosyal medyada bir var bir yok olmazsınız, sürekli var olmak ve tutarlı mesajlarla pozisyonunuzu günbegün güçlendirmek zorundasınız.

9.     Yakın zamanda sosyal medyada meydana gelen gelişmelerin etkisiyle siyasi partilerin organizasyon yapısının ve kampanya süreçlerinin önemli değişimler geçirmesi beklenmelidir.

Son olarak, siyasetçiler sosyal medyanın bu derece yaygınlaşması sonucunda artık siyasetin tamamen toplumsal denetim altında olduğunu, bir sözün ya da davranışın birkaç saniye sonra milyonlarca insanın gözü önünde olabileceğini unutmamalıdırlar.

TESPİTLER:

Prof. Dr. Vedat Demir

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi

•      Yeni bir hayat tarzı, yeni bir bilgilenme süreci. Bu sürecin henüz tamamlandığını söyleyemeyiz.

•      İnternet müzakere sürecini yeniden oluşturuyor. Çok daha geniş bir müzakere zemini yaratıyor. Herkes kendi mecrasının yorumcusu ve habercisi haline geldi.

•      Sosyal medya sosyal alemin demokratikleşmesi konusunda daha geniş bir kullanıcı zemini yaratacak.

•      Partilere nasıl katkı sağlayacağını; ne getirip götüreceğini gösterecek çalışmalara ihtiyacımız var.

Kürşad Oğuz

Habertürk Gazetesi

•      Bizim siyasilerimiz sosyal medyayı; daha çok atışmak ve tartışmak amacıyla kullanıyor.

•      Sosyal medya daha çok hayatı paylaşmaktır. Ama siyasetçiler daha çok bunu bir haber kaynağı olarak görüyor. Yakın döneme kadar siyasetçiler bunu hep böyle kullandı.

•      Obama sosyal medyayı tartışma oluşturmak için değil, haber vermek amacıyla kullandı.

•      Her siyasetçinin sosyal medya için bir danışman ekibiyle çalışması gerekmektedir.

•      Twitter’daki isimler bilgiç ve egosu yüksek insanlar. ‘Ben bilirimci’ insanlar. Onlara siyasetçinin üstten bakan bir tavırla değil gönül alıcı şekilde yaklaşması lazım.

Fügen Toksü

Sosyal Medya Uzmanı

•      Hangi mesajı ve nasıl verdiğimizi bilmeliyiz. Bireysel ve kurumsal ayrımına dikkat etmeliyiz. Bireysel kullanımla kurumsal kullanım çok önemli!

•      Bir anda 30 tane tweet arka arkaya gelmez.

•      Dil, üslubun, Türkçenin, değerlerini tartışma ortamında da çok önemi var. Sosyal medyada itibar yönetimi çok önemli!

•      Krizlere çok açık ve krizleri aslında çok hızlı aşabileceğimiz bir yer.  Biz yer almasak da bizimle ilgili konuşuluyor. Orada olup açıklama getirmeliyiz.

Yrd.Doç.Dr. Gülüm Şener ULAGAY

İstanbul Arel Üniversitesi

Medya ve İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı

•      Milletvekillerinin twitter kullanımını analiz ettik. Sadece %55’inin twitter’ı var.

•      Vatandaşla etkileşimleri çok düşük. Takipçi sayıları yüksek, takip ettikleri düşük. İnteraktifliğe kapalılar.

•      Sosyal medya kurumsal yönü olsa da bireysel bir ortam. Siyasetçiyi takip ediyorsa amacı onu kişisel olarak daha yakından tanımak ve onunla ilişki kurmak. Sadece siyasi propaganda değil belki özel yaşamını da bilmek istiyor.

•      Sosyal medya kamusal alanla özel alanın birbirine geçtiği bir alan. Bunu ana medyayla karıştırmamak lazım. Vatandaş konuşuyor burada.

•      Halkı anlamak, birebir kamuoyu araştırması yapma imkânı var. Twitter’da daha çok başkanlar takip ediliyor.

•      Ana akım medyada görünmeyen milletvekilleri için sosyal medya çok ciddi bir fırsat. Hangi mecrada nasıl iletişim kurmak gerektiğini bilmek gerekiyor.

Füsun Sarp Nebil

Turk.Internet.com

Genel Müdürü

•      Sosyal medya konusunda pek çok sosyal mecrada dünyanın 2. – 3. seviyede kullanıcısıyız. Eğer böyleyse bu ortamın kullanılmaması çok akılcı olmaz.

