24 Temmuz 1908 tarihinde basınımız üzerindeki sansürün kaldırılmasıyla, toplumumuzun gelişmesinde, çağdaşlaşmasında ve ilerlemesinde önemli mesafeler kat edilmiştir.
Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.
Halkla yönetim birimleri arasında bir köprü görevi yaparak kamuoyunun haber alma özgürlüğünü yaşamasında önemli bir araç olan yazılı, görsel, işitsel basın ile son zamanlarda etkinliği hızla artan sosyal medya, yaşanan sorunların ve aksaklıkların giderilmesinde büyük rol oynamaktadır.
Basın mensuplarımız; yaşadığımız bölge hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması, yapılan hizmetlerin ve yaşanan problemlerin doğru ve tarafsız bir şekilde halka yansıtılması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları üstlenmektedirler. Görevlerini yaparlarken de gece- gündüz zor şartlar altında özveri ile çalışmaları takdire şayandır.
Meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı, toplumun basına duyduğu güveni artırmasının yanında , kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin de önüne geçecektir.
Toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın demokrasinin en büyük güvencesi olduğundan , basın özgürlüğü Anayasamızın 28. maddesinde, ‘Basın hürdür, sansür edilemez” hükmü ile anayasal güvence altına alınmıştır.
Bu
duygu ve düşüncelerle; zor şartlarda ve büyük bir özveriyle görevlerini
en iyi şekilde yapmaya çalışan, halkı doğru ve aydınlatıcı bilgilerle
aydınlatan ve bu uğurda hizmet veren tüm basın mensuplarını tebrik eder,
Gazeteciler ve Basın Bayramını en içten dileklerimle kutlarım.