ALİ KARA: “GİRESUN’UN ŞEHİTLERİNİ UNUTTURMAYACAĞIZ”
Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odası Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, Ata Park’ta sergilenen 3 adet Şehitler Abidesi ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Şehitlik abideleri ile ilgili basın açıklaması yaptığı sırada Giresun’un Dereli İlçesi’ndeki hain saldırı haberini alan Kara, olaya sert tepki gösterdi. Ali Kara, Şehitlik Abideleri’nin geçici olarak Ata Park’ta durduğunu belirtirken Şehitlik Abideleri ve Dereli’deki hain saldırı hakkında şu görüşlere yer verdi:
“Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odası Birliği ve Araştırmacı Yazar Sayın Teoman Alparslan’ın ortak girişimi ile Şehitler Abidesi projesini hayata geçirdik. Milli Savunma Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odası Birliği himayesinde resmi müracaatlar yapıldı. Bunun akabinde bir kampanya başlatılarak Giresun’un milli tarihinin ve milli mücadeledeki kahramanlıklarını bütün ülkeye anlatmak adına bu Şehitlik Abideleri’nin şehrimizin en önemli noktalarına konulmasına gayret ediyoruz. İşgal edilmemiş nadide vatan topraklarından bir yer olan Giresun, düzenli asker vermesi dışında gönüllü alaylar kurarak askerlik görevi mecburiyetinde olmayan evlatlarını da Milli Mücadele’ye göndermiştir. Özellikle 1914 seferberlik yıllarında ve 1921 yılına kadar olan süreç içerisinde 4 gönüllü alay kuran, 89. ve 94. Alayları ile Sarıkamış’ta şehit vermiştir. 42. ve 47 Alaylar da Türkiye’nin Başkenti Ankara başta olmak üzere vatan savunmasında batı cephesinde önemli görevler üstlenmiş ve binlerce şehit vermiştir.“GİRESUN ‘YİĞİT’ BİR ŞEHİRDİR”
Antep, Maraş ve Urfa’nın da Kurtuluş Savaşı’nda vermiş olduğu vefakâr mücadeleyi takdir ediyoruz. Antep’e Gazi, Maraş’a Kahraman ve Urfa’ya da Şanlı ismi verilmişken en az onlar kadar mücadele eden Giresun şehrinin yiğit mücadeleler veren yiğit evlatlarının hatırası adına ‘Yiğit Giresun’ ismi verilmemiştir. Bizler bu yiğit şehitlerin torunları olarak onları unutmadığımızı ve gelecek nesillere anlatmak için bir çalışma yaptık. Bazıları bizi aşırı duygusallıkla suçladılar. Bazıları; “Bunları anarak ne olacak? Gündeme getirmenin ne gereği var?” diyecek kadar gaflet ve dalalet içerisindeler. Tam da bu Şehitler Abidesi ile ilgili basın toplantısı yaptığımız sırada Dereli İlçemizde hain pkk’nın bir mayın saldırısı sonucu 1 askerimizin şehit olduğunu ve yaralı askerlerimizin de bulunduğunu üzüntü ve keder ile öğrenmiş bulunuyoruz. Cesaret, taviz, hoşgörü ve feragat derken ülkemizde meydana gelen kötü olayların tekrar yaşanmaması adına tarihimizi ve milli mücadelemizi insanlarımıza anlatmanın mücadelesini veriyoruz.
Ülkemizin tarihine baktığımızda Giresun Uşakları’nın büyük mücadelesi unutulmaya ya da unutturulmaya çalışılmaktadır. Bizler bir yanda Giresun’umuzun tarihine sahip çıkarken, ekonomik açıdan da şehrimize katkı yapmanın mücadelesi içindeyiz. Türkiye’de kendi il sınırları dışında başka bir ilde şehitliği olan tek il Giresun’dur. Bu şehitlik Afyon’da ve bir tane daha aynı ile şehitlik yapıyoruz. Ayrıca Sarıkamış’ta şehit olan Giresun Uşakları için de bir şehitlik yaptırıyoruz. 42. Alayımızın 3’te 2’si Afyon’da, 6 bin Giresunlu dedemiz de Sarıkamış’ta şehit düştü.
“GİRESUN’UN GERİ KALMASININ SORUMLUSU GİRESUNLULARDIR”
Biz GESOB olarak soruyoruz. Giresun neden bölgesinde güçsüz bir görüntü sergiliyor? Atalarımıza bakıyoruz çok güzel organize olup güç birliği yapmışlar ve milli mücadele yıllarında büyük kahramanlıklar göstermişler. Giresun’un dışında 4 tane gönüllü alay kuran başka bir şehir yok. Bugüne baktığımızda Giresun insanı mütevazı yapısı ile hep geri planda kalmış ve çevre illerin ekonomik gelişiminin aksine yerinde saymayı bir kenara bırakın; hep geriye gitmiş. Giresun’un tarihindeki kahramanlıkların karşılığı olarak TBMM tarafından İstiklal madalyası verilirse, isminin önüne ‘Yiğit’ ismi gelirse bunun ekonomik getirisi de mutlaka olacaktır. Gaziantep’e, Kahramanmaraş’a ve Şanlıurfa’ya bir bakın. Bu şehirler kendi potansiyelleri ile mi ekonomik olarak bu kadar büyüyüp geliştiler? Devletten aldıkları ekonomik destek ile bugünlere geldiler. Bu kadar kahramanlıklar göstermiş Giresun şehri dururken, Ordu’nun Mesudiye İlçesi’nin olduğu bölgeye 13 tünel yapıldı. Yapılsın tabii ki. Yapılmasın demiyoruz. Ama Giresun’un hakları verilirse Giresun Merkezi Şebinkarahisar’a bağlayacak olan Eğribel Tüneli de muhakkak yapılırdı.
Tirebolu – Erzincan demiryolu hattı ihaleye çıktı. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Şeref Oruç diyor ki; “Tirebolu – Erzincan demiryolu yapılırsa Bayburt – Kelkit – Of – Erzincan demir yolu dolayısı ile Trabzon devre dışı kalır.” Sayın Oruç yalan konuşmaktadır. İddiaların aksine Tirebolu – Erzincan yolu Erzincan’dan Trabzon’a ve oradan da Batum’a bağlanacaktır.
“OR-Gİ İÇİN HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”
OR-Gi Havaalanı konusunda Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun eleştirilerine ilk tepkiyi verip basın toplantısı yapan benim. Benim açıklamamdan sonra bazı kimseler de açıklamalar yaptı. Biz bunu niye dile getiriyoruz? Bizim Trabzon’a karşı bir tepkimiz yok. Trabzon’un civarındaki şehirlere ağabeylik yapan bir şehir olmasını istiyoruz. Trabzon’daki bu kafa yapısındaki insanlar yüzünden Trabzon’a husumet duyuluyor ve bölgede yalnızlığa itiliyor. Biz bu gelişmelerin yaşanmasını istemiyoruz. Biz eşit değerlerle pay sahibi olmak istiyoruz. Bu nasıl olur? Tabii ki hakkını savunarak olur. Giresunlu hakkını savunmuyor. Giresunlu mücadele etmiyor. Giresunlu kolay yolu tercih ediyor. Diyor ki; “bizim hakkımızı Trabzon alıyor. Biz hakkımızı istiyoruz ama Trabzon’u aşamıyoruz.” Siz otorup dedikodu ile uğraşırsanız tabii ki sizin hakkınızı başkaları yer. Milli şuuru harekete geçirebilirsek Giresunlu haklarını korumanın farkına varacaktır. Şu an da helikopterler tepemizde uçuyor. Askerlerimiz şehidimizin hesabını hain pkk teröristlerinden mutlaka soracaktır. Bu akşam bu konuda netice alacaklarını umuyorum ve kahraman Mehmetçiklerimize başarılar diliyor, hepsini Allah’a emanet ediyorum. 2 ile 5 Temmuz gibi düşündüğümüz tarihte Sarıkamış Şehitlerimiz için hazırladığımız anıtımızın açılışını yapmayı düşünüyoruz.
Bu çalışmalarımıza Giresun Valiliği, Giresun Belediye Başkanlığı, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, Giresun Ticaret Borsası, Giresun Ziraat Odası ve tüm İlçe Belediye Başkanları desteklerini esirgemediler. Hepsine ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Bu 3 Şehitler Abidesi’nin haricinde ‘Ağlayan Hilal’ adında bir anıt projemiz daha var.
“ŞEHİTLERİMİZ BAŞIMIZIN TACIDIR”
Afyon’da yapılan bu anıtlarımız İstanbul Feshane’de yapılan ‘Giresun Günleri’nde tüm katılımcılara sergilendi. Bu anıtlar gerçek anıtların birer minyatür kopyası olarak yapıldı. Giresun Belediyemizin uygun gördüğü yerlere bu anıtları dikerek, Giresunluların şehit dedelerini tekrar hatırlamalarını sağlayacağız. Bizim bu çalışmalarımız siyasi düşüncemize endeksli değil; sadece vatanımıza ve milletimize olan bir vefa borcumuzun ifadesidir. Bu noktada Araştırmacı Yazar Teoman Alparslan’ın çok katkılarını gördük. Ben GESOB Başkanı olarak Sayın Teoman Alparslan’a sonsuz şükranlarımı sunuyorum.
“GİRESUNLULAR BİRBİRİNİN AYAĞINI KAYDIRMAYI BIRAKMALI”
Giresun’un en büyük sorunlarından biri de Giresun’dan yetişen bürokratlarımızın ayağını nasıl kaydırabiliriz düşüncesidir. Bunun sebebi de memleketine sahip çıkma duygusunun olmamasıdır. Bu şehirden yetişen insanların yönetimde ne kadar söz sahibi olurlarsa Giresun bundan o kadar çok istifade eder. Milli Prodüktivite Merkezi’nin 2005 yılında yayınladığı raporda deniliyor ki; “Giresun’un en önemli sorunu tarihine ve kültürüne sahip çıkmaması ve bürokrat yetiştirmemesidir.” 20 yıl önce Giresun bölgesinin en önemli şehirlerinden biriydi. Fiskobirlik Genel Müdürlüğü Giresun’daydı. Ordu’da Fiskobirlik Genel Müdürlüğü yoktu. Liman olarak Giresun Limanı kullanılıyordu. Ordu Limanı yoktu. Bölge Müdürlükleri Giresun’daydı. Ordu’da Bölge Müdürlükleri yoktu. Hidro Elektrik Santralleri Giresun’daydı. Ordu’da Hidro Elektrik Santralleri yoktu. SEKA gibi devasa bir müessese Giresun’daydı. Ordu’da yoktu. Zamanında bu kadar ekonomik gücü olan Giresun 20 yıl geçtikten sonra ekonomik olarak neden Ordu’dan bu kadar geride kalmıştır? Giresunlular eleştirmeyi çok iyi biliyor ama çözüm üretmiyor ve göstermiyor. Meselelerine sahip çıkan bir Giresunlu duygusunu oluşturmamız gerekli. Bu konuda Giresun Milletvekilleri’ni eleştirmiyorum. Burada eleştirilmesi gereken Milletvekillerimize proje sunamayan Giresunlu kimliğidir. Proje üretemediğimiz için kendimizi suçluyorum. Biz GESOB olarak projelerimizi sunma adına Ordu Mitingi’ni düzenledik. Tutuklanma tehlikesine rağmen ben bu mücadeleyi verdim ve zaten tutuklandım da. Tutuklanma sebebi ise çete kurmak ve halkı devlete karşı galeyana getirmek. Ama gönlüm rahat. Giresun için yaptığım mücadelede tutuklanmayı kendi şahsım adına onur kabul ederim. Bu mücadelede hangi siyasi görüşte olursa olsun benimle omuz omuza mücadele eden insanı başımın tacı kabul ederim. Bu bilinci Giresunlu’ya aşılayabilirsek OR-Gi de yapılır, Eğribel Tüneli de yapılır ve Tirebolu – Erzincan demiryolu da yapılır.
“OR-Gİ YAPILACAK. BAŞKA BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK”
Önümüzdeki ay Ordu’da Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın 4. toplantısı yapılacak. Ben Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Başkanlık Divanı Üyesiyim. Ayrıca Giresun’u bu platformda temsil ediyorum. 6 vilayetten oluşan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın merkezi Trabzon’da. Bu toplantıda OR-Gi Havaalanı ile ilgili sunumu ben yapacağım. Samsun ile Trabzon arasına sıkışmış 2 il var ortada. Ordu ve Giresun. Ordululara diyorlar ki; “Samsun Havaalanı’nı kullanın.” Öbür tarafa dönüp Giresunlulara da diyorlar ki; “Siz de Trabzon Havaalanı’nı kullanın.” Adama sormazlar mı 145 Km. Giresun ile Trabzon arası. Yaşadığımız yüzyılda artık saniyelerin bile çok önemi var. Zaman çok önemli. Erzincan’ın nüfusu 300 bin – 400 bin civarı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 25 vilayetten 15’inde havaalanı var. Bizim talebimiz haksız bir talep değildir. Giresun ve Ordu’nun toplam nüfusu nedir? 1 milyon 200 bini geçiyor. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti Devleti Erzincan’a Havaalanı yapıyorsa Giresun ve Ordu’nun ortak kullanacağı OR-Gi Havaalanını da mutlaka yapmalı. Bu havaalanından devlette para kazanacak. Sinop’ta, Kastamonu’da ve Isparta’da devlet havaalanı yaptı. Şu an da ne durumda biliyor musunuz? Atıl durumdadır. Yani ekonomik olarak kullanım dışıdır. Çünkü yolcu potansiyeli yoktur. Bu durumun OR-Gİ Havaalanı’nda yaşanmayacağı gün gibi ortadadır. Devlete baş kaldırılan yerlere havaalanı yapılıyorsa, Giresun ve Ordu gibi vatan ve bayrak aşkı ile şehitler vermiş bu şehirler havaalanını fazlası ile hak ediyorlar.
“BULANCAK’TA LİMAN PROJEMİZ VAR”
Giresun Limanı bizim için hiçbir zaman nakliye limanı olamaz. Ordu ile Giresun’un ortak kullanacağı ağır yük gemilerinin yanaşabileceği bir liman lazım. Bu liman da Bulancak’a kurulmalı. En uygun bölge orasıdır. Bu proje ile Giresun ve Ordu hayat bulur. Bu arada Sayın Nurettin Canikli’ye, Sayın Ali Temür’e ve Sayın Hacı Hasan Sönmez’e hem anıt projemize yaptıkları katkılar, hem de GESOB için düşündükleri yeni hizmet binası için çok teşekkür ediyorum.
“KÜÇÜK ESNAFI KORUMAMIZ LAZIM”
Giresun’da bir sürü marketler açıldı. Ne faydası oldu Giresun’a? Üstüne üstlük zararı oldu? Bakkallarımız perişan olmuştur. Her bir bakkal en azından 1 eş ve 2 çocuk bakmaktadır. Bu insanlar nasıl geçinecek? Nasıl ticaret yapacak? Sadece bakkalı değil kasabı, manavı ve bilumum esnafın gelirini engelliyor. Biz süpermarkete karşı değiliz. Eğer yapılacaksa şehrin dışında bir yerde açılır, hali vakti yerinde vatandaş da arabasına atlar ve alışverişini yapar. Küçük çocuklarımız da gofretini bakkal Ahmet Amca’dan alır. Yani herkes kazanır. Bunu yapmaz ve Giresunlu küçük esnafı yok edersek Giresun nasıl gelişecek? Büyük holdingler Giresun’un ekonomisini sömürürken biz de para duasına çıkıp; “Allah’ım bize para yağdır” mı diyeceğiz? Bu olacak şey değil. GESOB olarak bizim en büyük derdimiz bu. Sorunların çözümünde her zaman duruşumuzu gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz.
Sahipsizliğimizin bir göstergesi de Osman Ağamızın anma töreninde Giresun Garnizonu’ndan hiçbir komutanımızın gelmemesidir. Bu üzücü bir durumdur. Topal Osman Ağamız 42. ve 47. Alayları kurarak bu ülke için canını feda etme pahasına mücadele etmiş ve Atatürk’ten sonra en önemli bir kişiliktir. Osman Ağanın talihsizliği Giresunlu torunlarının sahip çıkmamasıdır. Ben sahip çıkma adına Bulancak durağındaki heykel benim gayretlerimle oraya dikildi. Eğribel’e Osman Ağa Heykeli’ni de ben yaptırdım. Ben yaptırdım derken milli düşüncelerimden kuvvet aldım. Bugün neden bir Osman Ağa Vakfı yok? Neden bir Osman Ağa Müzesi yok? Bunlar olmadığı zaman Giresun eksik kalır.
“GİRESUN’DA TERÖRE GEÇİT YOK”
Samsundaki olaydan sonra Giresun’daki olay durumun vahametini göstermesi bakımından çok önemlidir. Devlet Karadenizli vatandaşını koruma altına almalıdır. pkk Karadenizliyi hedef seçmiştir. En son olarak Şemdin Sakık; “Karadenizlilerden hesap soracağız” demiştir. Şemdin Sakık’a kimse hesap sormamıştır. Cumhuriyet Savcıları suç duyurusunda bulunmamıştır. pkk’ya cesaret verenler bu olayların asıl sorumlusudur. Bir tek Karadenizlinin başına bir şey gelirse bunun sorumlusu Karadenizlileri asimile etmeye çalışanlardır. Doğu’da, Güneydoğu’da sokaklarda roketlerle, kalaşnikof silahlarla gezenlere göz yumulurken, benim Giresunlu yaylacılık yapan hemşerimin belindeki 7,65 tabancasına el koyulmasına karşıyım. Benim hemşerimin gerektiğinde bu silahını Mehmetçiğe kurşun sıkan vatan hainlerine kullanacağını ben çok iyi biliyorum. Peki, bu silahı alıyorsun, yaylada teröristler bu vatandaşa saldırdığında kendini nasıl savunacak? Bırakın tabancasını almaya, Eğribel’e kadar terörist benim askerimi şehit edebiliyorsa, bütün Karadenizlilere ağır silahlar vermeniz gerekir. Durum bu kadar ciddidir. Giresun Uşakları bu vatan için nasıl ki geçmişte mücadele ettiyse, Topal Osman Ağasına yakışır bir şekilde bugün de görev verildiğinde aynı inanç ile mücadele edecektir. Çünkü Giresunlu ülkesine zarar geleceğine canını feda etmeye her zaman hazırdır. Terör Karadeniz’e sıçramıştır deniyor. Hayır. Terör Karadeniz’i kıskacına almıştır. Ufukta Sosyal patlama gözükmektedir. Can güvenliğimiz tehdit altındadır. “Türküm” diyemez hale geldik. Bu bölgeye acil olarak ya Tugay ya da Tümen gelmelidir.
Haber ve Röportaj: FATMA UĞURLU