•      Bugün etrafımızda kerameti kendinden menkul sosyal medya danışmanları görüyoruz. Siyasilerin kendileri sosyal medyayı öğrenmeli. Siyasetçinin bu alana girme hevesi varsa, kesinlikle eğitim almalı.

•      Obama’nın tecrübesinde de görüldüğü gibi; siyasetçiler daha çok bu ortamı kullanıcılarla iletişim amacıyla kullanmalı.

•      Yeni neslin özellikleri var. Bu nesil bizden farklı şeyler yapıyor. Bunların takip edilmesi çok önemli! Bu alanın kendi dinamikleri var.

•      AK Parti diğer siyasi partilere göre sosyal medya konusunda daha başarılı. Sosyal Medya'dan kaçmak yerine doğru kullanmak gerekli.

Atıf Ünaldı

İnternet Danışmanı

•      Eğer sosyal medyayı kullanacaksak bunu facebook, twitter özelinden çıkaralım. Bu dijital de olsa, geleneksel de olsa sonuçta iletişimdir. Sosyal medya şu an kontrol edemediğimiz bir alan ama bu böyle devam etmeyecek.

•      Sosyal ağları illa ki bildiğimiz de değil bilmediğimiz alanlarda da olabilir. Yeni sosyal ağlar da Türkiye’den çıkabilir Türkçe diziler ya da Türkçe rap gibi… Türkiye’den bir sosyal ağ’ın kendi hinterlandımızda etkili olmaması için hiçbir neden yok.

Meltem Banko

Avukat / Sosyal Medya

•      Ancak insanlar sosyal medyada kendilerini hukuki anlamda güvende hissetmiyorlar. Oradan karşıdan çıkacak problemlerin çözülemeyeceğini düşünerek yer almak istemiyorlar. Türkiye’de hakaret ABD’de ifade özgürlüğü olarak değerlendirilebiliyor. Eğer daha aktif kullanım isteniyorsa gerekli hukuki altyapı sağlanmalı.

Emin Şen

Sosyal Medya 360/Genel Müdürü

•      Kullananlar seçim otobüsünde konuşur gibi konuşuyor.  Elbette burası bir propaganda alanı ama burada aynı dili kullanamazsınız.

•      Sosyal medya 90’lar da olsa 28 Şubat olmazdı. Geleneksel medyadaki manipülasyonları çok daha hızlı şekilde aşabiliriz.

•      CHP’de içerik üreten yok ama Leman gibi mizah dergileri CHP’ye katkı sağlıyor.

Metin Kahraman

Monitera Kurucu Ortağı

•      Facebook daha çok ailemiz gibi bir yer. Daha kapalı bir ortam ama twitter daha ergen. 9,5 milyon twitter kullanıcısı var. Günlük atılan tweet sayısı 8 milyon.

Mesut Karakaş

Dekatlon Yönetim Kurulu Başkanı

•      Algıları çok değiştirmek mümkün değil, fan kültürü çok etkin çünkü. Beğenmediği içeriği, okumuyor, geçiyor.

•      Sosyal medyanın temel konuları:

         1) Kontrol:  CHP ve AK Parti diye arattığımda yüzlerce sayfa çıkıyor. Yani kontrol yok. Oysa yurt dışında kontrol      muhakkak var. Parti dışında parti adıyla kimse hesap açmıyor.

         2) Kurumsallık: Farklı isimlerle hesaplar, çok sayıda hesaplar, var. Hesaplarda bir standart yok.

         3) Özgünlük: İnternete özgü içerik yok. Obama zafer konuşması öncesinde ilk mesajını twitter’da paylaşmıştı.

Deniz Ergürel

Medya Derneği

Genel Sekreteri

•      Artık açık bir toplumuz. Bunu bir sosyal medya olarak değil de 21. Yüzyıl devlet idaresi olarak düşünmek lazım.  Dijital diplomasi. Yani akıllı güç! İnternetin getirmiş olduğu imkânları sert bir şekilde değil, akıllı bir şekilde kullanmak durumundayız.

•      Çeşitli algoritmalar vasıtasıyla orada neler olduğunu ölçümleyebiliriz. Mesela ayran konusunu Türkiye nasıl algılıyor. Bunu anlayabiliriz. Gerçek zamanlı ve global paylaşımda bulunmak önemli.

