Başımızı sokacak bir evimiz olsun sonra başımıza yıkılsın
Başımızı sokacak bir evimiz olsun diyen insanımız ev alırken hiç araştırmadan sormadan hatalı, kusurlu ev alıyor. Ülkemiz’de yaşanan bir çok depremden ders almıyan Türk insanı illada ev sahibi olabilmek için her türlü riske girip ucuz diye önüne çıkan evi alıyor.
Görhele Emlak Danışmanı Turhan Sinirlioğlu Büyükşehirlerin dışında, özellikle kırsalda insanların en büyük hayalinin ev sahibi olmak olduğunu, bu hedefe ulaşırkende çok araştırıp, inceleme yapmadıklarını dile getirdi. Sinirlioğlu” Bu güne kadar bize daire almak için gelen müşterilerimizden sadece yüzde on’u dairenin Ruhsatını, İskanının olup olmadığını sormuştur. Vatandaşımız ilk önce dairenin fiyatını, sonra ödemesini soruyor. Bina sağlammı? Yapan firma hangisidir? Binanın yapıldığı yerin zemini nasıldır? diye soran müşteriye ise hiç raslamadım. Halıkımızın eğitimlisi de, eğitim alamıyanı da bu konularda duyarsız. Ülkemiz bu kadar Deprem yaşamışken bu konuda yöneticilerimiz de inşaat firmaları da yeteri kadar ders çıkarmış değil. Ben Giresun’dan örnek vereyim, bu gün yaşanılan konutların yüzde altmış’ının iskanı yok. Yeni yapılan binalarda yeteri kadar denetim yok. Yangın merdivenini kapıları var kendisi yok. Asansörün boşluğu var asansör yok. Bu boşluklar için çoğu binada korkuluk bile yok. Beton kalitesi düşük yada işçilik kötü olduğu için taşıyıcı kolonlarda beton boşluklarından demirler görünüyor. Mevzuatları uygulamada farklılıklar var. Tirebolu’da belediye daire, daire iskan verirken. Görele’de belediye binanın tamamına iskan veriyor. Deniz kenarlarındaki binalarda zemin etüdü hiç yapılmıyor. 50 yıl önce deniz olan yerler suların çekilmesiyle şimdi yerleşim yeri oldu. Buralarda yeni binalar yükseldi, hiç birinde sağlıklı zemin etüdü yaplımamıştır ”dedi.
Ehil olmıyan kişilerin inşaat işi yaptığına değinen Görhele Emlak Danışmanı Turhan Sinirlioğlu:”bir eczane fabrikanın ürettiği ilacı satar, buna rağmen eczane açmak için Eczacı olmak gerekir. Fakat içinde insanların büyük bir zamanının geçtiği koskoca binalar yapmak için hiç ehliyet gerekmiyor. Görele’de en az 10 firma inşaat yapıyor içlerinden sadece birinde işveren ortaklar Mimar ve Mühendis. Ustalar eğitimsiz, işveren eğitimsiz, denetim ise hiç yok. Başbakan bütün çürük binaları yıkacağını söylüyor, uygulama değişmedikçe yeni yapılanda yıkılacaktır. Yeni yapılan binalara mutlaka denetim şart. Bina ruhsat ve iskan işleri belediyelerden alınıp, Şehircilik Bakanlığınca kurulacak bir birim tarafından verilmelidir. Devlet inşaatlarından Bayındırlığın nasıl bir kontrol mekanizması var ise öylede bir sistem kurulmalı inşaat yapım aşamasında sürekli denetlenmelidir. Yoksa biz depremlerde daha çok yıkılan bina manzaraları ve enkazlardan insan kurtarma sahneleri seyrederiz”dedi.