TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın anayasa ve meclis içtüzüğü gereğince İçişleri Bakanı Sayın Muammer GÜLER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
Selahattin KARAAHMETOĞLU
Giresun Milletvekili
25 Mayısta Giresun'da oynanan Türkiye Basketbol İkinci Ligi maçının ardından çıkan olaylarda polisin coplu müdahalesi ile bacağı kırılan ortaokul öğrencisi Onur Utku Torun ameliyat edilmiş ve sağ bacağına platin takılmıştır. Kendinin, ailesinin, görgü şahitlerinin ifadesine göre bunun polis copu ile meydana geldiği iddia edilmektedir. Bu hususta:
1.Bu karşılaşmada görev yapan polis sayısı nedir? Trabzon’da oynanan karşılaşmada, atılan yabancı maddeler, küfür ve hakaretler, sözlü ve fiziki saldırılar yaşanması sonucu, Giresun’da oynanacak maçta olası tepkilerin endişesi ile yaratılan atmosferden emniyet güçleri psikolojik etki altında mı bırakılmıştır? Giresun’da emniyet kuvvetlerinin göstermiş olduğu orantısız gücü daha vahim olaylar karşısında Trabzon’da göstermemiş olması nasıl izah edilebilir? Oldukça fazla sayıda olan güvenlik güçlerimizin olay çıkardığı iddia edilen bir avuç taraftara karşı gerekli önlemi almak yerine, maçı izlemeye gelen tüm taraftarı potansiyel tehdit olarak algılaması izaha muhtaç bir durum değil midir?
2.Olayda sorumluluğu ve kabahati bulunan kişi ya da kişilerin tespiti yapılmış mıdır? Bu kişiler hakkında adli ve idari kovuşturma başlatılmış mıdır? 14 yaşındaki bir çocuğa yere düştüğü halde şiddet uygulamayı sürdüren, üstelik resmi kıyafetleri üzerindeyken bu cesareti gösterebilen kişiler kimdir, tespiti yapılmış mıdır?
3.Olayın kapatılmasına ve ailenin şikâyetçi olmamasına dönük polis baskısı olduğu doğru mudur?
4.Bakanlığınızca ayrıca müfettiş görevlendirilmiş midir?
5.Olay anını gösteren kamera kayıtları mevcut mudur? Bacağı kırılan çocuğumuzun
polise taş attığına ilişkin bir kamera kaydı var mıdır?
Onur’un maçı sağ salim izlemesi ve ardından evine dönmesini temin edecek
polisin, onun bacağını kıracak kadar öfke dolu olmasını nasıl izah
ediyorsunuz?
6.Çocuğumuzun
ve ailesinin yaşadığı travmanın giderilmesi için çaba sarf etmek
yerine,
suçlar nitelikte açıklamaların, aba altından sopa gösterir nitelikte
sözlerin gelecekte meydana gelecek benzer olayları körükleyeceği ve
ilimizde vatandaşımızla polisimizin arasına kalın duvarlar öreceğini
biliyor musunuz? Polisimizle vatandaşımız arasında
öfke ve kırgınlığa sebep olabilecek tutum ve davranışların giderilmesi
için nasıl bir tutum alınacaktır?
7.14
yaşında ve polis olmak isteyen bir gencin yaşadığı hayal kırıklığı ve travmanın telafisi
için bir geçmiş olsun
ziyareti niçin çok görülmüştür? Bir küçük özür, gönül alma çok görülen
bu vahim hadisenin Diyarbakır’da yaşanması durumunda resmi makamların
tutumu yine bu şekilde mi olurdu?
8.Giresun ilinde görev yapan kamu personelinin kuralları uygulama adına keyfi ve yetkilerini aşar nitelikte uygulamaları kırıcı olmaktadır. Sahipsiz bir şehir olmadığımız gibi, yaşam kültürü ile örnek Giresun ilinde asayişi ve kamu güvenliğini sağlama adı altında vatandaşımızla emniyet mensuplarını karşı karşıya getirecek uygulama, tutum ve davranışların sebebinin araştırılması konusunda bir çalışma yürütülecek midir?
9.Polisin kamu kurallarının zaten yeterli itibarı gördüğü illerimizde vatandaşımızla olan diyalogunu gözden geçirmeye ihtiyacı var mıdır?