•      Obama’da 150 kişilik bir ekip dijital diplomasiyi yürüttü. Ben Sayın Cumhurbaşkanının bu işe liderlik etmesini çok önemsiyorum.

Burak Gültekin

AK PARTi Gençlik Kolları

Tanıtım Medya Başkan Yrd.

•      Sosyal medyanın öneminin anlaşılması noktasında çok geç kalındı.

•      Mahalle teşkilatlarına kadar twitter hesaplarımız var.

•      Aktifliği arttırmak için 4 kez blog çalışması düzenledik.

•      Slogan yarışması yaptık.

•      AK Parti hayatınızda neyi değiştirdi, ölçtük. Bizim hesaplarımızı gençlik kolları yönetiyor.

Umur Gökhan Çiçek

İnternet Yayıncıları Derneği

Genel Başkan Yardımcısı

•      Artık bu mecralar yaşlandı ve yoruldu ama biz daha yeni strateji oluşturuyoruz. Genç kitle sosyal mecralardan sürekli göç ediyor.

•      Siyasiler kendi domainlerine bile sahip değiller. Kendi isim haklarını bile almadılar.

•      Facebook nedir, hesap nedir, şifre nedir bilmeden orada olmamız da yanlış.

•      Kandilliden henüz yayın yapılmamışken kandillide çalışan biri hesabından bilgileri paylaştı. Yani ne kadar stratejiler oluştursak da herkesin elinde bir telefon var. Bazı şeyler engellenemiyor.

Doç. Dr. Ebru Özgen

Marmara Üniversitesi

İletişim Fakültesi

•      Kurumların her türlü stratejilerini facebook ve twitter üzerinden yapılandırdığını görüyoruz. Gerçekten bir gün bu ortadan kalkarsa kurumlar iletişim stratejilerini neye dayandıracaklar?

•      Kesinlikle her kurum kendi ortamlarını yaratmalı ve kendi hedef kitlesiyle buluşmalıdır. Yani sosyal medyada olmakla var olmak aynı şey değil. Yani her gün bir tweet atmakla bu iş olmuyor.

•      İnsanlar çeşitli şekilde motive olmak için ordalar. Sosyalleşmek, saygınlık ihtiyacını karşılamak gibi... Yani interaktif biçimde bu ortamın içinde yer almaları lazım.

Dr. Perrin Ögün Emre

Kadir Has Üniversitesi

•      Siyasiler facebook ve twitter’ı sadece bilgi vermek amacıyla kullanıyor. Ama kendi gündemini oraya taşımıyor. Yani stratejisini bu mecra üzerinden sokağa dökmüyor, sadece tamamlayıcı olarak kullanıyor.

Hadi Özışık

İnternet Medyası Derneği Başkanı

•      Eğer bizim siyasetçilerimize bakarsak sosyal medyanın siyasete etkisi hiç olmaz. Örneğin twitter’da AK Partiye çok ciddi muhalefet var. Etkisi olsaydı CHP, Ak Parti’yi geçerdi.

•      Ama bu iş “Samsun’a gittim, belediye başkanı çelenk koyuyor” diye tweet atmakla olmaz. En iyi kullanan iki kişi var: Abdullah Gül ve Melih Gökçek.

•      İnternet yasamız bile yok. Mail adreslerini bile bilmeyen milletvekilleri var.

Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi

•      Bu ortamın içinde doğanlar bu işi çok daha iyi anlıyor. Cumhurbaşkanı çok başarılı, çünkü özgün ve kendini samimiyetle paylaşıyor.

•      Mecranın kendi dinamikleri var. Saman alevi gibi parlar ve söner, hızlı, gürültülü bir alan

•      “Pazarlama, pazarlama departmanına bırakılmayacak kadar önemli” diye bir laf vardır. Sosyal medya da sosyal medyacılara bırakılamaz.

•      İçerik çok önemli! Konuşmadan çok dinleme önemli.

•      Twitter çok öznel kullanılıyor. Twitter’da da olmama lüksümüz yok. İtalya’da bir komedyen twitter’da propaganda yoluyla seçim kazandı. Çok önemli sonuçları var.

M. Mücahit Küçükyılmaz

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Medya Müdürü

•      Sayın Cumhurbaşkanı’nın twitter’a girmesi çok ilginçti. Önce tereddüt ettik ve tartıştık. Nasıl iyi bir şekilde var olabileceğimizi araştırdık ve topluma örnek olmak istedik.

•      Sosyal medya ile kurduğumuz ilişkide reşit değiliz. Sağladığı ciddi avantajlar var.

•      İletim aracı değil iletişim ortamı.

•      Çok ciddi geri bildirim sağlıyor.

•      ABD’deki gibi doğrudan liderle konuşmak niçin henüz erken? Orada bir eleştirel kültür var. Bu Türkiye’de tam yerleşmiş değil. Cumhurbaşkanını ikili ilişkiye sokacak reşit bir ortam yok.

Said Ercan

Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı

•      Sosyal medyayı iletişim fakülteleri hala kabul edemedi. Twitter’da olanlar facebook’u beğenmiyor.

•      Sosyal medya algısı çok oturmadı. Fenomen olmuş kullanıcılar da sosyal medya bilincine sahip değiller.

•      Siyasiler sosyal medyayı bilmiyor. Siyasetçiler basit bir yer görüyor.

Prof. Dr. İzzet Bozkurt

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi / Kurucu Dekanı

•      Sosyal medyada strateji olmayacaktır. Ancak bir kampanya yürütüldüğünde bunun stratejisi olabilir.

•      Başarısız kullanılıyor. Örneğin ABD’de seçim sürecinde adaylar süzülerek geliyorlar politikaları oluyor ve bunu sosyal medyadan orijinal içerik olarak sunuyorlar.

Prof. Dr. Nurhan Babür Tosun

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi

•      Siyasi partiler oluşturdukları genel stratejinin bir parçası olarak sosyal medyayı kullanmalı. Sosyal medyayı taktik olarak kullanmalı. Partiler bu konuda partilileri eğitmeliler. Partilerin görüşleriyle çelişen tweetler atıyorlar.

ÖNERİLER:

•      Siyaset daha demokratikleşecek, katılımcılığı artacak, partilerin yapısı değişecek, yerel yapılar ilçe binalarının kısıtlı mekânlarından taşıyor. (Prof. Dr. Vedat Demir)

•      Okullarda ideolojik insan yetiştirmek yerine sosyal medya eğitimi erken yaşlardan verilmeli. (Prof. Dr. Vedat Demir)

•      Siyasi partiler sosyal medya stratejisi oluşturmalı (Fügen Toksü)

•      Milletvekillerinin sosyal medyayı bireysel kullanımı, siyasi partinin kurumsal stratejisi doğrultusunda kurgulanmalı. (Fügen Toksü)

•      Gençlerin sosyal medya kullanımı iyi anlaşılmalı ve bu doğrultuda siyasi partinin stratejilerini geliştirmesi gerekli. (Yrd. Doç. Dr. Gülüm Şener Ulagay)

•      Tüketici nasıl marka ile iletişime giriyorsa, halk da sosyal medya üzerinden etkileşime girmeli. (Yrd. Doç. Dr. Gülüm Şener Ulagay)

•      Atışmak doğru bir yöntem değil.  Biri size internette hakaret etti diye mahkeme açacaksanız hiç açmayın. Açacaksanız, çok alıngansanız orada olmayın. (Kürşad Oğuz)

•      Anlık cevaplar verecek bir yapı oluşturulmalı (Atıf Ünaldı)

•      Yakın zamanda karşılaşabileceğimiz Dijital savaşlara karsı güvenlik tedbirleri alınmalı (Atıf Ünaldı)

•      İletişimde kullanılan üslup buyurgan ve ebeveyn olmamalı. (Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan )

•      Sosyal medya olarak mevcut siyaseti etkileyebiliriz. Gelecek seçimde ilk defa oy verecek gençlerin %98'i sosyal medyada yer alıyor. (Emin Şen)

•      Sosyal medya ne kadar amatörse o kadar samimidir. (Prof. Dr. İzzet Bozkurt)

•      Sansür kaldırılmalı. Sansür olduğu müddetçe demokrasiden bahsedemeyiz. Twitter’da çok ciddi sansür var. (Metin Kahraman)

•      İletişimde 1) görünüm 2) ses tonu 3) içerik çok önemli. Bunu sosyal medyaya uyarlarsak samimi olmalıyız ve dilimize çok dikkat etmeliyiz. (Prof. Dr. Nurhan Babür Tosun)

•      Siyasilerimiz çok kibirli. Takip etmiyor, dönmüyor, yönlendirmiyor. Sosyal medyada geç kalmanın faturası ağır olabiliyor. (Said Ercan)




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir